Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez fforc9e Zobacz posta
    Jak widać na zdjęciu poniżej PCBk trochę się przysmolił.
    Jak to tak wygląda to ostrożnie z tym myciem, bo ścieżki mogą być luźne.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      Od czego to się tak okopciło? Jeżeli masz IPA to próbuj poszorować szczoteczką, są takie cleanery do PCB, taki różowy roztwór jest trochę skuteczniejsze od izopropylenu.

A czego tym dziurkom pod terminale głośnikowe brakuje?
      A pod gniazdo IEC możesz spokojnie wywiercić i doszlifować wycięcie.

Pod ta płytką jest jeszcze jedna z tranzystorem bez chłodzenia - przypuszczam, że on mógł tak 'osmolić' resztę. Wróce z pracy to zobacze dokładnie co to jest.
      Jeżeli chodzi o panel to jak widzisz na zdjęciu te otwory są dość duże i wszystkie gniazda które by mi odpowiadały nie pasują. Gniazdo zasilania to pikuś.

Problem może być z czyszczeniem jak napisał Micwoj, dlatego zastanawiałem się nad ultradźwiekiem żeby nie szorować po płycie. Wydaje mi się ze myjka jest mniej inwazyjna niż szczoteczka. :)

Skomentuj

Jakie średnicę mają otwory pod terminale głośnikowe?
        Jak nie odbierzesz terminala pod otwory to zrob nakładkę np. z aluminium. Płytka alu z odpowiednimi otworami przykręć na istniejące już otwory.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Jakie średnicę mają otwory pod terminale głośnikowe?
          Jak nie odbierzesz terminala pod otwory to zrob nakładkę np. z aluminium. Płytka alu z odpowiednimi otworami przykręć na istniejące już otwory.
          Tak się pewnie skończy. Wolałbym jednak bardziej estetyczne rozwiązanie (wiem, wiem to tylko tylni panel)

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            Czemu takie błędy? Użytkownik lutował na podstawie zdjęć z forum, bez schematu Na przyszłość dla wszystkich - generator to nie to samo co kwarc ; NIE OSZCZĘDZAĆ na żelu (topniku do SMD)!!!! I jeśli chodzi o jego jakość i przede wszystkim ILOŚĆ! (Jeśli ktoś nie wie czy daje wystarczająco dużo topnika to może sobie obejrzeć Louis Rossmann na YT jak naprawia Macbooki Oczywiście nie ma co aż tak szaleć przy montażu PCB. Co innego naprawa jak w jego przypadku)
            Ostatnio do takich robót zaopatrzyłem się w pastę z cyną i zrobiłem dyspenser pneumatyczny (potem grzanie hotem), do scalaków wielonóżkowych bajka.
            Pasta chińska i trochę trzeba pokombinować z wartością ciśnienia oraz średnicą igły, aczkolwiek teraz udało mi się tak trafić, że mało padów jest sklejone i poprawki trwają chwilę.

Skomentuj

Przy pojedynczych sztukach za dużo zabawy :). Wlutowanie takiego cm6631 grotem to dla mnie 2min gdzie najdłużej zajmuje pozycjonowanie.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Tak się pewnie skończy. Wolałbym jednak bardziej estetyczne rozwiązanie (wiem, wiem to tylko tylni panel)
                Aluminium od srodka przykręcić nie będzie widać

Skomentuj

W końcu udało mi się ukończyć piecyk do wstępnego podgrzewania PCB kart graficznych , płyt głównych i wszelakiej maści elektroniki gdzie lutuje się techniką BGA , kilka kątowników ALU , grzałka szamotowa 1500 wat i sterownik (regulator jasności) ze starej lampy jako sterowanie mocą grzałki.
                  Wszystko ze złomu i to dosłownie bo ALU elementy kupione na wagę na szrocie , sterownik poniewierał mi się w piwnicy a jedynie grzałkę kupiłem na olx za 5 zł
                  Przetestowane i wstępnie skalibrowana temperatura za pomocą termopary i pirometru laserowego , fakt że nie jest to cud techniki z wbudowanymi profilami rozlut/wlut ale działa i GTX'a 960 w wersji 4gb udało się przywrócić do żywych więc jest sukces :)

Skomentuj

Pod ta płytką jest jeszcze jedna z tranzystorem bez chłodzenia - przypuszczam, że on mógł tak 'osmolić' resztę.
                    Dla mnie to trochę wygląda jak dymiący kondensator. Możesz patyczkiem do uszu nasączonym IPA (lub innym alkoholem) przetrzeć i zobaczyć w jakim stanie są ścieżki, nie wygląda to źle - nie jest nigdzie spuchnięte tylko okopcone.
                    Poszukaj przyczyny tego okopcenia, jakby tranzystor grzał to co najwyżej PCB powinno się zrobić brązowe, a nie czarne - jakiś element musi być uszkodzony.

Jeżeli chodzi o panel to jak widzisz na zdjęciu te otwory są dość duże i wszystkie gniazda które by mi odpowiadały nie pasują. Gniazdo zasilania to pikuś.
                    Możesz użyć PCB do montażu gniazd, pomalować na czarno i zamontować od środka.

gavron04 Jakiego topnika używasz? Przydało by się coś co krocie nie kosztuje.

Skomentuj

Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz posta
                      Przetestowane i wstępnie skalibrowana temperatura za pomocą termopary i pirometru laserowego , fakt że nie jest to cud techniki z wbudowanymi profilami rozlut/wlut ale działa i GTX'a 960 w wersji 4gb udało się przywrócić do żywych więc jest sukces :)
                      Przywrócenie do żywych na czym polegało? Reball, wymiana GPU, czy "podgrzanie"?

scythe1123 AIM nc254

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                        Przywrócenie do żywych na czym polegało? Reball, wymiana GPU, czy "podgrzanie"?

scythe1123 AIM nc254
                        Kod 43 artefakty po wgraniu sterowników , rebaling wszystkich 4 kości pamięci Samsunga .
                        Niestety Reeflow nic nie dał a nie potrafiłem zdiagnozować która dokładnie ma problem więc zrobiłem Rebal na wszystkich, obyło się bez wymiany kości .
                        Po naprawie Thermal Grizzly na GPU i katowanie furmarkiem przez kilka godzin , pacient zdrowy :)

Skomentuj

Powrót do przeszłości

Barwa E450 z osobną płytką pod potencjometry ALPS + PGA taz & .3lite z OLEDem vs PVC z buforem

https://www.flickr.com/photos/125677...57708843679256
                          Last edited by gavron04; 31.05.2019, 12:01.

Skomentuj

po bardzo dlugim przestoju w DIY, kolega sciagnal mnie na 2 tygodnie do koszalina
                            BMW E23 kompleksowo odnawiane.
                            buda byla piaskowana, malowana od zera, wygluszona w calosci a teraz montaz audio i przekazujemy auto dalej

4x gladen 8" w obudowie b-p 4-rzedu. b-r przez polke skierowany do wnetrza auta ("drążki skrętne" od podnoszenia klapy nie pozwalały na nic innego)
                            3 drogi morel nano na 2 wooferach
                            zasilanie 2 wzmacniacze u-dimmension (mono 1,2kW na suby i 4x200w na przod)

ma byc jeszcze radio i DPS, ale nie wiem jakie
                            mam jeszcze tydzien na dokonczeie zabawy
                            slupki pod wysokie juz gotowe, trojkaty na sredniaki szpachlowalem dzisiaj

Skomentuj

Koniecznie Marian wrzuć fotki z tych skosów bo mi się jakoś nie układa jak ty to robisz....
                              A sposób wygląda na prosty i całkiem efektywny.
                              Jest u nas na forum jakiś wątek o tym? (ja przynajmniej nie znalazłem).

Skomentuj

Dziś wrzucę.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                                  Dla mnie to trochę wygląda jak dymiący kondensator. Możesz patyczkiem do uszu nasączonym IPA (lub innym alkoholem) przetrzeć i zobaczyć w jakim stanie są ścieżki, nie wygląda to źle - nie jest nigdzie spuchnięte tylko okopcone.
                                  Poszukaj przyczyny tego okopcenia, jakby tranzystor grzał to co najwyżej PCB powinno się zrobić brązowe, a nie czarne - jakiś element musi być uszkodzony.
                                  Możesz użyć PCB do montażu gniazd, pomalować na czarno i zamontować od środka.
                                  Gniazda zamontuje na czarną blachę od środka (zrobie to chyba na czarne jak nity się uda).

Kopciły (chyba) grzejące się tranzystory, poniżej zdjęcia. Dodatkowo ta cześć płyty jest umieszczona pod potencjometrami, które na 99% były traktowane przez Comandante W. dużą ilości 'kontakt pr' :) domyślam się, że nie przewodzi prądu ale jednak zebrał sie mały syf i coś mogło strzelić. Poniżej parę zdjęć.

Martwi mnie trochę stan PCB. Widać zerwane ścieżki od spodu.

Na szczęscie to tylko jednowarstwowa płyta PCB więc uda się uratować sprzet (mam nadzieje). Zabieram się za listę komponentów do wymiany. Polecacie jakiś sklep? Do tej pory kupowałem wiekszość na polink com pl.

Skomentuj

Coś tam napisałem

https://diyaudio.pl/showthread.php/3...628#post530628

Skomentuj

"Zwrotnica" złożona :)
                                      Jeszce zaślepka na zasilacz :)
                                      Wiatrak na procku jest nie słyszalny więc chyba nie będę kombinował i zostawię jak jest .

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                                      Jakie DACi do tego lynksa?
                                      Coś tam mam do lutowania:

Niedługo będę testował synchronizację. Wysyłanie zegara z Dac do karty po spdif .
                                      Lynx ma wprawdzie wejście zegara ale nie jest ono galwanicznie izolowane .
                                      Więc rozwiązanie z spdif uprości mi temat .

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Z 15-stką?
                                      12 cm

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                                      Może Scan tym razem, bo konstrukcji z SB29SDAC się trochę posypie

A jaki masz plan jeśli chodzi o aspekt wizualny?
                                      Będzie mały pierścień od SBA . Nie będę musiał robić 2 testowych frontów (docelowo projekt na górze mieć 12mu+css ).

Wizualnie jakoś tak:

Spr w jakiej budzie to jajo będzie grać. Do BR potrzebuje trochę litrów .
                                      Jak zagra w BR to kupie MB jak nie to będzie zamknięta .

Suby się robią do głównego sytemu :

Jeszcze 3 :)

Skomentuj

Wylutowałem wszystko co wyglądało podejrzanie. Jak widać PCB jest w słabym stanie ale do odratowania (mam nadzieję). Widać że ktoś wcześniej coś kombinował w tych okolicach.

Poniżej porównanie - płytka przed, po wylutowaniu i 3cie po wyczyszczeniu.

Nie na temat...

Przy okazji całej operacji musiałem kupić lutownice, padło na TS100. Mam dość duże dłonie alę lutownica świetnie leży mimo że jest malutka. Testowałem również temperaturę - zgodnie z info od producenta powinno byc 400oC co jest zgodne z prawda (termometr pokazał ~394). Minusem jest konieczność dokupienia zasilacza ~20V/2.3A kostka lenovo od lapka zdała egzamin.

Skomentuj

Po wlutowaniu proponuję nałożyć nową soldermaskę na te ścieżki lub jakiś lakier, żeby zabezpieczyć.

Skomentuj

Czaruję...