Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie martw się, też już graty w trzecim pokoju zaczynam rozstawiać bo nie nadąrzam naprawiać:p

Skomentuj

Trochę mało miejsca się robi w "odtwarzaczu", ale DAC na SPDIF pójdzie do modernizacji (może kiedyś) a teraz gra sobie PCM5102, dobra alternatywa jak komuś nie chce się robić porządnego toru analogowego, bo szumy tak na ucho są porównywalne a może nawet mniejsze niż w przypadku AD1852 z filtrem wyjściowym na "losowych elementach", dodatkowo perfekcyjnie działający muting, żadnych trzasków pomiędzy przełączaniem kawałków.

Wiem, że takiego DACa niektórzy z forum mogą uznać za pogardę, ale za te pieniądze i stopień skomplikowania (podpięcie I2S), jest to na prawdę niezły sprzęt, na AS nawet ktoś wspominał, że kość pojawiała się także w niektórych sensownych klockach.
      Last edited by ampli; 03.01.2019, 21:32.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta

mialem nic nie robic, nic nie naprawac, brac sie za hobby...
        a tu 3 osoby wpadly :(
        No magnat to od razu w kosz [emoji23]
        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
          przecież to też szeroko pojęte Twoje hobby, chyba, że już nie:))
          przyjemniej jakaś kasa wpadnie na Twoje pomysły
          od 4 lat lezy aliante 12 do naprawy :p
          i tez bym chcial sie tym zajac

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Nie martw się, też już graty w trzecim pokoju zaczynam rozstawiać bo nie nadąrzam naprawiać
          ale ja mam JEDEN pokoj :(

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
          No magnat to od razu w kosz
          sa 4 magnaty 20cm. tylko kopulki doklejam. byly coaxy a sa basowce w drzwi

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax Zobacz posta
            O tym mówiłem, że można własnie bez wpisywania Delta Z, że ta druga metoda jak w SW, usuwanie predelay (znaczy w SW program robi to sam)

Ta... przyznaj się ile razy czytałeś instrukcje po fakcie Znam manuale

Uczuliłem tylko na te Z i Y, bo dużo osób to pomija, sam to niestety na początku robiłem, a jak widzę tym majstrów z SW... Tak, sam zaczynałem od Speakerworkshop, "...ale świat poszedł do przodu, pojawiły się komputery, amfetamina, samoloty..."
            Niestety SW się zatrzymał parę lat temu, nie pokazuje fazy akustycznej, brak mu wpisywania własnie Z i Y, oraz nie potrafi symulować pomiaru z większej odległości niż był wykonany, pomiar.
            Nawet miałem o to lekką sprzeczkę z Lusztim, ale każdy tam swoje filozofie ma i ja trzymam się swojej, a innych szanuje.
            Co do SW to racja, program archaiczny ale np parametr Z można spokojnie tam wprowadzić jako parametr offsetu drivera i korzystać z pomiarów zrobionych np w ARTA z usuniętym predelay i cieszyć się tak samo dobrymi symulacjami fazy jak w innych programach ;-).

Co do ustawiania parametru Y to nie wiem czy nie powinno być to wykorzystywane w połączeniu z pomiarem głośników każdego z osobna na jego osi . Jeżeli ustawimy jakoś mikrofon np na wysokości wysokotonowca i go nie ruszamy to różnica fazy wynikająca z odległości Y dla woofera jest już zawarta w pomiarze i wyciąganie odległości pomiaru od centra akustycznego (to co Pogromca opisywał w tutorialu aby uchwycić równicę delayów miedzy głośnikami do poprawnego przeprowadzenia symulacji) też będzie zawierać w sobie tą równicę wynikającą z Y. Dokładanie tego na symulacji drugi raz będzie zwyczajnie błędne.

Skomentuj

Jak nie chcemy symulować zwrotnicy z innej odległości niż odległość pomiaru, to nie trzeba wpisywać Y, tylko Z, lub inaczej usunąć predelay, z tej samej pozycji cursora dla wszystkich pomiarów. Wtedy nie trzeba nic wpisywać w XYZ, bo zmiany czasowe będą wpisane w faze każdego z głośników.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                Potajemnie przed zona szybko zbilem budkie testowa.... ciiii

Biore sie za zwrotnice
                Borys, było dać kolumnę na podnośnik i mierzyć w połowie wyskości pomieszczenia
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Wszyscy mają mambe... :cool:

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel_luk1 Zobacz posta
                    i mierzyć w połowie wyskości pomieszczenia
                    i miec rezonans od podlogi i od sufitu? :p
                    powinna byc rozna odleglosc

Skomentuj

pawel_luk
                      Zalatwie jakas dluga deske i wstawie na podnosnik tylko nie wiem czy takie wielkie basy podnosnik dzwignie
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

i miec rezonans od podlogi i od sufitu?
                        Przy pomiarze głośników, mierzy głośniki, a nie rezonanse pokoju, dlatego stosujemy bramkę aby złapać sygnał bezpośredni, a to co się odbije od najbliższej powierzchni odbijającej należy osunąć z pomiaru.

powinna byc rozna odleglosc
                        A to ciekawe. Jeśli weźmiemy pomieszczenie o kształcie sześcianu foremnego, to w jakim miejscu pomieszczenia ośrodek dźwięku będzie miał najdluzszą drogę do pierwszego odbicia? Na środku.

Skomentuj

Pogromca

Jakos glosnik na kolumine podnosnika postawie ale dupa zbita bo mi statyw nie zlapie na wysokosc.

Skomentuj

Borys, masz mikrofon "estradowy", kup sobie najtanszy statyw mikrofonowy i bedziesz mial znacznie wiekszy zasieg i wygode. Do tego mniejsze odbicia od statywu przy pomiarze.

Last edited by Pogromca mitow; 04.01.2019, 18:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                              pawel_luk
                              Zalatwie jakas dluga deske i wstawie na podnosnik tylko nie wiem czy takie wielkie basy podnosnik dzwignie
                              Fajna sprawa z takim podnośnikiem. Chciałbym taki mieć. :drool:
                              Jaką masz wysokość pomieszczenia?
                              Musisz tylko kupić wysoki statyw, jak Pogromca pisze i zobaczysz, że będziesz mógł stosować dłuższą bramkę.
                              "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                              JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                Aluminiowy (w całości) horn do kompresora na który w sumie jeszcze pewnie trochę poczekam:
                                940/950 planujesz? Słuchałeś już go?
                                Poradzi grać wysokie nuty? Przewraca w "laser" na wysokich częstotliwościach?

Skomentuj

Zamieszczone przez chebum Zobacz posta
                                  940/950 planujesz? Słuchałeś już go?
                                  Poradzi grać wysokie nuty? Przewraca w "laser" na wysokich częstotliwościach?
                                  Ty piszesz o RCF ND940/950? Jeśli tak to on mnie nigdy nie interesował

Mój wybór padł na berylowy Radian 475BePB.

Większość kompresorów ma problem ze spadkiem przy wyższych częstotliwościach, ale to nie będzie żadnym problemem przy wzmacniaczu DSP. No i właśnie po to będzie cyfrowa korekcja aby wyrównać spadek dipola jak i kompresora

Skomentuj

Szybka pilka, prawy czy lewy monitor, roznica to tylko 18mm z wysokosci a jednak calkiem inaczej wyglada.

Dzieki

Skomentuj

Trudny wybór, sam prostokątny front jak dla mnie lepsze ma proporcje z prawej, a jako całość trochę jest "przysadziście" ale fajnie.

Skomentuj

lewa :)

Skomentuj

Zdecydowanie lewa! :rolleyes:
                                          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X