Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wy Tu sobie Panowie ładne jakościowo konstrukcje składacie, a tym czasem ja walczę nad zwrotnicą dla GDWK 9/80 i no-name 20cm, wiadomo że średnica głośnika troszkę za duża pod 2way, ale nie ma co z takim badziewiem 30zł/szt zrobić.
    Zwrotnica w sumie się produkuje, jak na tak porażającą konstrukcję i pomiary w kiepskich warunkach wykres jakoś wyszedł, niestety chiński ma takie parametry, że jest po prostu kiepski (mierzyłem TS) i gra w zamkniętej, basu niestety to to nie ma, słuchając wcześniej ARN188 przepaść szczególnie w basie ogromna, dokupię do tego jakiegoś ARNa albo taniego STX-a jak nie pójdzie z badziewia nic wykrzesać, myślę że średnica i bas wskoczyłaby na kilka poziomów wyżej.

Zwrotka na zewnątrz kolumny i grzebię w niej robiąc pomiary, tyle mi się udało wykrzesać, niestety nie potrafię tego zaakceptować przez słabe zejście.
    http://zapodaj.net/e3658c23fa81a.png.html

Skomentuj

A ja w końcu po prawie roku od rozpoczęcia prac skończyłem suba :)

Najpierw modyfikacja wzmacniacza aby mieć dodatkowe zasilanie zwrotnicy i ledów (przeniesienie bezpiecznika i wmontowanie ac outlet z jakiegoś starego rozdzielacza), potem wmontowanie końcówki mocy na stałe (z możliwościa wyjęcia) pod spód suba, wypastowanie i mała próba generalna... sorki sąsiedzi

Całkowity koszt wykonania poniżej 1000zł.

pralka wylączona:

i włączona:

Last edited by ruffpl; 12.10.2013, 22:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
        A ja w końcu po prawie roku od rozpoczęcia prac skończyłem suba
        No to dajesz do "gotowych"!
        Co to za głośnik jest ?

Skomentuj

http://www.sklep.wirbialystok.pl/mil...-12_15_19.html cos takiego mam zamiar kupic + biala farba
          obecnie mam od wujka podklad dlugoschnacy, ale jeszcze nie uzywalem

Skomentuj

Nie widać loga ? Nazwijmy to krótko " Diy JBL powered by Crown Tron edition" :lol:
            Taki tylko w innej obudowie http://www.fullcompass.com/product/279654.html

Skomentuj

Ciekawe umieszczenie końcówki pod subem. Przydałoby się osłonić jakoś ten zacny głośniczek.

Skomentuj

Moze dam oslone z czarnego materialu na magnesach albo jakis pas pionowo z siatki tak po środku/ aby nie zakryx calego glosnika- wynosic suba raczej nie bede.
                Koncowke chcialem dac tak aby miec mozliwosc regulacji glosnosci, wiec albo pionowo z tylu suba ( jak w niektorych estradowkach) albo jakos od przodu i padlo od przodu pod subem.Minusem jest reszta regulacji bo wszystko jest od tylu (nieciekawie by to wygladalo od gory a i tak nie mialbym jak tam palca wsadzic/ od poczatku w planach chcialem miec go pod biurkiem) a troche ciezko przesuwac takiego 100 kilogramowego kolosa. Na szczescie drobne korekty robie w panelu ustawien karty EMU a odciecie mam ustawione w subie na ok 100-125hz.
                Last edited by ruffpl; 12.10.2013, 23:19.

Skomentuj

Lubie kleic na 45 stopni, musze tylko dokupic aluminiowe katowniki do sprawniejszego klejenia, wrazie koniecznosci sciskania pasami.

Skomentuj

Ja tez myślałem o składaniu na 45 stopni ale czy jest wygodne przy większych kolumnach?
                    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                      Ja tez myślałem o składaniu na 45 stopni ale czy jest wygodne przy większych kolumnach?
                      Przy sklejaniu podlogowek na 45 stopni lepiej posilkowac sie lamelkami. Konstrukcja bedzie jeszcze mocniejsza, a sklejanie latwiejsze i przyjemniejsze. Poza tym zalezy czy chcialbys docinac kazda scianke na 45 stopni czy tylko gore i boki, a nastepnie przod klejone do czola i tyl do wewnatrz. To tez popularna metoda.

http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-CAB.htm tutaj jest ona fajnie pokazana, dobre rozwiazanie szczegolnie przy budowaniu ze sklejki, tak jak to zrobil troels, ale pociac sklejke ladnie pod katem to juz trzeba naprawde dobra pile.

Skomentuj

budka jak budka :) co tam zagości ?

Skomentuj

Noo buda proscizna, a w srodku zagosci 2x Visaton WSP 26 s 8ohm. :)

Skomentuj

Bez lamelownicy to bym się pochlastał składając górny moduł. Tak więc namawiam do zakupu.
                            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
                              a jak tutaj wyglada pozycjonowanie otworow w 2 plytach? recznie to sie robi?
                              bo jak tak to nie widze wiekszego sensu...

Skomentuj

Nie na temat...

Paweł to prostsze niż się wydaje:

Skomentuj

Jak na domowe zastosowanie troszkę droga sprawa, na pile z regulowanym stołem można zrobić choćby to co w 1:13.

Skomentuj

Ile kosztuje ta zabawka?

Skomentuj

Oryginał - dużo. Mam podróbkę Einhella.

Skomentuj

monitorki jada do nowego wlasciciela wiec wklejam zdjecie

nie ma sensu zakladac nowego tematu

Skomentuj

Miałem chwilkę to wziąłem się za Accuphase P-7100:

Gdy tylko to skończę (a szlak człowieka może trafić przy takiej ilości tranzystorów) to przykręcam do radiatora i posłuchamy co on ma do zaoferowania.

Następna sprawa to w sumie miałem nie wspominać na forum dopóki nie będzie gotowy a przynajmniej odpalony projekt ale jako, że na tweeter muszę trochę czekać to niech będzie:

I nie, tweeter to nie będzie Accuton bo byłoby zbyt nudno.

LuSzTi i Racjonalny jak zwykle wiedzą o wszystkim :(

Skomentuj

Czaruję...
                                          X