Zamieszczone przez melisław
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
JAk się nazywa ten materiał którym się wykańcza kolumny estradowe?
Bądź jakim jeszcze materiałem (krawieckim) mogę fajnie wykończyć kolumienki?
[ Dodano: 2008-08-30, 17:48 ]
i jeszcze w jaki sposób przymocować ten materiał do kolumny? uszyć taką "rękawice" i nasunąć czy jakoś jeszcze inaczej?
Skomentuj
-
Camel-, przeciez na butapren klei sie tak samo jak na moment :!:
vicher, na allegro sobie poszukaj - tzw "kocyk" to jakas wykladzina tapicerska czy jakies inne wynalazki. nieradze tego niczym zastepowac i nie oszczedzaj na materiale. glupio tak wyglada jak przebija przez niego :P
aha - no i go sie przykleja ;]
Skomentuj
-
Camel... maniane zrobisz tak dociskając fornir przy butaprenie....
Jakaś deseczka 5-7cm i lekko zaokrągloną krawędzią dociskasz stopniowo.... przy takiej plaszczyżnie nacisk na klejoną powierzchnie jest niewielki... nie sklei sie w każdym miejscu jak będziesz taką metodę stosował jak na zdjęciu
Skomentuj
-
Ja po przyklejeniu płata forniru ( na butapren ) tylko pojeżdżę z 10 razy tam i z powrotem takim ciężkim metalowym wałkiem do ciasta z całej siły i jest git
Jestem właśnie po ofornirowaniu jednej kolumny i na 2 ściankach wyszło mi kilka bąblów ... Żelazko w ruch i po bąblach ani śladu nie ma
Opis jak usunąć bąble metodą żelazka:
Na bąbel/ble kładziemy kartke papieru, temperaturę w żelazku ustawiamy na połowę.
Gdy żelazko się nagrzeje kładziemy je na kartkę papieru, która jest na tym bąblu i czekamy DOSŁOWNIE 10 sekund. Następnie przyciskamy średnio mocno żelazko do forniru i kręcimy troszkę wokół własnej osi - tak na boki - ( ta czynność u mnie trwa ok. 5 sekund )
Potem żelazko odkładamy, kartkę również. Na bąbla ( troszkę go będzie jeszcze widać ) kładziemy kawałek deseczki ( u mnie resztka płyty wiórowej ) Wielkość taka, żeby tego bąbla przykryło i nacisk na 10 sekund całym ciałem
Po tym zabiegu nie powinno być śladu po bąblu :) Jęśli pojawiłby się taki ślad na fornirze w kształcie bąbla ... Taki odcień po bąblu, to wystarczy kilka przetarć papierem, np. o gradacji 50.
Życzę jednak, żeby nikomu bąble nie powychodziły
Skomentuj
-
MormoN, tzn? Tam jest docisk z 80kg... :roll: Ale byłem właśnie patrzeć, to się w niektórych miejscach krawędzie nie trzymają :(
Cudny, mówisz, że nie musze dociskać, tylko tak o poprzejeżdzać pare razy czymś cięzkim w każdym miejscu? I potem już mogę ciąć i szlifować? Jeśli to wystarczy to nawet nie wiesz ile czasu zaoszczędzę.
[ Dodano: 2008-08-31, 13:50 ]
Poczęstowałem górną ściankę 30kg... :oops: w sumie zaczyna mi się podobać...
Skomentuj
-
30kg na całą górną powierzchnie to duuuuużo duuuużo mniejszy nacisk niż opieranie się na wałku (powiedzmy też 30kg) ale na dużo mniejszej powierzchni - powierzchni styku wałka z fornirem.
Jako że od jutra idę do szkoły to:
Przykładając masę 30kg na powierzchnię 20cm na 30cm wywieramy na nią ciśnienie 5000Pa.
Przykładając masę 30kg na powierzchnię 20cm na 0,5cm (jeździmy wałkiem) tworzymy ciśnienie 300 000Pa - czyli 60 razy większe :) Tak więc albo kładziemy 1,8 tony na kolumnę albo jeździmy wałkiem
Skomentuj
-
Tanner, cicho mi tu :mrgreen: sklei mi się fornir :roll:
cudny90, no tak, tylko skąd ja wałek wezmę (30-to kilogramowy :shock: )... zostaje obciążenie... jak zrobie jedną kolumne, to będę gwałcił kumpla, żeby mi pomógł oklejać boki, bo sam sobie nie poradzę :) No a potem szlifowanko i zobaczymy czy będzie z bejcą czy bez bejcy :) Może samym klarem popsikam wszystko.
Skomentuj
-
:shock: :shock: :shock:
jakis znajomy glosnik... tylko niewiem czemu masz taka malutka raczke :mrgreen:
DVC czy jedna cewka?
Zamieszczone przez toma085A tak w ogóle to może macie jakieś ciekawe propozycje jak ją wykończyć
a co do fornirowania to panowie ja uzywam stalowego krazka i nim dociskam
Skomentuj
-
toma085, ja osobiście celowałbym w tapicerke samochodu. Nie wiem jaki masz samochód ale np. w Mercedesie jak u mnie w sedanie, no to bagażnik jest w zwykłym kocyku, ale w kombi jest normalnei dywanem wyściełane, a przy beżowej tapicerce, dywan będzie w całym samochodzie beżowy - to taki specyficzny zamszyk :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S.jakis znajomy glosnik... tylko niewiem czemu masz taka malutka raczke :mrgreen:
DVC czy jedna cewka?
toma085 napisał/a
A tak w ogóle to może macie jakieś ciekawe propozycje jak ją wykończyć
futerko? :twisted:
Ooo :shock: "zamszyk" to jest to tylko gdzie taki dorwać, albo Alkantara ale na pewno jet bardzo droga, ewentualnie zwykły kocyk i jakaś wypasiona maskownica :?: :?:
Co do małej rączki to rzeczywiście dziwnie wyszła, nie żeby mi czgoś brakowało :razz: ale nie będę wstawiał jej zdięcia bo powiecie że się chwalę.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez toma085Co do futerka to brzmi sexownie ale wkoncu ktoś mnie posądzi o jakiś.....
Zamieszczone przez toma085Alkantara ale na pewno jet bardzo droga, ewentualnie zwykły kocyk i jakaś wypasiona maskownica
jak chcesz bajerowac kocyk to polecam jakich haft na nim
Zamieszczone przez toma085Co do małej rączki to rzeczywiście dziwnie wyszła, nie żeby mi czgoś brakowało ale nie będę wstawiał jej zdięcia bo powiecie że się chwalę.
Skomentuj
Skomentuj