Zamieszczone przez tomekk_
Zobacz posta

Dysk na wejściu zasilania ma transile (takie zabezpieczenie), dodatkowo ta zwęglona warstwa między stykami może przewodzić prąd i robić zwarcie. Czasami wyskrobanie tego i oczyszczenie, pozawala na start dysku. Czasami trzeba odkręcić płytkę i wymienić transile, albo je usunąć i dysk wstaje. A czasami dostaje elektronika i jest trudniej. Podmiana elektroniki dobije ten dysk, trzeba się do niego podłączyć przez złącze diagnostyczne i ogarnąć na nowej elektronice ustawienia by dogadała się z talerzami. Takie przekładki to echo historii. Zanieś to do dobrego serwisu i ci ogarną. Winna jest wtyczka SATA i nawet nie chodzi o przejściówkę, zdarz się i to nawet w drogich zasilaczach. Raz mi tagan (bardzo dobra marka na te czasy), upalił 1TB nowy dysk, wtedy 1TB to było kurde jak 10TB dzisiaj. A powyższe widziałem kilka razy, często powyższe wyczyść, wywal transile odpalało dysk i działał. Bez transili jednak dysk idzie w piach przy takiej drugiej imprezie. Ale ten zasilacz to masz panie kurde jakiś zawodowy, że ci tak upiekło izolację na czerwonym kablu. Normalny zasilacz to by na to nie pozwolił. | ![]() |
Zamieszczone przez ruffpl
Zobacz posta
KVP79A.
TVS diodes with a marking code of "KVP" are 12V unidirectional transient voltage suppressors made by General Semiconductor (Vishay)
| ![]() |
Zamieszczone przez lonevolf
Zobacz posta
Mam taki specjalny osprzęt
| ![]() |
Skomentuj