Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Czekają i ładnie grają

Włożyłem tego rs225 zamiast seasa jeszcze jak nie miałem budek pod daytony żeby się dotarł
    I się nawet wpasował Zwrotnica niemal bez zmian
    Mam nadzieje, że nie masz nic przeciwko ? Forum skorzysta :)

I mały zonk :

Rozmieszenie cewek się liczy ...

Słychać zmianę jak się zmienia położenie cewki !
    2h szukałem tego a poskładałem zwrotkę tylko by zmierzyć impedancję .
    Tylko ze średnicą coś było nie tak .
    nie ma problemu :P 5tyg jeszcze na dopracowanie zwrotki

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
      a gdzie to panie kupic?! :p

zelazko juz mam zalatwione - wieczorem odbieram stare polskie, solidne zelazko za 20zl

Skomentuj

Ja mam jakieś najtańsze plastikowe z marketu made in no name, i daje radę.
        A kleju używam albo Soudal albo Patexa i też dają radę.
        A skoro to wszystko daje rade to po co szukać czegoś innego, droższego?

To było klejona na Soudala.
        Nie widać tam nic aby było źle i trzeba było użyć czegoś innego.
        Nie ma grudek czy też bąbli (oczywiście to również kwestia prasowania) i trzyma jak diabli.
        Czego można chcieć więcej? co można poprawić? ja nie wiem...

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

To było klejona na Soudala.
          Nie widać tam nic aby było źle i trzeba było użyć czegoś innego.
          Nie ma grudek czy też bąbli (oczywiście to również kwestia prasowania) i trzyma jak diabli.
          Czego można chcieć więcej? co można poprawić? ja nie wiem...
          Marian, a z jaka temp. Prasujesz fornir? Ja kleilem na patexa i soudala kiedys i raz wyszlo calkiem ladnie, innym razem faldy sie porobily.
          Ostatnio kleilem na staput kontaktowy w sprayu, bardzo wygodny i mocny. Niestety drogi. Puszka ponad 50zl, starcza na jakies 2m^2

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
            Marian, a z jaka temp. Prasujesz fornir?
            Nie pamiętam dokładnie, musiał bym spojrzeć na żelazko na ile jest ustawione.
            Ale faktem jest że nie może być bardzo gorące.
            Wolę dłużej pomachać żelazkiem niż od razu przegrzać klej lub "spalić" fornir.

Ja kleilem na patexa i soudala kiedys i raz wyszlo calkiem ladnie, innym razem faldy sie porobily.
            Tu sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, co zrobiłeś źle za tym drugim razem.
            Jeśli robiłeś tak samo za każdym razem, to może wina forniru.

Skomentuj

Marian, a z jaka temp. Prasujesz fornir?
              Pytanie nie do mnie, ale... Najlepiej za pomoca pirometru sprawdzic temp zelazka i forniru przy prasowaniu, oraz sprawdzic w karcie kleju temperature po jakiej klej przechodzi w stan plynny. Dopasowanie tych rzeczy do siebie, pozwoli na najbardziej optymalne klejenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                a gdzie to panie kupic?! :p

zelazko juz mam zalatwione - wieczorem odbieram stare polskie, solidne zelazko za 20zl
                http://allegro.pl/klej-do-drewna-tit...467166590.html
                https://www.youtube.com/watch?v=TxUKc4JWBaI

Ustawiam żelazko na maxa, chwila moment i się elegancko trzyma. Prasuję przez papier do pieczenia.
                Sprawdzałem na kawałku odpadu to po 4-5 sekundach klej zaczyna już bąblować.
                Last edited by Rfck; 10.08.2014, 13:21.

Skomentuj

Kazdy bialy klej bedzie okej, tylko omijajcie klej Vicol z Seleny. O ile trzyma dosc mocno, to spoina po prostu nie jest przezroczysta. Po wyschnieciu zostaje bialy, a to dyskwalifikuje go do fornirowania.

Cena Titebonda jest tak absurdalna, ze nie warto placi taki hajs, skoro mozna miec cos rownie dobrego za 3-4 razy nizsza cene.
                  Last edited by Pogromca mitow; 10.08.2014, 13:33.

Skomentuj

Tutaj http://www.modelmotor.pl/klej-do-dre...ue-473-ml.html ta sama cena, a prawie dwa razy więcej.

Skomentuj

Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                      Tutaj http://www.modelmotor.pl/klej-do-dre...ue-473-ml.html ta sama cena, a prawie dwa razy więcej.

WKleiłem pierwszy lepszy link
                      Ja tu sobie eksperymenty z grzaniem robię a tutaj napisali zeby unikać temp powyzej 92 stopni bo pożar można wywołać.
                      W sumie na opakowaniu Oleju Osmo jest napisane żeby wymyć szmaty nasączone olejem gdyż istnieje ryzyko samozapłonu. DIY robi się niebezpieczne

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Kazdy bialy klej bedzie okej, tylko omijajcie klej Vicol z Seleny. O ile trzyma dosc mocno, to spoina po prostu nie jest przezroczysta. Po wyschnieciu zostaje bialy, a to dyskwalifikuje go do fornirowania.

Cena Titebonda jest tak absurdalna, ze nie warto placi taki hajs, skoro mozna miec cos rownie dobrego za 3-4 razy nizsza cene.
                      Pewnie tak ale ja wolałem nie ryzykować gdyż nie mam za wiele doświadczenia w klejeniu na żelazko. W UK wyszło mi 12 funtów za dwie duże butle.

Skomentuj

Po wyschnieciu zostaje bialy, a to dyskwalifikuje go do fornirowania
                        Dokładnie.

Skomentuj

ja mam tak miekkie te zelazko ze nawet termotransfer ciezko sie robi, taka tandeta
                          ale wieczorem odbieram solidne

raczej czegos tanszego :/

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                          http://allegro.pl/klej-do-drewna-tit...467166590.html
                          az taki rozrzutny to nie jestem

Skomentuj

Jestem na etapie robienia obudowy, i chciałbym uzyskać taki oto efekt: ( zdjęcie zapożyczone od kolegi z sąsiedniego forum)
                            Front aluminum (anoda) + boki drewno (lakier na wysoki połysk).
                            Jest może wśród kolegów osoba która dysponuje sprzętem do tego aby coś takiego wykonać odpłatnie?

Skomentuj

brawo cos takiego robi i chyba damiani tez cos ostatnio robil forumowiczowi

Skomentuj

raczej czegos tanszego :/
                                Beston Wikol ( niby seria produktow Pro ze Sniezki ). Testowalem na zelazko i naprawde spoko. Klej latwo sie naklada, bo ma bardzo rzadka konsystencje. Moze to byc problem przy niektorych, dziurawych fornirach, ale przy modyfikowanych to luzior. Szybko schne i staje sie calkowicie bezbarwny.
                                Last edited by Pogromca mitow; 10.08.2014, 20:59.

Skomentuj

Beston Wikol ( niby seria produktow Pro ze Sniezki ).
                                  mialem kiedys wikol snieżki i byl to chyba jeden z lepszych klejow jaki uzywalem!
                                  wiec powinien sie nadac

Skomentuj

mialem kiedys wikol snieżki i byl to chyba jeden z lepszych klejow jaki uzywalem!
                                    Naprawde, jestem zaskoczony jak sie z tym klejem pracuje, nie chce wydawac pochopnych wnioskow ale narazie jestem bardzo na plus :)

Skomentuj

Kolejne dwa GDS-y na salkę prób, do paczki na wokal.

Skomentuj

Materiał na Wilsony.

Zdjęcie robione mikrofalówką :p

Skomentuj

marian: grają w miarę sensownie te gds ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X