Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie idź ta droga, kicha połączenie.

Skomentuj

Już przerabiałem różne kombinacje. Znam wady wstęg. Radzę sobie z nimi [emoji3]
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Aktualnie mam na stanie te kopulka Daytona. Ona potrafi pieknie sie zgrac na dosc lagodnym filtrowaniu. Z kopulka bedziesz mial wyrownanie czasowe na prostej sciance. Zwrotnica wychodzi dosc prosta i stosunkowo niedroga. Ta wstega ograniczysz mozliwosci daytona, nie tylko z uwagi na gorsze charakterystyki katowe, ale rowniez znacznie wiekszy poziom znieksztalcen w stosunku do dobrej kopulki wysokotonowej.

Skomentuj

Jak widziałem pomiary zniekształceń tej wstęgi to myślałem że ktoś błąd popełnił ale okazuje się że one tak mają. Tą alu kopułkę od daytona trzeba dobrze na końcu wyfiltrować bo ten pik na końcu z tego co wiem potrafi być mocno drażniący. Branża robił pomiary tej alu kopułki od daytona u siebie na stronie. W skrócie opisał też ten głośnik.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Znośne zniekształcenia mają tylko większe wstęgi founteka.

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
              Znośne zniekształcenia mają tylko większe wstęgi founteka.
              wstęgi founteka maja wyjątkowo małe zniekształcenia o ile są odpowiednio wysoko filtrowane 3, 4 rzędem .

to chyba jasne że z racji konstrukcji nie można wstęg filtrować tak jak kopułek i porównywać je można z sobą tylko w przypadku wysokich podziałów a tam są lepsze .

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
              Z kopulka bedziesz mial wyrownanie czasowe na prostej sciance.
              kopuła i kopułka to rzeczywiście pasujące połączenie np jak w ATC SCM40
              https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
              :D

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                A może oversized 2-way? Na korundowej wysokotonówce od Tymphany i Scanie Discovery 8 cali na dole? :)

No i się wygrzewają przed pomiarami
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Od dwóch tygodni już się cieszę zephyrami le . 😆
                  Na razie pokryte olejem tungowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta

No i się wygrzewają przed pomiarami
                    Fajnie to gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                      Możesz dać namiar na przyciemniane szybki do wyświetlaczy?

Skomentuj

Szybka szara z modu - od srodka podklejona folia do szyb

Skomentuj

Pierwsze podejście do budowy wstęgi z nudów i po przeczytaniu wykopalisk z Audiostero na temat budowy wstęgi DIY .
                          Wstęga alu śniadaniowa Reference 120 mm x 15mm x 15um napęd magnesy 6 X 40x15x5 N45 11 KG udzwigu na sztukę + stalowy płaskownik 15x10x120 .
                          Jak na razie jest bardzo ciekawie chodź trzeba dopracować

Skomentuj

badziewie to u ciebie norma
                            https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                            :D

Skomentuj

Nowy. Czas chyba na przerwę w aktywności po raz kolejny.

Skomentuj

Jak dla mnie to TPA3255 jest daleko ZA! Tutaj czuć wszystko, a ostatnio 2dni się po prostu męczyłem z TPA3255EVM...
                                I niech mi ktoś jeszcze powie że TPA w dobrej aplikacji zagra dobrze... a da się lepiej niż EVM?
                                Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                                  Pierwsze podejście do budowy wstęgi z nudów i po przeczytaniu wykopalisk z Audiostero na temat budowy wstęgi DIY .
                                  Wstęga alu śniadaniowa Reference 120 mm x 15mm x 15um napęd magnesy 6 X 40x15x5 N45 11 KG udzwigu na sztukę + stalowy płaskownik 15x10x120 .
                                  Jak na razie jest bardzo ciekawie chodź trzeba dopracować
                                  Ciekawi mnie jaka ch-rka by tego wyszła. :)
                                  "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                                  JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta

Jak dla mnie to TPA3255 jest daleko ZA! Tutaj czuć wszystko, a ostatnio 2dni się po prostu męczyłem z TPA3255EVM...
                                    I niech mi ktoś jeszcze powie że TPA w dobrej aplikacji zagra dobrze... a da się lepiej niż EVM?
                                    a co tam teraz masz, IRS ?

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                                      Ciekawi mnie jaka ch-rka by tego wyszła.
                                      Nie mam pojęcie jaka wyjdzie char. Na razie to tylko prototyp i to w fazie wczesno rozwojowej bez pomiarów , zbudowany z ciekawości aby go uruchomić :)
                                      Czeka mnie jeszcze zbudowanie trafka głośnikowego do tej wstęgi bo 0.2 ohm nie jest wskazane dla mojego wzmaka chodź na starym samochodowym Japońskim tranzystorowym Panasonic'u poszło bez problemów chodź po 40 minutach grania się trochę spocił .
                                      Na tym etapie wiem że muszę poszukać cięszego materiału na wstęgi muszę pobuszować po sklepach za tanimi foliami alu może jakaś mega tania będzie miała grubość poniżej 15 um no i zmniejszyć szczelinę magnetyczna oraz szerokość samej wstęgi .
                                      Może coś ciekawego się z tego urodzi , kilka lat temu Panowie z Audiostero kombinowali z wstęgami i pomiary były całkiem fajne chodź nie idealne .
                                      Myślę że warto poeksperymentować .

Skomentuj

No to zaczynamy zabawę! :)

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Vokumio uruchomione na szybko, nawet większego problemu z odpaleniem chińskiego DACa na PCM5102 nie było, konfiguracja od HiFiBerry pasuje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X