Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i teraz to można robić pomiary.

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
    JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Dorobiłem jeszcze zaawansowany system utrzymywania pochylonej kolumn na pionowo.
      Klippel klęka!

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Przyklej paski z filcu, nie będziesz musiał oklejać taśmą.

Skomentuj

Nie mogę, bo to cofnie oś pomiaru o grubość filcu i pomiary nie będą zgodne z normą ANSI/CTA-2034-A

Skomentuj

ciąg dalszy wyścigu zbrojeń "samobieżne" panele akustyczne na bazie wełny mineralnej

Skomentuj

Zbieranie gratów do budowy dużych monitorów 3Way.

W200S jest, DC28F-8 jest, jeszcze dojadą B100 od kolegi frycek

Skomentuj

Jestem bardzo ciekaw tego Daytona.

Skomentuj

Laser krzyżowy w służbie pomiarów.

Skomentuj

Nieźle zaadoptowane pomieszczenie do pomiarów.

Skomentuj

Smartfon trochę zaburza perspektywę. Wysokość pomieszczenia to 3,2 m. Na czas pomiarów odsuwam wszystko od osi mikrofonu i kolumny na >1,6 m.
                      IMHO pomiary wychodzą całkiem dobrze.

Pomiar średniaka MR13P-4 w obudowie ze zdjęcia powyżej.
                      Last edited by pawel_luk1; 14.10.2021, 23:31.

Skomentuj

Spoko, właśnie podoba mi się duża ilość rozpraszaczy nawet na suficie.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Jestem bardzo ciekaw tego Daytona.
                          To wbrew pozorom już wiekowy przetwornik, wyszedł na przełomie 2004/2005 ale parametry ma bardzo ciekawe i cena mocno zachęcająca, tym bardziej że miałem kiedyś okazję słyszeć jak gra w pewnych 2Way i pozytywnie mnie zaskoczył dlatego go wybrałem choć w grę wchodził też RST28A.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

Skończyłem pisać soft, muszę jeszcze znaleźć czas na opisanie tego ustrojstwa bo sporo potrafi :)
                            Trochę czasu minęło, czy jest szansa na uchylenie rąbka tajemnicy? :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta

To wbrew pozorom już wiekowy przetwornik, wyszedł na przełomie 2004/2005 ale parametry ma bardzo ciekawe i cena mocno zachęcająca, tym bardziej że miałem kiedyś okazję słyszeć jak gra w pewnych 2Way i pozytywnie mnie zaskoczył dlatego go wybrałem choć w grę wchodził też RST28A.
                              czy obydwa mają ferrofluid?

Skomentuj

Ostre rżnięcie było:

SB29 + SB15 + 2 x SB23

Skomentuj

zonk :(

Wentylator jak by tar o osłonę i się stopił.
                                  Wentylator jest częścią wirnika co może oznaczać nie opłacalną naprawę...

Skomentuj

Myślę, że na razie nie ma co sprzętu wyrzucać.
                                    Wirnik powinien mieć nakiełki, a więc można go założyć w kły na byle jakiej tokarce i delikatnie wyrównać/przetoczyć łopatki wentylatora, ręcznie oczyścić szczotką stalową grady tworzywa (mogą pozostać po przetoczeniu na krawędziach łopatek) i powinno być dobrze.
                                    Ale nie od rzeczy byłoby sprawdzić czy gniazdo ("osłona" z twojego postu) z którym współpracują łopatki (i zaczęły nagle nie wiedzieć czemu o nią ocierać - to dziwne) nie jest przyczyną awarii. Być może coś tam wpadło albo tworzywo się przegrzało i "popłynęło".
                                    Być może to gniazdo powinno zostać centrycznie przetoczone i/lub pogłębione, żeby uzyskać (odzyskać?) współcentryczność i odpowiednie odstępy od łopatek wentylatora.
                                    Uważam, że sprawdzenie tej drugiej rzeczy jest konieczne.
                                    Last edited by pavyan; 20.10.2021, 20:56.

Skomentuj

wymęczony modyfikacjami zwrotnicy w moich Brzydalach postanowiłem podarować sobie odrobine luksusu i dorobiłem do mojej lampki zdalna regulacje głośności w stylu STEAMPUNK

arduino - silniczek krokowy - odbiornik IR - niewykorzystane guziczki w pilocie od daca - działa to całkiem sprawnie osiągnąłem szalona liczbę około 4 tys poziomów głośności - najważniejsze ze nie musiałem zgłębiać tajemnic interioru mojej lampki
                                      Teraz tylko zgrabna obudowa i mozna rozplaszczac tylek w fotelu - moze w przyszłości sprzęże foobarowe replay gain z moim ustrojstwem .

Skomentuj

Dawno tu się nic nie chwaliłem :)
                                        Ten projekt myślę, że już skończony. No jeszcze śrubki do Sonido bardziej "audiofilskie"....

Last edited by Pteterycz; 22.10.2021, 13:56.
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                          No jeszcze śrubki do Sonido bardziej "audiofilskie"....

Krzyżaki są beee... ale ten kolor ładnie kontrastuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X