Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    Haha No to prawda. Ale jak sobie popatrzysz ile zaoszczędzisz na tych elementach, które niepotrzebnie kupowałeś po kilka razy w dość dużych ilościach to już przestajesz narzekać
    Ogólnie świetna sprawa, u mnie trochę rzeczy leży w kartonach z TME i innych sklepów, z reguły pamiętam co kupowałem, ale czasem muszę prześledzić historię zakupów, żeby wiedzieć, czy coś mam...

Najgorszy jest moment, gdy wiem, że jakiś element miałem, ale gdzieś zaginął w akcji i z reguły tego jednego elementu brakuje do uruchomienia jakiejś zabawki.

Skomentuj

No dokładnie taką samą sytuację miałem. Tylko niezła zabawa jest przy dużej ilości kartonów z TME i innych hurtowni + dużych zestaw worków strunowych z TME + pojemników z Ikea Przy zamawianiu z kilku hurtowni średnio 1 raz na 3tyg to już nawet nie chce się otwierać meila z fakturami
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Nie na temat...
        Ja raczej co kilka miesięcy coś biorę, a rezystory np w zestawie typowych wartości z alledrogo, więc tu nie ma problemu, ale znajomy mi kiedyś dał worek różnych m.in. o lepszych tolerancjach i wtedy można było dostać oczopląsu, żeby to na konkretne woreczki posortować, bo 5% jadę z pamięci, ale przy dokładniejszych trzeba się jednak moment zastanowić.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          Więc dlaczego wybrałeś głośnik 10"?
          Zastanawiałem sie nad 8'' stx'em ale liczba doniesień o rozklejającym się zawieszeniu, stukaniu itp nie jest mała. A że w sklepie 10'' udało się wyrwać w cenie 8'' odpuściłem mniejszego stx'a.

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
          Wystarczy że raz najdzie ochota posłuchać głośniej i będziesz zawiedziony brakiem mocy.
          Dlatego napisałem już wcześniej, że w razie czego poszukam mocniejszego wzmaka.
          Last edited by Lansky; 06.05.2019, 17:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez Lansky Zobacz posta
            Zastanawiałem sie nad 8'' stx'em ale liczba doniesień o rozklejającym się zawieszeniu, stukaniu itp nie jest mała. A że w sklepie 10'' udało się wyrwać w cenie 8'' odpuściłem mniejszego stx'a.

Dlatego napisałem już wcześniej, że w razie czego poszukam mocniejszego wzmaka.
            Zacznij już się rozglądać za mocniejszym:) ten głośnik lubi Waty

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez Lansky Zobacz posta
              Zastanawiałem sie nad 8'' stx'em ale liczba doniesień o rozklejającym się zawieszeniu, stukaniu itp nie jest mała.
              no widzisz jak latwo popsuc opinie, mimo ze te problemy tyczyly glosnikow sprzed wielu, wielu lat? :/

Skomentuj

Skomentuj

Wilson Audio przenosi fabryke do PL ? :)

Skomentuj

Nie spać, lutować :)

Skomentuj

Coś tam ruszyło ze wzmacniaczem i wszystkie kanały działają poprawnie. Niestety ostatnio nie miałem czasu, więc dopiero teraz mogłem powrócić do całego projektu :) Dodatkowo przyszedł 8-kanałowy DAC na ES9028PRO z wbudowanym NanoSHARC (jako DSP) + Raspberry PI do streamingu. Taki 8-kanałowy DAC na ES9028PRO miałem sam robić, ale jak pewien gościu z diyaudio.com wyleciał z praktycznie takim samym pomysłem w gotowym urządzeniu to nawet się nie zastanawiałem i od razu zmieniłem koncepcję całego projektu.

Skomentuj

a moje dsp wygląda tak :

no i węże do tego ...

będzie player + zwrotnica .
                        lynx AES16 jako wyjście , kanałów i mocy obliczeniowej nie zabraknie przynajmniej :)
                        Docelowo pasywny , zasilacz już pasyny jest (przetwornica 24V->ATX + "wtyczkowy" zasilacz 24V 200W)
                        Muszę jeszcze jakiś pasywny "wiatrak" na "zapychacz socetu" (pentiuma) kupić :)

Tym czasem przyszły długo wyczekiwane jajka :)

Będzie na forum 3way z sb CAC (pod warunkiem że sylvek wykaże się jeszcze odrobiną cierpliwości i nie zabierze mi głośników :) ).
                        Niemniej jednak jak pisałem zestaw na samych CAC od sb nie podszedł mi do końca i chciał bym też zrobić wersje na szmacie jako kopułka .
                        Myślę, że w tej konfiguracji będzie lepiej.
                        Tylko nie wiem jaką szmatę , dajcie znać co byście widzieli .
                        Mój pierwszy wybór do SB29SDAC-C000 lub D2604-833000.

Skomentuj

Jakie DACi do tego lynksa?

Skomentuj

Jajko w sprzedaży ? cud.. ciekawe kiedy okrągłe PFC w końcu będą dostępne.

Skomentuj

HDS tweeter :) .
                              Last edited by Oskar29; 16.05.2019, 22:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Będzie na forum 3way z sb CAC
                                Z 15-stką?

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                Mój pierwszy wybór do SB29SDAC-C000 lub D2604-833000.
                                Może Scan tym razem, bo konstrukcji z SB29SDAC się trochę posypie :)

A jaki masz plan jeśli chodzi o aspekt wizualny?
                                Last edited by marian; 16.05.2019, 22:32.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  dużo się dzieje tutaj z dsp ostatnio i tak sobie przypomniałem moje jako bolonietoperza wymiany zdań z pogromcom na temat dsp kiedyś...
                                  Last edited by luigi; 16.05.2019, 22:25.

Skomentuj

Zamieszczone przez luigi Zobacz posta
                                    Nie na temat...
                                    dużo się dzieje tutaj z dsp ostatnio i tak sobie przypomniałem moje jako bolonietoperza wymiany zdań z pogromcom na temat dsp kiedyś...
                                    Twoje dsp do tego co robi Raven czy 3lite to jakby porównywac smalec do kawioru :) nie te możliwości, nie te potrzeby i nie te fundusze.

Skomentuj

Już nie wiele zostało do końca...

Skomentuj

Bezsensowna kłótnia

W każdym wypadku coś ruszyło do przodu:

Nie ma żadnych przekaźników na 230V, ponieważ całością steruje mały mikrokontroler, który zaraz przy włączeniu usypia wszystkie SMPS'y (tzw. standby mode). Przycisk na przodzie jest monostabilny i w sumie chcę jeszcze dodać włączanie wzmacniacza z pilota (muszę tylko wywiercić gdzieś dziurę na odbiornik IR).

Wzmocnienie poszczególnych sekcji ukształtowałem jak poniżej:

Sub - 35 dB
                                        Low - 28 dB
                                        Mid - 26 dB
                                        High - 20 dB

Wzmacniacz razem z DAC'em i DSP podłączonym do komputera oraz kompresorem (Radian 475BePB - 110 dB) praktycznie nie szumi. Można usłyszeć lekki szum jak się włoży ucho do horna i w sumie aż tyle :) No i o to chodziło, ponieważ szum to duży problem w systemach aktywnych z driverami kompresyjnymi.

Skomentuj

Jedziemy ze skosami :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X