Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ciekawe. Chcialbym zobaczyc pomiary tego cudaka.

Skomentuj

Spokojnie, na pewno pokażę pomiary tej Westry, być może jutro uda się coś zrobić o ile czas pozwoli, bo z tym to zawsze różnie bywa no i pogoda... :)

P.S. Zaskoczony byłem, że ktoś z angielskiej prasy recenzujący monitory Eryka S na tej Westrze ocenił wysokie na 7/10 lub 8/10.
      Z dystansem podchodzę do wszelakich recenzji ale w jakimś stopniu o czymś to świadczy, że coś tam oferuje ten przetwornik.
      Last edited by allure09; 14.05.2021, 13:55.

Skomentuj

Te PM 110 to przecież różne wariacje GDM 10/60

Skomentuj

Teoretycznie tak aczkolwiek zapewne czymś się różnią co też sprawdzę bo mam zwykłe 10/60 na warsztacie więc porównam w pomiarach. Gdyby nie było żadnych różnic to raczej Eryk S nie zawracałby sobie głowy tymi Westrami z lakierowaną membraną mając dostępne od ręki standardowe 10/60. Te Westry rzadko się pojawiają, ja swoje ściągnąłem przez ebay.
          No ale pomierzymy i zobaczymy.

Skomentuj

miałem je kiedyś - w dwóch wersjach. kupione na allegro za 20-30zł. Były tańsze więc poszły na podmiankę w starych Tonsilach które trafiły do naprawy. okazały się gorsze od starych gdm10/60 z uszkodzoną pianką. miały niższą sprawność i takie zamulenie w brzmieniu pewnie właśnie przez to nawalenie lakieru na lekką membranę - bo poza tym niczym się nie różniły.
            Nie wiem jak teraz bo nie śledzę ale kiedyś konstrukcje Eryka były to fajne obudowy i pomysły ale na najtańszych modelach Visatona i STX. Po 15 latach w tej branży już wiem że nie występuje w przyrodzie coś takiego jak tani dobry głośnik. A dorabianie ideologii do tanich głośników pozostaje dorobioną ideologią niczym więcej.

Przepraszam ale im szybciej zejdziesz na ziemie tym szybciej zrobisz dobrą konstrukcje :)

Skomentuj

Ja broń Boże nie chce dorabiać żadnej ideologii do tego głośnika, że to może być "Hi-End za kilkadziesiąt złotych", bo zdaje sobie sprawę, że tak nie będzie ale jestem raczej z tych ludzi, że ciekawość jest czasami silniejsza od zdrowego rozsądku a skoro Eryk S zdecydował się po nie sięgnąć to coś musi w tym być. Niczym nie ryzykuje, bo w tym przypadku koszty są tak znikome, że o podejmowaniu jakiegokolwiek ryzyka i stracie mowy nie ma :)
              Mogę jedynie zyskać i to co najmniej cenne doświadczenie.
              Jeżeli wyjdzie coś z tego ciekawego to super. Jeżeli nie - trudno, żyje się dalej.

To konstrukcja budżetowa jeśli chodzi o przetworniki. Tak samo jak wiele innych na tym forum, gdzie w ich przypadku przetworniki kosztowały niewiele więcej a jednak dało się coś z tego "skleić" :)
              Po złożeniu będę miał pole manewru do porównań, bo stoi u mnie na co dzień konstrukcja oparta o projekt autorstwa kolegi raven1985 a mianowicie Visaton AL170 + Scan Speak D2608/913000 więc trochę zabawy będzie :)
              Last edited by allure09; 14.05.2021, 16:45.

Skomentuj

Kto to ten Eryk S ?

Skomentuj

taki jeden typ, ktorego czesto wkurzalismy na audio show

Skomentuj

https://www.youtube.com/channel/UCjh...JgNd0CHURfjAJw

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Ciekawe. Chcialbym zobaczyc pomiary tego cudaka.
                      powiedział cudak o cudaku
                      https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                      :D

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        taki jeden typ, ktorego czesto wkurzalismy na audio show
                        a ja przyjadę wykurzyć was
                        https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata

Skomentuj

w audio jest wielu leszczy zachwycających się jakimiś badziewnymi kolumnami , w wideo sprawa jest prosta , nikt nie chce lampowych telewizorów .

Skomentuj

Spokojnie, po co te spiny :) Obrażanie kogoś na forum to całkowicie niewłaściwa droga. Możemy się w czymś nie zgadzać ale szanować się wzajemnie trzeba.

Ten projekt jest dla mnie czymś w rodzaju "fun-u", takiej zabawy z głośnikami śmieciowymi (choć W200S śmieciem nie jest).
                            Całość nie kosztowała mnie nawet 500 zł a właściwie sporo poniżej tej kwoty.

Docelowo bardziej skupiam się na modyfikacji Siest pod Seas 27TBC/G, mam nadzieję, że do miesiąca temat będzie ogarnięty

W sobotę ogarnąłem pomiary, posiedziałem pół soboty i całą niedzielę nad modelowaniem zwrotnicy, wstępne wyniki już są, pozostaje domówić części, zazwrotkować, pomierzyć i posłuchać.

Podział dość niski bo okolice 1000Hz. Brzmi jak szaleństwo ale GDM/Westra według producenta ma rekomendowaną częstotliwość podziału właśnie w tym miejscu, docelowo podział przewidywałem na 1500Hz ale teoria swoje a praktyka swoje, był problem ze zgraniem faz, "revers null" też nie wychodził a Visaton niestety miał stromy spadek od 700Hz, którego chciałem się w miarę pozbyć a właściwie ten zakres maksymalnie wygładzić, udało się to częściowp, w miejscu podziału jest lekki dołek ale nie powinien być szkodliwy.
                            Korektor impedancji dla Visatona był potrzebny.

Co do Westry - nie jest źle, z nią się pracowało dużo łatwiej aczkolwiek spodziewałem się, że przeniesie nieco dalej pasmo ale z racji tego, że człowiek (a przynajmniej ja) słyszy do 14-15kHz to wielkich strat tu nie ma
                            Co mnie boli to te górki między 5kHz a 7kHz, nie udało się tego odfiltrować więc trzeba będzie z tym żyć.
                            No i co do impedancji wypadkowej - można było się pokusić o korektor w torze "Westry" przed filtrem ale odpuściłem, bo....nie gram na lampie :) Poniżej wyniki zabawy :

Visaton "goły"

Westra "goła"

całość po filtrowaniu wykres +/- 5dB :

całość po filtrowaniu +/- 10db

Impedancja :

Wstępna zwrotnica :

Last edited by allure09; 17.05.2021, 12:43.

Skomentuj

Brakujące elementy zamówione, jak dojdą to poskładam zwrotnicę, ponownie pomierzę, ewentualne korekty, ostateczny kształt zwrotnicy i słuchanie :)

Skomentuj

Preamp dla iamp-a będzie na lampach

Skomentuj

I jak? Klimo Merlin podłączony pod iampa?
                                  Też się nad tym zastanawiam choć iamp mam już z IPS NA lampach.
                                  Chyba lepiej będzie zmienić IPS albo jeszcze lepiej zamiast iamp dać jakiś wzmacniacz na mosfetach.

Skomentuj

To będzie klon Conrad-Johnson na lampach Ecc82 . Brakuje jeszcze przekaźnika , potencjometru i obudowy.
                                    Bez tych elementów raczej nie będę podłączać, ze względu na wysokie napięcie .

Skomentuj

Taka mała różnica przed obróbką i olejem oraz po tych działaniach

Skomentuj

No piękna boazeria :)
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Trochę odwinąć, trochę dowinąć zalać i jest.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X