Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jako że nie chciało mi się czekać na PGA2310 zrobiłem na próbę płytkę na układzie LC7535/LC7536, który można czasem znaleźć w KD, byłem nastawiony sceptycznie, chociaż parametry jak na scalak z KD nie najgorsze (no może poza separacją kanałów) i można go nawet tanio dostać w razie czego.

Na razie nic nie mierzyłem, ale szum własny w zasadzie nie jest tragiczny, jak się wsadzi ucho blisko tweetera i jest cisza w pokoju, to coś można usłyszeć na upartego, ale po odpięciu płytki volume z samej końcówki też można podobny poziom szumu usłyszeć (nie usunąłem jeszcze mechanicznego potencjometru, więc on też pewnie jakieś minimum dokłada).

Scalak jest wysterowany szyną podobną do SPI, więc w razie gdyby mnie wkurzył, to tylko wypinam małą płyteczkę i robię taką samą z CS3310 lub PGA2310, zresztą na razie to tylko testy na stykówce, bo brakuje kilku części do odpalenia głównego sterownika wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
      Jako że nie chciało mi się czekać na PGA2310 zrobiłem na próbę płytkę na układzie LC7535/LC7536, który można czasem znaleźć w KD, byłem nastawiony sceptycznie, chociaż parametry jak na scalak z KD nie najgorsze (no może poza separacją kanałów) i można go nawet tanio dostać w razie czego.

Na razie nic nie mierzyłem, ale szum własny w zasadzie nie jest tragiczny, jak się wsadzi ucho blisko tweetera i jest cisza w pokoju, to coś można usłyszeć na upartego, ale po odpięciu płytki volume z samej końcówki też można podobny poziom szumu usłyszeć (nie usunąłem jeszcze mechanicznego potencjometru, więc on też pewnie jakieś minimum dokłada).

Scalak jest wysterowany szyną podobną do SPI, więc w razie gdyby mnie wkurzył, to tylko wypinam małą płyteczkę i robię taką samą z CS3310 lub PGA2310, zresztą na razie to tylko testy na stykówce, bo brakuje kilku części do odpalenia głównego sterownika wzmacniacza.
      Fajne. Czym to sterujesz?

Skomentuj

Tymczasowo Atmega328 na stykówce, docelowo Atmega32, bo brakłoby pinów na przekaźniki selektora i przyciski (a tu chciałbym na każdy kanał osobny).

Skomentuj

Pilot też ogarniasz do tego?

Skomentuj

Niewykluczone, ale to raczej późniejsza perspektywa czasowa (pilot pewnie w standardzie NEC, bo nim już obsługuję odtwarzacz, a pozostałe przyciski by mogły być do wzmacniacza).

Skomentuj

Nie chcę psuć zabawy, ale zerknij na ten projekt:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...amp-na-PGA2320

może się coś z niego przyda
              Last edited by gavron04; 10.10.2019, 15:28.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Też ciekawy projekt, ale w moim przypadku konieczne jest posiadanie kodu, bo sam sterownik będzie jeszcze obsługiwał kilka spraw pobocznych, takich jak chociażby wyświetlanie stanu zabezpieczenia DC, przełączanie kolumn, być może też obsługa ST-BY i sterowanie z odtwarzacza sieciowego (to ostatnie chodzi po głowie już na prawdę długo, ale na razie się za to nie zabieram, odtwarzacz obecnie na pałę włącza wzmacniacz optotriakiem i to na upartego starcza).

U mnie całość jest trochę rozdzielona, bo osobne moduły stanowią:
                -PCB z regulatorem (widoczne wyżej),
                -PCB z wejściami RCA oraz przekaźnikami,
                -sterownik wszystkich zabawek.

Chodzi o to, by zawsze można było podmienić któreś z ogniw, które zawsze kiedyś tam może się znudzić, nie mówię nawet o tym, że we wstępnych obliczeniach do obsługi tego wszystkiego brakłoby pinów atmegi32, stąd też mój sterownik ma na pokładzie 2 sztuki 74HC595.

Skomentuj

Kod jest udostępniony, zobacz post #224

Skomentuj

Moja wariancja na 3 drogi na Satori. W Tle na drugim Planie Waszych forumowych AVSów :) Wiadomo co ważniejsze ...

Powstają 3 konfiguracje 24 + 16 + TW29 ( BN / DN / RN )

Poniżej wersja z Berylem

Po kilku ostatnich konstrukcjach na Satori potwierdziły się wcześniejsze nieśmiałe obserwacje. Mianowicie kopułki Satori BN / DN/ RN mają wspólne cechy / zalety mianowicie duża swoboda filtracji najlepiej między 1 - 3 Khz i Wysoką sprawność ( co niekiedy w małych nisko efektywnych konstrukcjach może okazać się Wadą bo wymusza silne tłumienie :)).

tutaj wygrzebałem jeszcze w uplouderze konfiguracje 3,5 drożna na MW19

Na tych dwóch przykładach widać że szeroko można manewrować z miejscem podziału na tej "Samej parze" głośników.
                    Last edited by Zap Projekt; 12.10.2019, 19:41.

Skomentuj

Weekend uważam za pracowity ale udany, jeszcze tylko olej i finito można robić pomiary :)

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

No co za typ, na co komu cos takiego.

Skomentuj

Wrazie W przerobię na stolik kawowy 😂

- - - - - aktualizacja - - - - -

BTW ale dąb nie współpracuje przy obróbce...
                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                            BTW ale dąb nie współpracuje przy obróbce...
                            Oj nie :P
                            marcinsywala.pl
                            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                              pracuje na tokarce. tocze w stali, alu, tworzywa bez domieszek i czasami dla siebie w drewnie... jak toczylem klejonke debowa pod omnipolary to opory na maszynie byly wieksze niz przy alu! :o
                              prawie jak miekka stal!

Skomentuj

Dwie warstwy oleju, narazie musi wystarczyć... 👌
                                Ale według mnie ładnie przyciemnione.

Skomentuj

Pierwszy raz w życiu szyłem coś trudniejszego niż gumka do majtek. Jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim osiągnę zadowalające efekty...

Skomentuj

Dwie warstwy oleju, narazie musi wystarczyć... [emoji108]

Mistrzostwo. Jak zagrają, to kupuje lub kopiuje

Skomentuj

Dwie warstwy oleju, narazie musi wystarczyć... 👌

ten sonido jest docelowy, czy zamierzasz jeszcze bawić się w dobór szerokopasmówki?

Skomentuj

Nie przypadkowy, spodobał mi się jego charakter, słuchałem Daytona Ps220 i to nie było to. Tang bandy trudno dostępne i wiele osób je stosuje do dipoli...
                                        Był pomysł na zrobienie trzech dróg z midrangem i tweetrem ale pomyślałem, że nie będę komplikował konstrukcji.

Skomentuj

Pteterycz, a czego słuchasz? Bo ciekawi mnie jak uniwersalny będzie to zestaw.

Ja z DIY ostatnio słabo, ale IC, listwa z DC blokerem i filtrem filtercon, standy, podstawki pod wzmacniacz i słuchawki jakoś udało się sklecić.

Standy orzech, cała reszta dąb. Wosk Osmo. Najpierw biały transparentny i potem 2 warstwy bezbarwnego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X