Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chodziło mi o kieliszki u sąsiadów :)

Skomentuj

Te obudowy, na stół w pionie już nie wejdą.
      No i jest co dźwigać.
      Zacząłem składać je w poniedziałek, czyli to co widać to 3 dni pracy (najdłużej trwało schnięcie kleju, jak zwykle), łącznie z, przycinaniem, frezowaniem itd.
      Myślałem że do końca tygodnia skończę oklejać HDF-em... skończył bym, gdybym go miał... niestety w Casto dopiero będzie we wtorek, a firma w której kupuje MDF ma tylko biały HDF.
      No i tydzień jestem w plecy.

Skomentuj

Front taki nie za chydy nie za grubu:)
        Już się ładnie paczki prezentują. Zdjęć z klejenia trochę masz? Chciałbym zobaczyć wzmocnione wnętrzności.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Front taki nie za chydy nie za grubu
          Ostatecznie będzie 50mm :)

Zdjęć z klejenia trochę masz? Chciałbym zobaczyć wzmocnione wnętrzności.
          Mam, ale nie mogę pokazać.

Skomentuj

SBB16 Part2

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Ostatecznie będzie 50mm :)

Mam, ale nie mogę pokazać.
              Marian co tam za głośniki pchasz?

Przy tym ukladzie płyt MDF oklejasz tylko fronty i górę czy całość?

Nie masz wrażenia, że fronty powyżej 36-38 mm to tylko wwięcej problemów jak zysku? Ja wolę dać mocniejsza kratownoce.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                Marian co tam za głośniki pchasz?
                SB29SDAC-C000-4, SB15NBAC30-8, SB23NRXS45-8

Przy tym ukladzie płyt MDF oklejasz tylko fronty i górę czy całość?
                Muszę okleić całość 2x (tak będę robił pierwszy raz), a to z racji tego że projekt przewidywał płytę 22mm, o którą w Bydgoszczy ciężko.
                Te obudowy są zrobione z płyty 18mm (+ dodatkowe 10mm na froncie), no i aby uzyskać docelową grubość będą oklejone 2x HDF-em.

Nie masz wrażenia, że fronty powyżej 36-38 mm to tylko wwięcej problemów jak zysku? Ja wolę dać mocniejsza kratownoce.
                Tak, ale w tym przypadku musi taki być ponieważ będą wycinane skosy.
                Ta wewnętrzna 18-stka na froncie ma wyfrezowane otwory pod głośniki, odpowiednio większe.

Skomentuj

Coś się dzieje:

Skomentuj

W końcu znalazłem chwilę, żeby się pochwalić prezentem od BlackDotAudio Przy okazji zabrałem kabelek + zestaw wtyków, żeby zrobić przyszłościowy XLR

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Długo szukałeś?

Skomentuj

Łącznie jakieś 30-35min także trochę zeszło.

Skomentuj

Szufladki zapełnione, organizery też. Trzeba niestety domówić, bo jeszcze sporo elementów czeka na swoje miejsce Zostaje dopakować nowe organizery, opisać je, wpisać do programu i będzie koniec

W organizerach można by to lepiej poukładać, ale już mam dosyć siedzenia nad tym..

Last edited by gavron04; 05.05.2019, 14:10.

Skomentuj

Wrzucam tutaj żeby nie zakładać nowego wątku...
                            Subwoofer samochodowy na W.25.400.2X2.MC obudowa z płyty wiórowej 18mm, 21 litrów netto, br szczelinowy strojenie na 40 hz. Wytłumienie na 4 ściankach 4 warstwową przekładką watoliny i filcu. Na tylnej ściance wyprowadziłem 2 terminale aby w przyszłości nie odkręcać głośnika gdy zajdzie potrzeba mostkowania cewek, póki co każda będzie zasilana osobnym kanałem. Stalowa osłona na głośnik z Alle... solidnie wykonana, polecam. Głośnik przykręcony do obudowy na śrubach imbusowych m6 plus nakrętki pazurkowe.

Z ciekawostek kratka do br drukowana na Anet A8 z czarnego PLA, póki co nie zauważyłem aby powodowała świsty

Jak narazie sub testowany w domu na wzmacniaczu w klasie d (tpa 3116) z filtrem dolnoprzepustowym, gra dość... hmm... twardo ale przypuszczam, że taka natura wzmacniacza. Zobaczymy jak spisze się w samochodzie. Domyślnie ma pracować z blaupunktem ema260, który przy 2 ohm daje 2x90 watów, co mam nadzieje, że wystarczy do poprawnego wysterowania.
                            Last edited by Lansky; 05.05.2019, 20:58.

Skomentuj

Fountek + wavecor

Skomentuj

Zamieszczone przez Lansky Zobacz posta
                                Domyślnie ma pracować z blaupunktem ema260, który przy 2 ohm daje 2x90 watów, co mam nadzieje, że wystarczy do poprawnego wysterowania.
                                malo. grac bedzie, ale bedize tez slychac ze mocy brakuje
                                tak przynajmniej bylo z poprzednia wersja na plastikowej membranie. nie wiem czy tu sie cos wiecej zmienilo

Skomentuj

Subwoofer ma mi służyć do słuchania muzyki a nie masowania pleców więc, może Blaupunkt wystarczy. Jeśli jednak to co piszesz okaże się prawdą będzie trzeba poszukać mocniejszego wzmaka. Dzięki za radę.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                                    Szufladki zapełnione, organizery też. Trzeba niestety domówić, bo jeszcze sporo elementów czeka na swoje miejsce Zostaje dopakować nowe organizery, opisać je, wpisać do programu i będzie koniec

W organizerach można by to lepiej poukładać, ale już mam dosyć siedzenia nad tym..

kurde jak sobie pomyślę ile czasu trzeba żeby to posegregować i wprowadzić do bazy, a potem jeszcze pilnować się w "warunkach domowych" żeby przy grzebaniu na bieżąco aktualizować stany to ...robi mi się gorąco ;p

Skomentuj

Haha No to prawda. Ale jak sobie popatrzysz ile zaoszczędzisz na tych elementach, które niepotrzebnie kupowałeś po kilka razy w dość dużych ilościach to już przestajesz narzekać

Skomentuj

Subwoofer ma mi służyć do słuchania muzyki a nie masowania pleców więc, może Blaupunkt wystarczy. Jeśli jednak to co piszesz okaże się prawdą będzie trzeba poszukać mocniejszego wzmaka. Dzięki za radę.
                                        Wystarczy że raz najdzie ochota posłuchać głośniej i będziesz zawiedziony brakiem mocy.

Skomentuj

Subwoofer ma mi służyć do słuchania muzyki a nie masowania pleców więc...
                                          Więc dlaczego wybrałeś głośnik 10"? :)

Wystarczy że raz najdzie ochota posłuchać głośniej i będziesz zawiedziony brakiem mocy.
                                          Dokładnie.
                                          Po co komu tak duży głośnik skoro nie ma go czym zasilić.
                                          Ogólnie jest duża przepaść między STX-em 8" a 10", ale jeśli ma to tylko ładnie grać, to wolał bym lepszy głośnik 8".

Ja u siebie mam tego starszego STX 10" w zamkniętej (latem przekładam go do TL-ki) pod zasilaniem 200W i w chackback-u robi robotę.
                                          Więcej basu nie potrzeba, chyba że ktoś naprawdę chce mieć masaż zwieracza :)
                                          Last edited by marian; 06.05.2019, 16:33.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X