Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaA Fs wychodzi (oczywiście +/-) podobnie z kartą głośników?
Byc moze to przypadek, trzeba to jeszcze sprawdzic.
Skomentuj
-
Problem z pomiarami głośników tylko na karcie dźwiękowej - być może wyimaginowany, być może realny... nie wiem - dotyczy głównie "ciężkich" niskotonowców - dużych ("wielkomembranowców"), ciężkich, z mało podatnymi zawieszeniami, wymagających większych mocy do napędzenia... Warto by to sprawdzić właśnie na takim "trudnym" przetworniku - a do tego wiarygodnym jeśli chodzi o dataszity producenckie. Sam wynik pokazujący nam niższą Fs na pomiarze ze wzmakiem, w porównaniu do pomiaru bez tegoż, jeśli nie mamy żadnego konkretnego punktu odniesienia (w tym przypadku wiarygodnych parametrów podawanych przez producenta), jest raczej nie do oceny jeśli chodzi o jego poprawność, lub jej brak. PM, dysponujesz tego typu egzemplarzem?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaMam 16 calowy glosnik estradowy RFT
Ale wydaje mi się, że lepszym kandydatem do testów byłaby jakaś "znana" duża estradówka - np coś z Beymy - albo któryś z popularnych (czyt. np Seas, Usher) mocożernych wooferów przeznaczonych do "miśkowatych" subów. Wtedy mielibyśmy realne wyniki.
Skomentuj
-
Hmmmm... narazie moge pomierzyc Tonsila 15/40/3.
---------- Post dodany o 02:12 ---------- Poprzedni post o 01:26 ----------
Ok tak na predko zrobilem pomiar piku rezonansu glosnika bez parametrow, ale juz to powinno cos pokazac... Tonsil GDN 15/40/3 8ohm
Pomiar rezystorem bez wzmaka
Pomiar jigiem ze wzmacniaczem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPomiar jigiem ze wzmacniaczem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaA jednak, większe napięcie i 10hz niżej.. bliższe parametrom podawanym przez producenta.
Skomentuj
-
Ja mogę potwierdzić tylko pomiary PM. Budując swój system pomiarowy wyposażyłem JIG'a w wysokowydajny wtórnik prądowy i od tego czasu uważam pomiary robione tylko poprzez wyjście karty za pomyłkę.
Także mierzyłem GDN 15/40/5 i zauważyłem dokładnie to samo. Po dostarczeniu ok 1W do głośnika, parametry były właściwe. Dodam także, że metoda pomiaru Sin/Mls wpłynie na wyniki i chyba dotyczy to rozłożenia mocy na pasmo badane no i czasu pobudzenia.
Pomiary impedancji są o wiele dokładniejsze i nie tylko w obszarze piku rezonansu, pozbywamy się większości zakłóceń i poszarpań charki w całym zakresie, jednocześnie zwiększając dokładność pomiaru (zauważysz źle przyklejone obciążenie membrany).
Z tobą dabyl zgodzić się nie mogę. Jeśli wzrost sygnału wywołuje przesunięcie miejsca piku rezonansowego to jak dla mnie z góry oznacza że metoda pomiarowa wpływa na obiekt badany - więc jest zła. Większość osób mierzy głośniki kilkuomowe z wyjścia liniowego karty! Nie bez powodu do pomiarów najlepsza jest SB Live i to jeszcze z dobrą konfiguracją zwór.
Skomentuj
Skomentuj