Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak to jak.
    Pasta lutownicza i porządna lutownica kolbowa 100W, a nie jakaś chińska popierdółka.

Skomentuj

Ja miałem podobny problem z lutowaniem gniazd z STX'a, pomogło zdarcie papierem sciernym powłoki galwanicznej (niewiem czy to nikiel czy chrom, świecące jakieś). Zmatowione pięknie dały się lutować.

Skomentuj

Mam starą polską lutownicę więc nie wiem skąd Twoje stwierdzenie i wiedza jaką lutownicę posiadam? Ot tak bo wiesz ? czy od razu zakładasz, że nic innego nie można mieć?
        Używam zamiast pasy kalafoni. Może tu być problem?
        Pozdrawiam

Skomentuj

Mi terminali nie brała polska 40-watówka, stąd mój komentarz. Takie terminale mają dużą pojemność cieplną i lepiej je lutować dużymi lutownicami z dużą kolbą.

Skomentuj

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
            Mam starą polską lutownicę
            zdemontuj grot, przeczysc szczotka druciana i zaloz ponownie - wielka roznica w nagrzewaniu

Zamieszczone przez wieniu26 Zobacz posta
            Używam zamiast pasy kalafoni. Może tu być problem?
            nie

Skomentuj

Grot jest nowy i oczyszczone.
              Muszę od kogoś pożyczyć jakieś mocniejszej lutownicy.
              Dzięki za wskazówki co do pasty lutowniczej nawet nie widziałem, że cos takiego jest :)
              Właśnie kupiłem i .... "zabielanie" przewodów staje się dużo łatwiejsze :)
              Niestety mimo polskiego Technika :) 65wat :( czyli dość mało jak na "zabielenie" gniazd.
              Pozdrawiam

Skomentuj

na takie zabiegi przydaje sie mikro palnik

koszt 7zl w castoramie, butelka gazu 3zl w innym sklepie niz casto (tutaj ponad 10zl) napewno rozgrzejesz dobrze

Skomentuj

Możesz przeszlifować miejsce lutowania pilnikiem zeby odsłonić materiał spod niklu, będzie lepiej brać. Do tych powłok słabo sie lutuje. Najlepszy przykład to wtyk jack 3,5mm. Niklowany jest i zeby przylutowac do tej lichej blaszki trzeba nieźle przygrzać a do np złoconego chincha z dużo grybszymi blachami lutuje sie jak ta lala.
                  Ale fakt faktem bez mocnej lutownicy to można sobie "smarkać" cyną a nie lutować.

Skomentuj

Dzięki, coś wymyślę.
                    Byłem skłonny już kupić wsuwki ale lut to zawsze lut

Skomentuj

Ja polecam użyć roztworu kwasu solnego przereagowanego z cynkiem, wtedy wszystko bardzo ładnie się lutuje :)

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
                        roztworu kwasu solnego przereagowanego z cynkiem,
                        o wlasnie, gdzie to kupic?
                        uzywalem to kiedys w szkole... teraz by sie przydalo do oczyszczania cieniutkich drucikow z izolacji czy zabrudzen

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          o wlasnie, gdzie to kupic?
                          uzywalem to kiedys w szkole... teraz by sie przydalo do oczyszczania cieniutkich drucikow z izolacji czy zabrudzen

Musisz poszukać kwasu solnego w sklepie z chemikaliami, albo od znajomego ze starych zapasów, gdy wszystko dało się załatwić :) Ja tak dostałem około 0,5l mocno stężonego :) Cynk to można spokojnie gdzieś dostać.
                          Pytaj dekarzy, bo wiem, że kiedyś używano go do oczyszczania rynien i lutowania.

Skomentuj

Bawię się sketchupem.. :)
                            http://www.loudspeakershop.eu/glosni...ex-p-2199.html
                            Nie mogę wpaść na to jak wykonać zaokrąglone krawędzie do istniejących już prostopadle. Podpowie ktoś? :)
                            Załączone pliki

Skomentuj

Hasło: pluginy, np. RoundCorner autorstwa Fredo6.

Skomentuj

Postępy, ostatnio nie mam za bardzo czasu i warunków do robienia, no ale coś tam idzie do przodu. Zostało oklejenie tyłów, końcowe szlifowanie i dalej już tylko malowanie.

Pomiędzy nimi UNIAMP.

Skomentuj

Trochę nie moje proporcje, ale widać że sporo pracy wrzuciłeś... Gratki! :)

Ja tymczasem wygrzewam FR88EX.
                                  Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                    Ja tymczasem wygrzewam FR88EX
                                    nie otwieraj okna bo się przewrócą :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Ja tymczasem wygrzewam FR88EX.
                                      No, niezłe potworki Co to za aplikacja?

Skomentuj

Obudowa testowa, do której miały trafić TB i 17SW. Obudowa robi właściwie za stand aby głośnik był w miarę wysoko, bo obudowy docelowe będą ciut inne. Przewiduję 3typy... Aktualnie w testowej 0,7L OZ.

Skomentuj

gi, cos pieknego!
                                          tylko uwazaj zeby nie popsuc tego lakierem!

Zamieszczone przez Krystian Markow Zobacz posta
                                          nie otwieraj okna bo się przewrócą
                                          :o:thumbsup:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X