Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Oto moje aktualne DIY:
    Porto z głogu, dzikiej róży, tarniny, czarnego bzu i jagód :)

Skomentuj

Nie na temat...
      Wyślij buteleczkę wiesz gdzie :)
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Witam,

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        Jak robię kolumny to projekt mam tak zrobiony, że front, tył oraz góra i dół wchodzą pomiędzy ścianki boczne.
        Kurcze, rysunki z udostępnionych projektów pokazują, źe to ścianki boczne wchodzą pomiędzy pozostałe. Chyba, że to warianty nie przewidujące oklejania HDF-em.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
          Kurcze, rysunki z udostępnionych projektów pokazują, źe to ścianki boczne wchodzą pomiędzy pozostałe. Chyba, że to warianty nie przewidujące oklejania HDF-em.
          Rysunki pokazują rzuty..a jak to sobie kto obmyśli i wytnie to już jego sprawa. To, że na froncie nie ma dwóch pionowych kresek to nie znaczy, że nie można pomyśleć i wyciąć sobie tak żeby było dobrze :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzTi,

to pozwól, że zapytam. W skrzynce testowej mam uzględnić, że na górze będzie jeszcze 3mm HDF-u i tak naprawdę zmieni się ciut geometria frontu i położenie głośników ? Czy to można sobie podarować ? Chodzi mi o moment kiedy robię pomiary do projektu.

Jacek Zieliński

Skomentuj

Czy to można sobie podarować ?
              Możesz podarować . (np. mi )

Budowanie na ekranie:

Najpierw liczymy :

Potem lutujemy :

I mierzymy
              :

i zacnego gościa w budkę montujemy :

jeszcze tylko hi-endowy piecyk do tego :

I już basem wymiatamy

Ale fajny ten usher !
              LT + 30l closed .
              Takiego niskiego basu nie miałem chyba jeszcze u siebie .
              Bez rurek, dmuchanie i rzeźbienia .

Jutro podłącze 300W

Skomentuj

Witam,

ta aktywna korekcja jest "zaszyta" w tym filtrze do suba (o ile dobrze interpretuję ten układ) ? Ciekawe, chyba nic nie stoi na przeszkodzie aby wstawić go do innego układu w torze sygnału albo całkiem między filtr a końcowkę ?

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński

Skomentuj

W skrzynce testowej mam uzględnić, że na górze będzie jeszcze 3mm HDF-u i tak naprawdę zmieni się ciut geometria frontu i położenie głośników ?
                  To już zależy...bo jak masz głośnik 5 cm od górnej ścianki to 3mm praktycznie nic nie zmienią, na pewno mniej niż błąd pomiaru. Jeśli masz tam 5mm i dodasz 3mm no to już większa zmiana. Ja mimo wszystko mierzyłbym razem z dodanymi 3mm. A zabranie 3mm z objętości żeby front się zmieni to praktycznie pomijalna sprawa w pojemności dla midwoofera czy też średniaka. Większą zmianę uzyskamy poprzez różną gęstość materiału wytłumieniowego, który umieszczamy w komorze.

---------- Post dodany o 21:58 ---------- Poprzedni post o 21:57 ----------

Raven - trzymałeś się idealnie wartości elementów z arkusza Linkwitza? Czy najbardziej podobne z szeregu? Bo tam potrafią dziwne rzeczy wartości wyjść w tym arkuszu.

Skomentuj

ta aktywna korekcja jest "zaszyta" w tym filtrze do suba
                    jest "zaszyta"

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Raven - trzymałeś się idealnie wartości elementów z arkusza Linkwitza? Czy najbardziej podobne z szeregu? Bo tam potrafią dziwne rzeczy wartości wyjść w tym arkuszu.
                    idealnie to nie
                    łączyłem rezy szeregowo żeby w miarę się zgadzało .
                    Potrafią dlatego mierzę co wyszło

---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post o 22:10 ----------

ważne żeby sumaryczna rezystancja w sprzężeniu WO nie wyszła za dużo bo mogą się dziać dziwne rzeczy

Skomentuj

Coś mi się zdaje, że gdzieś na Forum pokazywałeś/sygnalizowałeś już to rozwiązanie. Poszukam. Znudziła mi się już 52 litrowa skrzynia...

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

Mr. R posłuchaj go w 40L :)
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mr. lk - ale to co robi Raven a co Ty słuchasz to całkowicie coś innego.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            Takiego niskiego basu nie miałem chyba jeszcze u siebie .
                            Czyli co?
                            Usher niżej schodzi i lepiej nadaje się na suba niż TIW200, ale za to TIW200 lepiej nadaje się do 3way niż Usher?

Skomentuj

Zauważyłem korekcje
                              Ale widze, ze ma dość spora skrzynkę
                              Chciałbym poznać jego zdanie nt tego co ja wybrałem

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post o 22:27 ----------

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                              Usher niżej schodzi i lepiej nadaje się na suba niż TIW200, ale za to TIW200 lepiej nadaje się do 3way niż Usher?
                              Marian ja po odsluchu obu i dość długiej zabawie mam własnej dokładnie takie wnioski.
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chłopaki...zobaczcie, że tam jest bardzo duża korekcja od dołu. Myślę, że TIW ze swoim możliwościami mechanicznymi pozwoliłby sobie na jeszcze większą korekcję i byłoby jeszcze więcej najniższego basu.
                                Mam taki filtr u siebie z końcówką 350W. Muszę w końcu podpiąć do tego Scana 32W i powkurzać sąsiadów :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                  najlepiej w niedziele rano

---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post o 22:30 ----------

Po kolekcji napewno
                                  Ja pisałem o grze głośników bez korekcji
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                    Co byście sądzili o wyrównywaniu wystających krawędzi na heblarce zamiast pilnikiem i papierem ściernym? Na razie sprawdzałem i płytę da się heblować, tylko nie chcę sobie zepsuć dotychczasowej roboty.
                                    Oczywiście, że się da wychodzi idealnie, ale postaw teraz płytę na stojąco, oderwie kawał MDF coś już o tym wiem. Trzeba do tego od dobrej strony podejść i będzie git, ja zacząłem z du** strony i popsułem Zdjęcie powinno wyjaśnić o co chodzi.

Heblowałem bez frontu, front będzie robiony później. Zacząłem od frontu w kierunku tyłu i tylną ściankę rozwarstwiło, odrywając przy tym kawałek MDF, boczne zostały nie naruszone.
                                    Po naprawie i dół obudowy zacząłem od tyłu w stronę przyszłego frontu i wyszło elegancko.
                                    Można sobie z takimi krawędziami poradzić przykładając drugą płytę lub deseczke i skręcić ściskiem. Wtedy popsuje tylko kawałek płyty którym dociskamy, a obudowa zostanie nie naruszona.

Skomentuj

Ja polecam kolki
                                      Jak zamawiam od kolegi mdf to z kolkami
                                      Plug and play
                                      Mozna odrazu cała skrzynkę złożyć

Wrzucalem zdjęcia jak robiłem ostatnie monitory
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pierwszy raz kleiłem na pióro, zawsze dawałem wkręty.
                                        MDF zamawiam w hurtowni, idealnie pocięty nie to co w hipermarketach, tylko muszę kupić całą płytę inaczej nie sprzedają surowych:(
                                        Z drugiej strony za 180zł z cięciem mam TL i monitory i jeszcze ze 3 małe kawałki zostało, na coś się wykorzysta.

Skomentuj

ale nie każdy ma 4 km do dużej i dobrze wyposarzonej hurtowni

Skomentuj

Czaruję...
                                          X