Zamieszczone przez Jimi
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
to sie nazywa izolant. poczytaj o lakierowaniu binganta
ja dopiero zamierzam zakupic izolanty i podklady pod fabry
i na poczatek nie bede szalal z drogimi lakierami samochodowymi. zaczne od duzo tanszych farb renowacyjnych. pamietam jak w samochodowce malowalismy nimi maluchy itp itd i efekt byl bardzo dobry w stosunku do ceny
Skomentuj
-
Paweł,
Lakier samochodowy to farba renowacyjna. Jeśli masz na myśli lakier syntetyczny którym malowaliście maluchy (w skrócie: bez utwardzacza) to odpuść go sobie. Samochodowe lakiery bezbarwne możesz kupić teraz naprawdę tanio, na początek zacznij od zwykłego MS o niskiej lepkości roboczej. Zajmie ci więcej czasu ale jest za to prosty w użyciu i bardzo szybko schnie w każdych warunkach.
Skomentuj
-
"Podwoisz" ich efektywność marian dając je 10 -20cm od ściany (nie mogą/ nie powinny przylegać) Taki tam szczególik tylko. ;]
Panowie mam szybkie pyt. Dając panel frontowy do wzmacniacza nie mam koncepcji po ile wypuścić go na boki/poza wielkośc obudowy, znaczy jaki nadmiar względem obudowy (mam nadzieje że zrozumieliście) Zechciał by ktoś może uraczyć jakąś ściągawką w postaci foto. Coś +/- w ten deseń:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta"Podwoisz" ich efektywność marian dając je 10 -20cm od ściany
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDał bym, ale w moim małym pokoju same te panele są już grube.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaPanowie mam szybkie pyt. Dając panel frontowy do wzmacniacza nie mam koncepcji po ile wypuścić go na boki/poza wielkośc obudowy, znaczy jaki nadmiar względem obudowy (mam nadzieje że zrozumieliście ) Zechciał by ktoś może uraczyć jakąś ściągawką w postaci foto. Coś +/- w ten deseń:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaktos poznaje swoje zalegle plyty?
Podziękował :)
Nie chciałem już mieszać...
Ale z tym frontem to nie potrzebnie się męczyłeś ... bo totalnie skopałem pomiary wtedy :biggrin:
I wystarczy brak podfrezu na nisko-średniaka żeby się czas zgadzał
Skomentuj
-
akurat duzo wiecej roboty z tym nie bylo
nawet dobrze wyszlo ze nie jest potrzebny bo troche popsulem :/
ale sam sie pobawisz i ocenisz
wysle jak tylko karton zorganizuje
udalo sie namowic brata tescia na zmiane wysokotonowki.
GDN 25/60/1 + GDM 12/60 + GDWK PC
tonsile regenerowane, stx nowy
wychodzi mi obudowa 45-54 litry. w 45 juz testowalem i wiem ze bedzie OK. nie wiem czy bede mial ochote na zabawe w wiekszy litraz
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postatez sie nad tym zastanawialem. mysle ze 1-2mm starczy. byle tylko cos tam wystawalo i zakrywalo reszte
Pyt. nr. 2:
Orientuje się ktoś gdzie kupię coś (no właśnie nie wiem jak to się nazywa) jak taką jakby okleinę / cieniutki plastik, matowy chropowaty. Na supermarketowych kolumnach na frontowej ściance daje się chyba coś takiego albo podobnego (http://extreme.pcgameshardware.de/at...preme_1000.jpg)
Coś podobnego spotkałem też kiedyś pod płytką - od strony lutowania pełniło to role izolatora od metalowej blachy na której leżała...
Może by inaczej: tylni panel w obudowie wzmacniacza dałem z przezroczystej plexy (taka była pod ręką) i chciał bym to teraz zaciemnić - zakleić jakoś... a malowanie specjalnymi farbami wolał bym pominąć.
Jakieś pomysły ?
Skomentuj
-
Ktoś się mnie kiedyś pytał po co obklejam taśmą papierową głośniki.
Dostałem na pomiary głośnik HiVi S1 (Swans S1). Jest to coaxialny midrange z tweeterem. Głośnik jest dość specyficzny, potrzebuje głębokiego frezu (ok 7 mm).
Niestety przy robieniu ostatnich frontów właśnie pod te głośniki padła mi frezarka. Postanowiłem więc, że przy okazji pokażę co daje brak frezu i co daje taśma papierowa.
Oto jak się prezentują głośnik przed oklejeniem i po:
I wykresy - czerwony: głośnik bez frezu, czarny: głośnik bez frezu ale oklejony taśmą:
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Na razie tyle, że wczoraj go pomierzyłem :P Charka średniaka jest dość pogmatwana. Wysokie podziały (ok 8k) są dość skomplikowane bo potrzeba bardzo małych cewek (u mnie znalazła zastosowanie 0,05mH). Jeszcze nie słuchałem. Na pierwszy rzut idzie projekt na FGX, które także wczoraj pomierzyłem.
---------- Post dodany o 14:24 ---------- Poprzedni post o 14:23 ----------
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNo to jest logiczne, dyfrakcja bo nie ma frezów - klejąc wyrównujesz front głośnika z deskami i już charki są wygładzone i sama dyfrakcja drastycznie się zmniejsza.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaNa pierwszy rzut idzie projekt na FGX, które także wczoraj pomierzyłem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa wiem, że to jest logiczne, ale były niedowiarki (chyba marian), którzy domagali się pomiarów...więc są i pomiary
Nie ukrywam też że chciał bym zobaczyć wykresy zwykłej wysokotonówki, nie takiej "hybrydy".
Skomentuj
Skomentuj