Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta

Chętnie bym się pochwalił , aż mnie ciśnie żeby to zrobić.
    Ale napiszę tylko że front to 40mm a boczki 22mm .
    W środku 2 komory i dość gęsta kratownica.
    Chyba domyślam się jak to zrobiłeś sprawdzę w mniejszym wymiarze na monitorach w najbliższym czasie. Minus rozwiązania to waga całości :P

Skomentuj

Coś się ulepiło :
      Ale żeby klonować Pylony :) haha żart oczywiście.
      Nie wiem jak to zrobiłeś używając tak grubego MDF - mam tylko nadzieje że go nie moczyłeś - ale się domyślam. Takie rzeczy robi się z reguły na zasadzie szkieletu / kopytka tzn matryca. i warstwowo sklejone cienkie obłogi / sklejka
      . Tak się robi dowolne kształty wygięte często nawet w 2 płaszczyznach naraz

Podpowiedź ode Mnie - Taki gruby front nic nie daje a wręcz psuje prace głośnikom jest jakoś tam wytłumaczalny tylko jak robi się głębokie ścięcia frontu chcąc kopiować twory avalono podobne. Chcecie dociążać kolumny to róbcie to zawsze nisko - komora balastowa itp.
      Last edited by Zap Projekt; 16.07.2023, 14:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zap Projekt Zobacz posta

Ale żeby klonować Pylony :) haha żart oczywiście.
        Pylon nie był pierwszy z tego typu krzywizną.
        Wcześniej pojawiły się modele "sigma " innego rodzimego producenta.
        Last edited by toopcool; 16.07.2023, 18:28.

Skomentuj

Chętnie bym się pochwalił , aż mnie ciśnie żeby to zrobić.
          Ale napiszę tylko że front to 40mm a boczki 22mm .
          W środku 2 komory i dość gęsta kratownica.
          To w czym problem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta

To w czym problem?
            Sam wiesz jak jest - każdy ma swoje know how. Nie wszyscy dzielą się wszystkim. Żeby to też nie zostało źle odebrane bo nie jestem żadnym adwokatem Toopcoola ani jego rzecznikiem. Po prostu zrobił coś co nie każdy jest w stanie zrobić od tak. Kosztowało go to pewnie wiele prób i błędów. Widząc że można pewnie nie jedna osoba podejmie się trudu aby też coś takiego zrobić. Wcześniej czy później pojawia się przykłady na forum i sposoby na takie wykonanie. Cieszmy się, że takie konstrukcje powstają, że są osoby które wrzucają zdjęcia i można tym nacieszyć oczy.

Skomentuj

W takim razie troche bez sensu pokazywac to na forum diyaudio. Jestesmy tu po to, aby sie dzielic sie wiedza i uczyc sie od innych nowych rzeczy.

Skomentuj

Pewnie kanapka cięta z płyt na cnc, widziałem "dziwne" obudowy robione właśnie w taki sposób. Sporo głośników bt tak robią na yt, sporo odpadów, koszty wysokie, ale kształty jakie chcesz. Jedyne co może być problemem to dostęp do cnc w takim przypadku... Ale żeby to jakoś specjalnie nowatorskie było to już ciężko powiedzieć.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                  Pewnie kanapka cięta z płyt na cnc, widziałem "dziwne" obudowy robione właśnie w taki sposób. Sporo głośników bt tak robią na yt, sporo odpadów, koszty wysokie, ale kształty jakie chcesz. Jedyne co może być problemem to dostęp do cnc w takim przypadku... Ale żeby to jakoś specjalnie nowatorskie było to już ciężko powiedzieć.
                  To nie to. Na zdjęciu widać, że są min 2 płyty MDF pewnie 22 grubości co do frontu plus coś jeszcze (pewnie HDF). Obstawiam że te elementy opływowe są dołożone do płaskiego frontu :) Mocowanie głośników jest na prostot tak przynajmniej widać na zdjęciu wiec "gięcie" jest na zasadzie dostawianych kanapek. Ale to tylko moje domysły które pewnie nijak mają się do rzeczywistości. Jest fornir wiec nie wiemy co jest pod spodem. Gdybym ja miał coś takiego robić to tak bym kombinował.

Skomentuj

W takim razie troche bez sensu pokazywac to na forum diyaudio. Jestesmy tu po to, aby sie dzielic sie wiedza i uczyc sie od innych nowych rzeczy.
                    Częściowo masz rację.
                    Ale nie zawsze i nie wszystko podaje się na talerzu pod nos.
                    Wykonanie obudowy tego typu to dość spore wyzwanie , wyzwanie które zostało rzucone na forum w jednym z tematów.
                    Moja publikacja miała właśnie na celu pokazać że można .

Skomentuj

Jest na takie krzywizny prosta metoda, zupełnie nie nowatorska - tradycyjna do bólu: klejenie łuku z kilku-kilkunastu cienkich płaskich segmentów na "kopycie" o pożądanej krzywiźnie, dociąganych do niego solidnymi ściskami stolarskimi.
                      Kiedyś robiłem kilka łukowych futryn do łukowych drzwi, i wykleiłem łuki R=400mm z deseczek z litego dębu, o grubości 5mm.
                      Do kolumny o takim kształcie frontu można by użyć od 6 do 10 pasów taniej sklejki o grubości 4, 5 lub 6mm - myślę, że nadawałby się też cienki MDF, ale MDF-u nie używam i nie znam się na nim, na jego właściwościach
                      Dla mnie to rodzaj tektury, taka lepsza, bardziej gęsta płyta pilśniowa... wiem oczywiście, że akustycznie MDF jest b. dobry, ale nie przekonuje mnie to
                      Last edited by pavyan; 19.07.2023, 13:34.

Skomentuj

Częściowo masz rację.
                        Ale nie zawsze i nie wszystko podaje się na talerzu pod nos.
                        Wykonanie obudowy tego typu to dość spore wyzwanie , wyzwanie które zostało rzucone na forum w jednym z tematów.
                        Moja publikacja miała właśnie na celu pokazać że można .
                        Wybacz, ale nie kupuje tego :) nie spotkalem sie z takim podejsciem na zadnym z forum diyaudio, gdzie ktos wrzuca swoja prace, a nie chce pokazac/napisac w jaki sposob zostala wykonana.

Nasz kolega Bingant prezentowal swoje wygiete kolumny kilkanascie lat temu i jakos nie mial oporow przed odpowiedziami, jak zostaly wykonane :)

Pisze to nie dla siebie, ale dla spolecznosci diy, bo dla mnie wykonanie takich kolumn nie stanowi problemu.

Skomentuj

Wybacz, ale nie kupuje tego :) nie spotkalem sie z takim podejsciem na zadnym z forum diyaudio, gdzie ktos wrzuca swoja prace, a nie chce pokazac/napisac w jaki sposob zostala wykonana.

Nasz kolega Bingant prezentowal swoje wygiete kolumny kilkanascie lat temu i jakos nie mial oporow przed odpowiedziami, jak zostaly wykonane :)

Pisze to nie dla siebie, ale dla spolecznosci diy, bo dla mnie wykonanie takich kolumn nie stanowi problemu.
                          To podziel się patentem. Chętnie spróbuję

Skomentuj

Ja również kilkanaście lat temu prezentowałem na forum kolumny z wygięciami i łukami.
                            I nie chodzi tutaj o to czy mam opory czy nie. Uznałem że zachowam dla siebie technologię więc powinieneś to uszanować.

Nie mam również wątpliwości czy miał byś problem z wykonaniem podobnej konstrukcji.
                            Masz narzędzia i wieloletnie doświadczenie więc myślę że takie konstrukcje możesz spokojnie budować.
                            Co innego jeśli do budowy takiej konstrukcji podszedł by ktoś bez doświadczenia i odpowiedniego warsztatu.
                            Wtedy mimo wielu wskazówek i podpowiedzi nie uporał by się z budową .

Skomentuj

Zamieszczone przez Rosayo Zobacz posta

To podziel się patentem. Chętnie spróbuję
                              Mozna to wykonac na kilka sposobow. Od nacinanego mdf/sklejki, po klejenie warstwowo gietego hdf, sklejki 3mm, czy sklejki elastycznej. Front i tyl oryginalnych Pylonow jest zrobiony z dwoch, klejonych i gietych plyt mdf. Jednej, grubej plyty nie wygdniesz, ale dwie ciensze jak najbardziej. Taki element mozna wstepnie uksztaltowac w kopycie.

Skomentuj

toopcool, szanowalbym mocno, gdybys po prostu zachowal sie elegancko i jak przystalo na uzytkownika diyaudio - czyli poza pochwaleniem sie swoja praca, pokazalbys jak ja wykonales, bo taki jest cel TEGO forum.

Dlatego gratuluje nowej konstrukcji, ale niesmak nadal pozostaje.

Skomentuj

Nawet w internecie są instrukcje krok po kroku jak giąć mdf... Chyba że została tu zastosowana jakaś autorska technologia, nikomu innemu nie znana - ale jeśli nie to kilka fotek nikogo nie skrzywdzi, ale i zarazem niespecjalnie ułatwi komukolwiek cokolwiek. Szkoda, że taka z tego tajemnica. My moglibyśmy podziwiać, a stolarz i tak sobie poradzi.

Skomentuj

Nie jest to mojego autorstwa za co przepraszam. Dla własnej ciekawości trochę poszperałem.

Skomentuj

Się pomału klei: 6f49512425c159a17e0ade1634dcc932_1689949175.jpg9930dbad490ca82212ee73508917e6b4_1689949177.jpg
                                      https://diyaudio.pl/i/22739/9930dbad...1689949177.jpg

https://diyaudio.pl/i/22739/9930dbad...1689949177.jpg

Mam pytanie do forumowiczów. Producent średniaka podaje objętość obudowy 5 l, mnie wyszło około 7. Ma to znaczenie w układzie trzydrożnym? Zostawić czy zmniejszać? 6f49512425c159a17e0ade1634dcc932_1689949175.jpg9930dbad490ca82212ee73508917e6b4_1689949177.jpg Pozdrawiam.
                                      Last edited by lokiec3; 21.07.2023, 16:27.

Skomentuj

Zrób około qtc 0,7 i będzie git :)
                                        DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Im więcej, tym lepiej. Zostaw jak jest i nie zmniejszaj.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X