Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Powstały takie

Na dole jest 15" Alphard HW-1500, powyżej Visaton B-200. Zwrotnica typu szeregowego, 5,6mH - 68uF oraz 12R aby wydobyć więcej basu. Visaton B200 jest w odwróconej polaryzacji. Odgrody są lekko pochylone do tyłu, na razie elementem regulacyjnym są książki z marketu, docelowo mam zamiar zastosować dedykowane nóżki z regulacją.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ponieważ byłem wręcz pewny, że potrzebny będzie dodatkowo głośnik super-wysokotonowy, Visaton został zamontowany stosunkowo nisko, tak aby zostało miejsce na przyszły upgrade. Okazało się, jak na razie, że 20 cm szerokopasmowiec radzi sobie naprawdę bardzo dobrze w paśmie wysokotonowym, i kto wie, być może trzeba będzie górną część dechy obciąć., więc powstał wstępny szkic, mocno inspirowany PAP Solo15

Skomentuj

i jak to zagralo?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
        i jak to zagralo?
        Muzyka akustyczna, Jazz, klasyka to jest poezja.
        Rock, techno to jazgot [emoji1].
        Zaczynam kompletować system do pomiarów i myślę że coś się i w tych gatunkach zmieni. Alphard nie jest szczytem techniki i to słychać, ale też obecny podział jest zbyt wysoki.

Skomentuj

Po zmianie zwrotnicy na pewno będzie duża poprawa.

Skomentuj

Generalnie częste konfiguracje mające znaczne osiągi na basie to 2x15 przy czym jeden gra do 200-300hz a drugi do 100hz, wszystko zależy od rozmiaru frontu.

Ja ostatnio tylko skupuje, dwa 15pr400 czekają na zabawy z ob.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
              Muzyka akustyczna, Jazz, klasyka to jest poezja.
              Rock, techno to jazgot
              Typowe dla każdych kolumn
              Akustyka też jest ważna.
              Na spocie był bardzo dobry sprzęt a i tak metalu nie grał, dla mnie tez to był jazgot :)
              W Twoim przypadku akustyka jak i samo ustawienie kolumn tym bardziej jest ważne.

Skomentuj

Fajne to, sam bym sobie postawił. Tak myślę, zamiast jednej nóżki mogłeś dać dwie pełne z boków, miałbyś zaczątki H.

Skomentuj

Po przejsciu na tłuczki PA cięzko wrócić póżniej na gumiaki.

Skomentuj

..
                    Last edited by Ape--; 18.01.2021, 11:33.

Skomentuj

Panie, jak mogles zejsc z altusów... jej. Sa ponadczasowe.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                        Panie, jak mogles zejsc z altusów... jej. Sa ponadczasowe.
                        Edytowałem z komórki i post się skasował [emoji1]

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                          Po przejsciu na tłuczki PA cięzko wrócić póżniej na gumiaki.
                          To się tyczy też szerokopasmówek.
                          Potem słuch spaczony i zwykłe kolumny już nie grają, nawet na droższych przetwornikach, bo "nie mają średnicy".

Tak jest ze wszystkim.
                          Posmakujesz gorzką czekoladę, zasmakuje, a potem mlecznej już nie możesz jeść, bo za słodka :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                            Powstały takie

Na dole jest 15" Alphard HW-1500, powyżej Visaton B-200. Zwrotnica typu szeregowego, 5,6mH - 68uF oraz 12R aby wydobyć więcej basu. Visaton B200 jest w odwróconej polaryzacji. Odgrody są lekko pochylone do tyłu, na razie elementem regulacyjnym są książki z marketu, docelowo mam zamiar zastosować dedykowane nóżki z regulacją.

Ponieważ byłem wręcz pewny, że potrzebny będzie dodatkowo głośnik super-wysokotonowy, Visaton został zamontowany stosunkowo nisko, tak aby zostało miejsce na przyszły upgrade. Okazało się, jak na razie, że 20 cm szerokopasmowiec radzi sobie naprawdę bardzo dobrze w paśmie wysokotonowym, i kto wie, być może trzeba będzie górną część dechy obciąć., więc powstał wstępny szkic, mocno inspirowany PAP Solo15

Dobry szerokopasmowiec ale ten dół.. trochę mezalians z Visatona można było coś lepszego dobrać.

Skomentuj

Po wstępnym odsłuchu, jest bardzo fajnie. Szykuje się nietypowy najtańszy zestaw DIY. Komplet głośników na stereo wyszedł 340zl.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta

Po wstępnym odsłuchu, jest bardzo fajnie. Szykuje się nietypowy najtańszy zestaw DIY. Komplet głośników na stereo wyszedł 340zl.
                                Co to jest za zestaw głośników? Będziesz robił F.A.S.T.

ok już mam Monacor Sp202E + Faital Pro 3FE22 A ? - kibicuje

Ten Monacor od dawna za mną "chodził", w zamyśle miał być w parce z Visaton FRS5 X w przerobionym waveguide od Monacora, lub zrobionym samemu z mdf,

Skomentuj

Aż jestem ciekaw tego zestawienia . Będę śledzić temat. Jakoś tanie visatony nigdy mnie potrafiły zainteresować.

Skomentuj

Zamieszczone przez arkotik Zobacz posta
                                    Kolega zmotywował 😂

Docelowo front trochę inaczej ale to już niebawem 😉

Cos sie ruszyło z tematem?
                                    To jest DA32 czy DA25?

Skomentuj

Nie na temat...
                                      U mnie tym razem taka budowa, a raczej demolka na początek

Skomentuj

Nie na temat...
                                        ..

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                          Proszę o posty nie związane z audio zamieszczać w odpowiednim dziale czyt. Spam post lub używanie off topicu
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X