Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .Heat. Zobacz posta

Z daleka wygląda jak wyciągnięte ze śmietnika a z bliska ma połysk :lol: :cool: (od razu dodam ze to celowo takie brzydkie)
    Pre uruchomione. Fronty zmienione na nierdzewne i wypolerowane ,kondensatory zamocowane puszka trafa zrobiona i pomalowana. :mellow:

Skomentuj

Wreszcie skończyłem swoje aktywne kolumny do telewizora. Wykończenie oczywiście jak na standardy tego forum poniżej krytyki, ale tak było planowane od początku - minimalny nakład pracy na wygląd wobec czego MDF został ordynarnie pomalowany farbą. Dostęp do elektroniki jest po odwróceniu lewej kolumny.
      W sumie najbardziej podoba mi się maskownica na wyświetlacz wydrukowana na 3D

Skomentuj

Jaki jest zasięg tego modułu Bluetooth na wbudowanej antenie? Można by było wyprowadzić na zewnętrzną antenę. Co do ramki na LCD - fajna, ale można by zakryć metalową obudowę wyświetlacza, tak, żeby było widać sam wyświetlacz.
        http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

jakis filmik pokazujacy funkcje?

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            Jaki jest zasięg tego modułu Bluetooth na wbudowanej antenie? Można by było wyprowadzić na zewnętrzną antenę. Co do ramki na LCD - fajna, ale można by zakryć metalową obudowę wyświetlacza, tak, żeby było widać sam wyświetlacz.
            Nie wiem dokładnie, w pokoju sięga na ok. 5m, ale rzeczywiście czasem przerwie jak np. stanę na drodze telefonu do głośnika. Niemniej nie zawsze się tak dzieje. Jak się przyjrzysz to odbiornik jest tuż za przednią płytą, więc nie jest jakoś bardzo zasłonięty.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            jakis filmik pokazujacy funkcje?
            Bez przesady, wszystko co to robi to raptem wybór 3 źródeł, regulacja głośności i sleep timer :P

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
              Kolega zmotywował 😉

No i udało się poskładać :)

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Bardzo ladne dechy! Musze sie wziac za moje, bo od wiekow sa w fazie testowego prototypu, a nie takie eleganckie i solidne jak tutaj. Jedyne czego nie lubie, to te gniazda, ktore maja dosc mala powierzchnie styku i badziewna jakosc wykonania.

Skomentuj

Można zacząć myśleć o czterech drogach. :)

Skomentuj

Super!
                    Jedno szkoda, ale już za późno - mogłeś pomalować całość i zeszlifować powierzchnię - miałbyś zabarwione symbole.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                      Super!
                      Jedno szkoda, ale już za późno - mogłeś pomalować całość i zeszlifować powierzchnię - miałbyś zabarwione symbole.
                      Myślałem o tym, ale wybitnie mi się nie chciało. Już ze składaniem tego zeszło dużo dłużej niż myślałem. Poza tym ja wiem jak to jest podłączone :) Nie muszę mieć schematu :P
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                        oza tym ja wiem jak to jest podłączone Nie muszę mieć schematu :P
                        Nie na temat...
                        Może to rzeczywiście trochę samolubne z mojej strony O sobie wczytującym się z lupą i latarką na następnym spocie pomyślałem

Skomentuj

Rowki są wyfrezowane, zawsze można coś wpuścić do środka np strzykawką, albo markerem przejechać.

Skomentuj

Luszti, jakie wymiary ma ta decha?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Luszti, jakie wymiary ma ta decha?
                              35 x 50 cm.

Skomentuj

Mała przygoda z egzotycznymi Morelami na naszym rynku. Małe monitorki.

Skomentuj

Sugestia dla początkujących osób które budują kolumny 3 drożne. Próbujcie róznych topologii filtrów banpass, bo może się okazać że zamieniając kolejność filtrów odkryjecie na nowo amerykę🙂 Dokladnie te same elementy, zupełnie inna filtracja:

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta
                                    Mała przygoda z egzotycznymi Morelami na naszym rynku. Małe monitorki.
                                    zaokraglenia frezowane na frezarce dolnowrzecionowej ze zderzakiem?
                                    bo te ostre narozniki nieco irytuja :/
                                    ale zniwelowac je mozna tylko z lozyskiem, a wtedy moze lozysko sie odgniesc w drewnie

Skomentuj

te zakończenia są celowe - taki efekt robi się przy pomocy frezu z dwoma wartościami R - taka ćwiartka jajka zamiast kuli.
                                      np.
                                      https://www.uni-max.com.pl/produkty-...yskiem-76-2-19
                                      Takie wykończenie jest trudniejsze w wykonaniu - ze wglądu na kąty pracy noża frez szybciej się tępi, łatwiej przypalić drewno lub uszarpać włókna. A przy szlifowaniu trzeba robić to z większym wyczuciem aby tego efektu nie zaokrąglić :)

Nie wiem dlaczego ale mi osobiście takie równe zaokrąglenie zdecydowanie mniej się podoba.

przepraszam za przykład xiaviana ale tak mi najłatwiej pokazać różnice wizualną.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
                                      Próbujcie róznych topologii filtrów banpass, bo może się okazać że zamieniając kolejność filtrów odkryjecie na nowo amerykę
                                      które elementy w filtrze zamieniłeś miejscami ?
                                      Last edited by Zap Projekt; 21.11.2020, 23:57.

Skomentuj

Początkowo wykorzystałem sposób filtrowania Troelsa dla tego głosnika, filtr gornoprzepustowy 2 rzędu, a potem dolnoprzepustowy 3 rzędu. Chociaż nie widziałem u niego innej topologii bandpass, ale mogę się mylić...
                                        Wystarczy zamienić kolejnosc, tu są przykłady 3 topologii:
                                        Last edited by jamess8; 22.11.2020, 02:56.

Skomentuj

Branża: z ciekawości, jakiej piły używasz widocznej na zdjęciu wyżej ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X