Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
    Jedno prawie gotowe i zero widocznych zszywek. Jeszcze tylko naciągne szwy i zrobię narożniki. Nawet wyszło znośnie po wsadzeniu rurki od b-r ( myślałem, że wyjdą zmarszczki). Resztę dodatkowo naciągnie terminal. Ponad 3 godziny ręcznego szycia, a na maszynie zajęło by pewnie nie wiecej niż 5 minut.

[ATTACH=CONFIG]6870[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]6871[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]6872[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]6873[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]6874[/ATTACH]
    Ruff powiedz mi czy ta skóra nie jest rozciągnliwa? Nie dało się jej naciągnąć na tą nietypową bryłę? Wtedy nie trzeba byłoby szyć i skórę miałbyś w jednym kawałku położoną.

Skomentuj

przeciez pisal ze nie chce kleic... a bez kleju marszczenia beda widoczne

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        Ruff powiedz mi czy ta skóra nie jest rozciągnliwa?
        Niestety ale nie rozciąga sie prawie wogóle. Mogłęm więc powycinać kawałki i poprzyklejac wszystkie części czego nie chciałem albo szyć.

P1030919.jpg

Tak wygląda środek z zamontowanym tyłem. Prawie 2 godziny skręcania na 15 cm śruby, 2 złamane końcówki od wkrętary ( taniochy z wyprzedaży) i masa odcisków od śrubokręta. Ale czego się nie robi aby nie było żadnej szpary :glare:
        Last edited by ruffpl; 16.05.2013, 20:28.

Skomentuj

Zabawę czas zacząć :)

Projekt dolphina123 czyli zamknięta obudowa 10l na awx 5.1

Chwilowo surowe skrzynki mdf 22mm przycięte i z otworami pod głośniki z firmy basser. W planie mam w weekend oszpachlować, wyszlifować. Następny tydzień to bedzie oklejanie. Początek następnego miesiąca zamówię zwrotnice u dolphina. Jeżeli przetworniki będą dostępne na stronie STX to z końcem czerwca projekt będzie u mnie stał w pokoju i cieszył uszy :)
          Załączone pliki
          <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez gokar83 Zobacz posta
            Projekt dolphina123 czyli zamknięta obudowa 10l na awx 5.1
            2drogi były w br... :) I wymiary frontu pod te głośniki podał mi STX..

Skomentuj

gdyby nie kolor kleju to by amator nie poznal ze po regeneracji

Skomentuj

Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: DSC_0368.jpg Wyświetleń: 38 Rozmiar: 476.8 KB ID: 6919 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję Nazwa: DSC_0366.jpg Wyświetleń: 39 Rozmiar: 475.2 KB ID: 6918
                Formatki wycinane na CNC? Mogłeś zamówić pod kątem 45" i już byłoby po robocie.
                Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Kątów jeszcze nie ogarniam, to jest moje pierwsze diy. Nawet nie wiem co te 45 stopni by mi dało. Ale każdy kiedyś sie uczy, wiec może następny projekt będzie bardziej zaawansowany :-)
                  <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

w weekend oszpachlować
                    A tam jest co szpachlować ?

Jeżeli przetworniki będą dostępne na stronie STX to z końcem czerwca projekt będzie u mnie stał w pokoju i cieszył uszy
                    A co to za STX`y kupiłeś? (w tle na zdjeciu)

Skomentuj

Nie będzie dużo pracy ze szpachlowaniem to fakt, ale delikatne nierówności na złączeniach są... chcę to zrobić po pierwsze dla nauki po drugie zapewne im tym nie zaszkodzę :) W tle są stx fs 250 jeszcze z żółtymi głośnikami :) Jak ktoś chce posłuchać i jest blisko Bydgoszczy to zapraszam. Najlepiej z dobrym piecem bo mój jest ok ale chyba nie daje się jeszcze tym fs-om do końca rozkręcić.

Skomentuj

Kątów jeszcze nie ogarniam, to jest moje pierwsze diy. Nawet nie wiem co te 45 stopni by mi dało
                        Składasz nawet bez lamelek. Ściskasz mocną taśmą czy pasami. Jednego dnia sklejone całe skrzynki. W małych monitorach najlepsze rozwiązanie. Brak klawiszowania, nie oklejasz HDF.

Skomentuj

poprawianie fabryki, podejscie drugie

---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post o 16:27 ----------

SUKCES!
                          glosnik dziala prawidlowo. slychac wyraznie jak wyskakuje ze szczeliny i nic mu sie nie dzieje!

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                            Składasz nawet bez lamelek. Ściskasz mocną taśmą czy pasami. Jednego dnia sklejone całe skrzynki. W małych monitorach najlepsze rozwiązanie. Brak klawiszowania, nie oklejasz HDF.
                            Na czym masz docięte formatki pod kątem 45st? Po złożeniu idealnie ostre krawędzie nadające się do fornirowania, czy raczej do zaokrąglenia frezem i lakierowania czymś?

Skomentuj

Witam po prawie 5 latach przerwy.

Po kilku latach przerwy widze ze nieduzo sie zmienilo w dziale elektronika - wieszkosc to te same "konstrukcje" co kilka lat wczesniej.
                              Dzieku Bogu kolega Zbig preznie dziala w temacie (chwala mu za to).

Na zachente kilka propozycji z diyaudio.com. Bardzo polecam wzmacniacz vssa, prosty jak patyk a robi naprawde kawal dobrej roboty. (na screanach pomiar bez zobla i pi na wyjsciu, goly tranzystor)
                              Pozdr
                              Załączone pliki
                              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Nie wierzę... borys... :) Może pokaż na jakich kolumnach aktualnie słuchasz?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  glosnik dziala prawidlowo. slychac wyraznie jak wyskakuje ze szczeliny i nic mu sie nie dzieje!
                                  Teraz uszkodzisz karkas cewki :P
                                  Niestety rozwiązanie jednego problemu rodzi kolejny....

PS. czy to na pewno cewka wyskakuje ze szczeliny czy może zawieszenie wali o pierścień?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                    Teraz uszkodzisz karkas cewki :P
                                    Niestety rozwiązanie jednego problemu rodzi kolejny....
                                    tak, zgadza sie.
                                    mam komplet glosnikow z kazda wada o ktorej rozmawialismy
                                    1. rwące sie gorne zawieszenie
                                    2. rwący sie dolny resor
                                    3. rozwalajaca sie cewka :p

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                    PS. czy to na pewno cewka wyskakuje ze szczeliny czy może zawieszenie wali o pierścień?
                                    faktycznie ten pierscien jest za wysoki. musze go skrocic o polowe. mechanicznie moze go dotknac, ale to nie jest problem

sprawnosc tego rozwiazania sprawdzilem recznie. przekosilem cewke i nigdzie sie nie blokuje
                                    pozniej sygnal free-air i slychac charakterystyczne "strzelanie"
                                    oryginal nie przezyje nawet jednego :p

Skomentuj

Zamieszczone przez woj999 Zobacz posta
                                      Na czym masz docięte formatki pod kątem 45st? Po złożeniu idealnie ostre krawędzie nadające się do fornirowania, czy raczej do zaokrąglenia frezem i lakierowania czymś?
                                      Zamawiam w hurtowni już docięte na 45". Można też zrobić to w domu frezem z łożyskiem ale szkoda czasu i drogich frezów. Na profesjonalnych formatówkach dokładność wynosi +-0,2mm. Jeśli po sklejeniu pojawi się gdzieś szpara to kit z kleju i pyłu mdf wystarczy do szpachlowania. Na to fornir i wychodzi perfekcyjnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
                                        Można też zrobić to w domu frezem z łożyskiem ale szkoda czasu i drogich frezów.
                                        frezowanie jest bardzo czasochlonne, strasznie brudzi, no i potrzeba wielkiej frezarki zeby zlapac plyty 16-22mm :/

a mi sie wszsytko popsulo z MDFem :(

Skomentuj

Na mojej pile da sie ciac pod 45 stopnie. Jednak najpierw musze pociac normalnie formatki z nieco wiekszym rozmiarem i dopiero pozniej docinam na 45 stopni, prawie jakbym "frezowal" pila. Metoda sprawdza sie dobrze dla obudow wielkosci monitora. Dla podlogowek ciezka sprawa, troche za mala pila. Musze jeszcze zaopatrzyc sie w nowa lamelownice.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X