Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[/COLOR]
    Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    kat01, po co ta sruba na srodku?
    z przodu czy z tyłu hehe? mocowanie, śruba po środku nie jest ozdoba;p

Skomentuj

Dzięki Panowie
      Lakier wymaga jeszcze polerki i bebechy muszą czekać. Ogólnie to projekt na 15AWX i Vifie DX, przednia ścianka pochylona o 7' i próba jak najszerszego zgrania fazy w zwrotnicy. Buda daje możliwość wykorzystania ok. 11-13 litrów w BR, front 32mm, ściany 16, fornir orzech. Ze wzg. na ubogi asortyment MDF w Bydgoszczy każda ściana składa się z min. 2 warstw

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
      Moje moduły wysokotonowe będą w podobnym stylu
      O konotacjach obu konstrukcji mówi wyraźnie proporcja grubości ścianki przedniej do reszty - baja, tak trzymać :). Ja sezonowałem 4 miesiące, dodatkowo nasączałem lakierem PUR narożniki - zobaczymy :/.

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
        O konotacjach obu konstrukcji mówi wyraźnie proporcja grubości ścianki przedniej do reszty - baja, tak trzymać
        Front 69mm (66MDF+3HDF), reszta tylko 25mm. Będzie z 50kg na kanał :)
        Last edited by KonradRak; 16.11.2012, 00:08.
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Front 69mm
          dobrze przy tym nie zapomniec "poszerzyc" tego tunelu ktory powstal

Skomentuj

Zamieszczone przez 20Hz Zobacz posta
            Projekcik prawie na ukończeniu :)
            Napisz coś więcej o tym lakierowaniu.
            Świetnie to wygląda

Skomentuj

20Hz, masz gdzieś zwymiarowaną tę obudowę? Kształt po prostu zajefajny! Napisz też proszę co to za fornir no i o lakierze powiedz koniecznie :)

Skomentuj

Odnośnie pojawiających się pytań o lakierowanie:

fornir jest klejony na bonikol, potem szlif papierem 240 na klocku. Gruntowanie lakierem 2x nitro z między szlifem 400. Następnie metodą natrysku poliuretan podkładowy z szlifem pomiędzy warstwami "suchymi", nigdy nie szlifuje do gładkiego szczególnie pierwszych warstw, te ścinam tylko z grubych nierówności (oczywiście zacieki itp. muszą być zeszlifowane). Na koniec 2 warstwy poliuretanu wykańczającego kładzione na już płaską powierzchnie. Następnie szlif papierami >1000 i polerowanie - o szczegóły proszę pytać.

Poprzednią konstrukcję w wysokim połysku lakierowałem pędzlem i na klar do lakiernika. Teraz wyposażyłem się w sprzęt do natrysku i mogę jedynie powiedzieć, że o ile takowy jest łatwiejszy i szybszy to i tak obie metody wymagają staranności i dokładności na każdym etapie prac i konieczne jednak jest coś zniszczyć podczas nauki

Skomentuj

mozesz podac przykladytych poliuretanow?

Skomentuj

Producent ICSAM
                    Podkład otwartoporowy FT0233 + CT0140 + rozpuszczalnik
                    Lakier w.połysk 750_800 + CT0618 + rozpuszczalnik

Firma ma w ofercie jeszcze podkład zamkniętoporowy - podobno przyspieszający proces zalewania porów, niestety nie znalazłem go w sprzedaży detalicznej. Podkład dobrze się szlifował i wybaczał błędy w nakładaniu. Lakier wierzchni potrafił się zgazować w objętości podczas zasychania, dla dobrej rozlewności wymagał 30% rozcieńczalnika.

Skomentuj

Spadla kolumna z 20cm na podloge i cos zaczelo latac...

Wysłane za pomocą Tapatalk.

Skomentuj

moze nie odpowiednie miejsce, ale najbardziej poczytne.

przed chwila na wlasnej skorze (no prawie ) doswiadczylem ze faktycznie wraz z wiekiem tracimy zdolnosc do slyszenia wysokich czestotliwosci
                        zaczal mi mocno piszczec zasilacz w pewnym urzadzeniu RTV i mnie to mocno wkurza. zainteresowana mama podeszla zobaczyc na co sie tak wkurzam....
                        podeszla... jeszcze blizej... przylozyla ucho i NIC!
                        nie slyszy jak glosno piszczy zasilacz impulsowy
                        oczywiscie ja nie moge miec racji i to mi piszczy w uszach a nie zasilacz :p

Skomentuj

to normalne, ameryki nie odkryłes kolego, dzieci słyszą 20kHz w wiekszosci na spokojnie, na studiach na generatorze wymiekłem przy 17.5kHz (a inni słyszeli) jak bede dziadkiem to przy 15k bedzie problem. Taki lajf:) o słuch trzeba dbac, słuchawki omijac szerokim łukiem, po całym dniu sie wyciszyć w domku przy cichej muzyce ot tak dla higieny. Pozdro

Skomentuj

no ja jeszcze slysze te 19-20k wiec sie dziwie troche (ciszej, ale slysze )

ale to co mi piszczalo to tak "na oko" bylo ok 10kHz!

Skomentuj

Zamieszczone przez kat01 Zobacz posta
                              jak bede dziadkiem to przy 15k bedzie problem
                              Pobozne zyczenie :) moze do 8-10khz przy dobrych wiatrach...

Skomentuj

Dlatego ja nie zgodziłem się nigdy na plazmę, a znam kilka osób które zarzekają się w trupa że przecież nic nie słychać :)

Dzisiaj świeżo po polerce, tarcza 180mm - za dużo - w niektórych miejscach była walka.
                                Załączone pliki

Skomentuj

Lakier piękny ale kształt monitorków to musiałeś na mocnym gazie wymyślać

Skomentuj

Niektóre realizacje pokazywane w TV nie zasługują na włączenie zestawu do telewizora, naprawdę

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                                    ale kształt monitorków to musiałeś na mocnym gazie wymyślać
                                    Nic nie poradzę na to, że w DIY lubię niecodzienne formy

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                      watek o TV przeniesiony do nowego tematu
                                      http://diyaudio.pl/showthread.php/20...-mity-co-kupic

Skomentuj

20Hz, zakochałem się w Twoich monitorkach... Są boskie i dawno nic równie pięknego na tym forum nie widziałem...

Skomentuj

przymiarki do szycia juz byly...
                                          wiec zaczynam regeneracje

---------- Post dodany o 23:02 ---------- Poprzedni post o 19:51 ----------

ciag dalszy

---------- Post dodany o 19:53 ---------- Poprzedni post o 23:02 ----------

jak na pierwszy raz to jestem zadowolony

---------- Post dodany o 21:09 ---------- Poprzedni post o 19:53 ----------

w tym roku mikolaj przybyl troche wczesniej

Skomentuj

Czaruję...
                                          X