Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Początkowo wykorzystałem sposób filtrowania Troelsa dla tego głosnika, filtr gornoprzepustowy 2 rzędu, a potem dolnoprzepustowy 3 rzędu. Chociaż nie widziałem u niego innej topologii bandpass, ale mogę się mylić...
    Wystarczy zamienić kolejnosc, tu są przykłady 3 topologii:
    I ten czerwony wykres to który filtr?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
      I ten czerwony wykres to który filtr?
      - obstawiam pierwszy

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
      Branża: z ciekawości, jakiej piły używasz widocznej na zdjęciu wyżej ?
      Bosch Gts 10 xc
      Last edited by Zap Projekt; 22.11.2020, 16:38.

Skomentuj

Tak ta pierwsza topologia. Każdy ma inny projekt, ale warto poprobowac, co nas lepiej gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          ale zniwelowac je mozna tylko z lozyskiem, a wtedy moze lozysko sie odgniesc w drewnie
          Zauważyłem, że na tyle głębokie odgniecenia, że ciężko się ich pozbyć zostawiają te najtańsze frezy z małymi i marnej jakości łożyskami. Lepszej jakości frezy mają większe i lepsze łożyska i przynajmniej u siebie tego efektu nie zauważyłem - CMT, Globus, Makita itp

Skomentuj

- efekt końcowy po oszlifowaniu i polakierowaniu.
            frez jest łożyskowany - na Jesionie nie zostawia żadnych śladów - to twarde drewno. Frez jest niesymetryczny więc w zależności jaki efekt chcemy uzyskać frezujemy tylko wybrane strony, obie lub mieszanie. frez z jednej strony zaokrągla większy profil ale płytko z drugiej mniejszy ale głęboko. A jak chcemy pół okrągłe rogi to lecimy wszystko dookoła.
            Jak nie zapomnę wrzucę Wam pomiary tych Moreli. Najbardziej ciekawy jestem tego TSCW 636 Titanium Supreme
            Last edited by Zap Projekt; 23.11.2020, 18:05.

Skomentuj

Jak Wam łożyska odgniatają ślad na drewnie czy fornirze, to się odkręca łożysko i uzywa łożyska z ograniczeniem z zestawu frezarki, które się nie obraca przy frezowaniu. To odbijanie łożyska na materiale powstaje często od mikrodrgań, które są przenoszone na frez z łożyskiem w wyniku słabej jakości tulei mocującej lub słabej jakości frezu, które powodują bicie narzędzia. To tez powód, przez który szybko rozpadają się te tanie frezy z łożyskami.
              Last edited by Pogromca mitow; 23.11.2020, 19:02.

Skomentuj

Dawno kabli nie było na forum :) Klotz MY206 + wtyki neutrik/rean.

Nowy zestaw do pomiarów z e-mu. Kolorowe ze względu na to, że mając sporo kabli na biurku będzie łatwiej dojść który do czego :)

Dodatkowe czarne "opaski" - informacja z której strony jest podpięty ekran.
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Do gitary raz zabawiłem się w kierunkowy kabel, ale z perspektywy czasu chyba jednak bardziej uniwersalny do mono niezbalansowanego jest instrumentalny, z reguły też mają gęściejszy ekran (jak się podepnie nie z tej strony, to jest nawet gorzej niż na bezkierunkowym).

Tutaj Klocuszek AC106 i wtyki Roxtone, kupiłem je z czystej ciekawości, bo ładnie wyglądały. W porównaniu do Reana trochę mniej miejsca w środku, więc bardziej trzeba się nakombinować lutownicą, ale za to otwór na przewód jest idealny do tego Klotza, bo Reany mają 8mm i są trochę luźne (dobre jak ktoś się bawi w oploty, mi się akurat nie chce).

Do tego wpadały jeszcze Speakony ze wspomnianej firmy i zwykły wtyk zasilający Legranda, z jego plusów spokojnie da się wpakować przewód 1.5mm2 w tulejkach, bo sporo wtyczek, to taka padlina, że trzeba żyły owijać wokół śrubki i to mnie wybitnie wkurza, dodatkowo jak ktoś nie w temacie, to może pomyśleć, że bolce są pozłacane.

Jak mi się będzie nudziło to może wpadnie na zasilanie taki ekranowany, z niego już spokojnie kable za 10-15k można robić hehe.
                  https://www.tim.pl/przewod-sterownic...135303-bebnowy

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                    Jak mi się będzie nudziło to może wpadnie na zasilanie taki ekranowany, z niego już spokojnie kable za 10-15k można robić hehe.
                    https://www.tim.pl/przewod-sterownic...135303-bebnowy
                    Tak tylko później kabel wyłamuje gniazdo.
                    Ciekaw jestem czy ekranowany kabel zasilający miałby wpływ ze względu na bliskość kabli sygnałowych.

Skomentuj

Nie ma znaczenia, ładnie wygląda i drogi to się ustawi sprzęt pod niego :P

Skomentuj

Te kable są stosunkowo miękkie, chyba że wrzuciłoby się na takiego jeszcze wąż ogrodowy, to wtedy owszem.

Co do ekranu, jakiś minimalny sens może to mieć podczas użytku końcówki z zasilaczem impulsowym, jakąś odrobinę syfu która by mogła wpływać na inne urządzenia może zatrzyma (szczególnie jakby od wszystkich klocków taki kabel zrobić).

Skomentuj

Konkretny zawodnik, prosimy o filmik demonstracyjny na YT :p

Skomentuj

tomekk::przypomnij co tam siedzi w środku bo walnąłeś taki kadr że zgłupiałem z wymiarami

Skomentuj

Last edited by tomekk_; 05.12.2020, 20:58.

Skomentuj

Panowie, gdzie znajdę nazwę lub szt. do kupienia ustrojstwa podobnego jak tutaj.
                                https://c.allegroimg.com/s1024/0c511...9025223386c72c

Wiele osób wykorzystuje ten przełącznik do budowy drabinki na rezystorach, w końcu DIY - można się pobawić.
                                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

https://amptone.pl/p/201/1929/przela...elaczniki.html

Skomentuj

https://amptone.pl/p/201/1929/przela...elaczniki.html

https://amptone.pl/p/201/2103/przela...elaczniki.html

Pozdr

Skomentuj

Dzisiaj projekt w skali mini, na weekendzie skleiłem sobie taki wzmacniacz do słuchawek. Ficzery:
                                      - wymienne "końcówki mocy" - jest mnóstwo pomysłów na to jakich scalaków używać w charakterze konia napędowego słuchawek. Zwykle gdy na forach pojawiały się projekty z użyciem jakiegoś nowego układu, autorzy projektowali wszystko od nowa, łącznie ze sterowaniem, zasilaniem itp. Ja podszedłem do tego inaczej - jak zachce mi się wyprobować jakąś nowość, to po prostu podmienię płytkę (shielda) zawierającą tylko koniec mocy, a cała reszta zostaje na płytce głównej :)
                                      - jedno wejście liniowe i jedno bluetooth z aptX
                                      - sterowanie również z pilota
                                      - sterowanie on/off poprzez fizyczne podniesienie/odłożenie słuchawek na specjalny uchwyt (ten jeszcze nie powstał, ale hardware jest przystosowane)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                        pasek postępu jedno oczko dalej :)

Jakaś zwortka na pierwszy strzał.
                                        Prosta szkoda, że nie gra to na tym za dobrze :)

Z jaja bas jest przyzwoity chodziarz trochę monotonny ale może się rozkręci .
                                        Jak dla mnie closed jest OK .
                                        SPL niski spokojnie miejsce na drugie jest.
                                        Zobaczy sie BR i będzie cd.
                                        raven1985, czy udało się zakończyć ten projekt lub testy z nim związane? W szczególności interesuje mnie ten tani wooferek od SB.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          pytanko, ktoś ma jakieś ciekawe propozycje jak rozwiązać podłączenie kolumn które mają zaciski wejściowe na sprężynkę? Jak to rozwiązać najlepiej, aktualnie mam 2,5mm pobielony i wpięty, ale raczej pełną powierzchnią to on nie styka..
                                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X