Ciekawe. Chcialbym zobaczyc pomiary tego cudaka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Spokojnie, na pewno pokażę pomiary tej Westry, być może jutro uda się coś zrobić o ile czas pozwoli, bo z tym to zawsze różnie bywa no i pogoda... :)
P.S. Zaskoczony byłem, że ktoś z angielskiej prasy recenzujący monitory Eryka S na tej Westrze ocenił wysokie na 7/10 lub 8/10.
Z dystansem podchodzę do wszelakich recenzji ale w jakimś stopniu o czymś to świadczy, że coś tam oferuje ten przetwornik.Last edited by allure09; 14.05.2021, 13:55.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Teoretycznie tak aczkolwiek zapewne czymś się różnią co też sprawdzę bo mam zwykłe 10/60 na warsztacie więc porównam w pomiarach. Gdyby nie było żadnych różnic to raczej Eryk S nie zawracałby sobie głowy tymi Westrami z lakierowaną membraną mając dostępne od ręki standardowe 10/60. Te Westry rzadko się pojawiają, ja swoje ściągnąłem przez ebay.
No ale pomierzymy i zobaczymy.
Skomentuj
-
miałem je kiedyś - w dwóch wersjach. kupione na allegro za 20-30zł. Były tańsze więc poszły na podmiankę w starych Tonsilach które trafiły do naprawy. okazały się gorsze od starych gdm10/60 z uszkodzoną pianką. miały niższą sprawność i takie zamulenie w brzmieniu pewnie właśnie przez to nawalenie lakieru na lekką membranę - bo poza tym niczym się nie różniły.
Nie wiem jak teraz bo nie śledzę ale kiedyś konstrukcje Eryka były to fajne obudowy i pomysły ale na najtańszych modelach Visatona i STX. Po 15 latach w tej branży już wiem że nie występuje w przyrodzie coś takiego jak tani dobry głośnik. A dorabianie ideologii do tanich głośników pozostaje dorobioną ideologią niczym więcej.
Przepraszam ale im szybciej zejdziesz na ziemie tym szybciej zrobisz dobrą konstrukcje :)
Skomentuj
-
Ja broń Boże nie chce dorabiać żadnej ideologii do tego głośnika, że to może być "Hi-End za kilkadziesiąt złotych", bo zdaje sobie sprawę, że tak nie będzie ale jestem raczej z tych ludzi, że ciekawość jest czasami silniejsza od zdrowego rozsądku a skoro Eryk S zdecydował się po nie sięgnąć to coś musi w tym być. Niczym nie ryzykuje, bo w tym przypadku koszty są tak znikome, że o podejmowaniu jakiegokolwiek ryzyka i stracie mowy nie ma :)
Mogę jedynie zyskać i to co najmniej cenne doświadczenie.
Jeżeli wyjdzie coś z tego ciekawego to super. Jeżeli nie - trudno, żyje się dalej.
To konstrukcja budżetowa jeśli chodzi o przetworniki. Tak samo jak wiele innych na tym forum, gdzie w ich przypadku przetworniki kosztowały niewiele więcej a jednak dało się coś z tego "skleić" :)
Po złożeniu będę miał pole manewru do porównań, bo stoi u mnie na co dzień konstrukcja oparta o projekt autorstwa kolegi raven1985 a mianowicie Visaton AL170 + Scan Speak D2608/913000 więc trochę zabawy będzie :)Last edited by allure09; 14.05.2021, 16:45.
- 1 lubię
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaCiekawe. Chcialbym zobaczyc pomiary tego cudaka.https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
:D
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postataki jeden typ, ktorego czesto wkurzalismy na audio showhttps://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postahttps://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
Skomentuj
-
Spokojnie, po co te spiny :) Obrażanie kogoś na forum to całkowicie niewłaściwa droga. Możemy się w czymś nie zgadzać ale szanować się wzajemnie trzeba.
Ten projekt jest dla mnie czymś w rodzaju "fun-u", takiej zabawy z głośnikami śmieciowymi (choć W200S śmieciem nie jest).
Całość nie kosztowała mnie nawet 500 zł a właściwie sporo poniżej tej kwoty.
Docelowo bardziej skupiam się na modyfikacji Siest pod Seas 27TBC/G, mam nadzieję, że do miesiąca temat będzie ogarnięty
W sobotę ogarnąłem pomiary, posiedziałem pół soboty i całą niedzielę nad modelowaniem zwrotnicy, wstępne wyniki już są, pozostaje domówić części, zazwrotkować, pomierzyć i posłuchać.
Podział dość niski bo okolice 1000Hz. Brzmi jak szaleństwo ale GDM/Westra według producenta ma rekomendowaną częstotliwość podziału właśnie w tym miejscu, docelowo podział przewidywałem na 1500Hz ale teoria swoje a praktyka swoje, był problem ze zgraniem faz, "revers null" też nie wychodził a Visaton niestety miał stromy spadek od 700Hz, którego chciałem się w miarę pozbyć a właściwie ten zakres maksymalnie wygładzić, udało się to częściowp, w miejscu podziału jest lekki dołek ale nie powinien być szkodliwy.
Korektor impedancji dla Visatona był potrzebny.
Co do Westry - nie jest źle, z nią się pracowało dużo łatwiej aczkolwiek spodziewałem się, że przeniesie nieco dalej pasmo ale z racji tego, że człowiek (a przynajmniej ja) słyszy do 14-15kHz to wielkich strat tu nie ma
Co mnie boli to te górki między 5kHz a 7kHz, nie udało się tego odfiltrować więc trzeba będzie z tym żyć.
No i co do impedancji wypadkowej - można było się pokusić o korektor w torze "Westry" przed filtrem ale odpuściłem, bo....nie gram na lampie :) Poniżej wyniki zabawy :
Visaton "goły"
Westra "goła"
całość po filtrowaniu wykres +/- 5dB :
całość po filtrowaniu +/- 10db
Impedancja :
Wstępna zwrotnica :
Last edited by allure09; 17.05.2021, 12:43.
- 2 polubień
Skomentuj
Skomentuj