Jakiego programu do magazynowania używasz z ciekawości? tylko nie mów że excel :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaWszędzie wyszło, nawet w miejscu oklejonym HDF-em, bo kolumny stały niewykończone 1,5 roku.
Próbowałem wyrównać, ale ile można skoro fornir ma grubość 0,6mm.
Podobnie miałem zresztą z poprzednimi kolumnami które robiłem jakoś w 2005r. Zrobiłem na jesieni, do wiosny stały i grały w mieszkaniu w stanie surowym. Na wiosnę oklejałem, akurat nie fornirem tylko obłogiem ok 1.2mm grubości. Kolumny do dnia dzisiejszego nie wykazują żadnych oznak klawiszowania, tez nie używałem żadnego maskowania łączeń.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaByć może własnie sposób sezonowania ma znaczenie.
Te kolumny były robione z ciekawości i na szybkiego aby zdążyć je zrobić do AVS2017.
29 października był klejony HDF, 4 listopada fornir, 11 listopada jedna warstwa wosku byle zabezpieczyć fornir.
16 listopada już jechały na AVS, zimno, wilgotno, potem ciepło, znów zimno, znów ciepło...
Zdziwił bym się gdyby klawiszowanie nie wyszło.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaTo ciekawe . Bo ja swoje obudowy od kolumn R3 black (ktoś jeszcze je pamięta? haha) robiłem bez żadnego HDFu. Były sezonowane przez parę miesięcy na ciepłym strychu w czasie lata. Zacząłem je budować jakoś maj-kwiecień, skończyłem w październiku , chyba z 2 tyg przed audioshow. Do tej pory nie wyszło żadne klawiszowanie a minęło już wiele lat. Być może własnie sposób sezonowania ma znaczenie.
Podobnie miałem zresztą z poprzednimi kolumnami które robiłem jakoś w 2005r. Zrobiłem na jesieni, do wiosny stały i grały w mieszkaniu w stanie surowym. Na wiosnę oklejałem, akurat nie fornirem tylko obłogiem ok 1.2mm grubości. Kolumny do dnia dzisiejszego nie wykazują żadnych oznak klawiszowania, tez nie używałem żadnego maskowania łączeń.
Moje bambusy, które grały na Audio Show mają bez mała 12 lat. Przed oklejaniem bambusem modyfikowanym stały całe lato pod dachem z dachówki ceramicznej. Do dziś zero śladu klawiszowa nią a są łączone na kat prosty. Wiec dobre wysuszenie MDF to podstawa. Może wrzucać go poczętego w formatki na cykl do suszarni?Last edited by jaro4444; 30.04.2019, 23:09.
Skomentuj
-
jaro4444
Najlepiej surowe budy, nawet nie oszlifowane przyniesc do domu i postawic je sobie na miesiac czasu, pozniej tylko ofornirowac w warsztacie i powinno byc OK.
O dziwo sklejka brzozowa tez potrafi klawiszowac.i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postajaro4444
Najlepiej surowe budy, nawet nie oszlifowane przyniesc do domu i postawic je sobie na miesiac czasu, pozniej tylko ofornirowac w warsztacie i powinno byc OK.
O dziwo sklejka brzozowa tez potrafi klawiszowac.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez borys Zobacz postajaro4444
O dziwo sklejka brzozowa tez potrafi klawiszowac.
Skomentuj
-
Nowy projekt praktycznie gotowy. Klasa D, pełne dual mono, 2*2500W/4R. Całość przygotowana pod dodatkowe 4 kanały, wystarczy tylko dołożyć moduły wzmacniaczy i pospinać wejścia/wyjścia/zasilanie. Docelowo będzie to wzmacniacz 6 kanałowy, pędzący aktywnie moje 3-drożne smoki, sterowany z DAC-a 8 kanałowego z pełnym DSP i wbudowaną zwrotnicą.
Last edited by Racjonalny; 01.05.2019, 14:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaAkurat sklejka potrafi najbardziej wykazać problem klawiszowania jak konstrukcja poskładana w niewłaściwy sposób, często to wychodzi w estradowych skrzynkach.
Skomentuj
-
Dlatego paczki PA dobrych marek są składane inaczej.
Albo jest robiony frez na łączeniu, albo każda ścianka jest najpierw wykańczana a potem sklejana i skręcana jest od środka.
Dlatego jak popęka to w pierwszym przypadku mniej razi w oczy, a w drugim nawet tego nie widać.
Drugi sposób to naprawdę fajny patent.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bawolek Zobacz postahypex ncore ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Racjonalny Zobacz postaTak. Na pozostałe 4 kanały też takie pójdą, tylko sporo słabsze - "jedynie" 700W/4R :-).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz postaNie boisz się, że kieliszki Ci pospadają
Skomentuj
Skomentuj