Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
    Przy kompensacji do wejscia odwracajacego rosnie thd dosc znacznie
    Bo wtedy trzeba jakieś 4 x mniejszy kond Oczywiście SR się też poprawi
    tez nie zauwazylem zadnych klopotow
    Jak już są jakieś kłopoty to zwykle jest za późno
    Popatrz czy nie pojawiają się jakieś oscylacje blisko clipu na cilipie wtedy jest najgorszy przypadek .
    Niestety masz dość wysoko rozciągniętą pętle nfb (pasmo pętli 2Mhz ) jak się zwiększy ten kondy to mogą być już problemy .
    Więc musi zostać jak jest albo trzeba zwiększyć kompensacje kosztem zniekształceń ale nie koniecznie...

- - - - - aktualizacja - - - - -

BG9 juz praktycznie gotowy ale plytka jest pod moja obudowe, musialem sie zmiescic na wysokosc w 60mm, wszystkie traniki chowala sie pod obrys plytki (z koncowymi tranikami 100W w to3 od toshibki albo sankena). Wzmaczek w robocie gra sobie po 10h dziennie.
    Jak masz ochotę na dalsze zabawy to mała inspiracja :

Może będziesz miał czas to spr

Skomentuj

Jak tylko pojawi się paczka z prasowanką, wycinam laminat i lutuje :)
      Chociaż jeżeli o mnie chodzi, taka forma płytki mi odpowiada, końcówki będę montować na radiatorach A6023, stojących 5-6cm od siebie (chcę jak najmniej). Można by ją delikatnie poszerzyć, żeby nie wiercić się przez ścieżkę masy pod C13,14,18,21.
      Przydałby się też jakiś rysunek techniczny tych otworów, no i lista elementów :)

Skomentuj

moge przygotowac latwa w montazu plytkeczke
        Na pierwszy rzut oka na obecnej PCB nie ma kompletnie nic co by moglo sprawic trudnosci w montazu... warto robic wieksza "plachte" ?

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
        Można by ją delikatnie poszerzyć, żeby nie wiercić się przez ścieżkę masy pod C13,14,18,21
        W zasadzie takie rzeczy jak otwory mocujace/technologiczne powinny byc uwzglednione juz w projekcie w Eaglu wtedy nie trzeba sie wiercic przez miedz bo otwory z automatu sa otoczone warstwami restrict i keepout. Oczywiscie to tylko luzna uwaga, a nie krytyka w strone Borysa. Najlepszym rozwiazaniem dla przyszlych "monterow" ukladu byloby udostepnienie dokumentacji Eagle'a - wtedy kazdy moglby dostosowac polozenie otworow mocujacych i wielkosc PCB do wlasnych potrzeb
        Last edited by Q; 27.05.2014, 14:35.

Skomentuj

raven

Dzieki, juz sprawdzilem i taki konfig jakis czas temu.
          Z kompensacja do wejscia odwr. tez jest fajnie ale harmoniczne dosc szybko wygasaja, inaczej tez wygladaja produkty intermodulacyjne. Generalnie chodzilo mi o to zeby jak najbardziej zblizyc sie rozkladem harmonicznych i poroduktow intermodulacyjnych do wzmacniaczy uznawanych za najbardziej ''hajendowe''.
          Najgorzej bylo z kompensacja Millera (po 33p) mimo ze cyferka przy THD byla bardzo mala to np H2 nie bylo a H3 byla najwyzej z wszystkich. Clip wyglada ladnie i jest dosc miekki, wzmacniacz ladnie zwalnia.

Do wejscia odwr potrzeba bylo co najmniej 100p zeby oscylacje z pojemnoscia nie byly zbyt duze przy 20kHz (zerknij jak mozesz, wydaje mi sie ze jest ok).

-------------------------- 100p do wejscia odwr ---------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ponizej 330p do masy, rozklad harmonicznych troche inny, jest ich troche wiecej ale z tego co pamietam to mialem dosc niski prad spoczynkowy (35mA chyba).
          SR tez byl okolo 40V/us ale stabilnosc 8R+0.47uf byla znacznie lepsza.
          Generalnie zeby zmniejszyc znieksztalcenia (chodz nie wiem czy to najwazniejsze) mozna zmniejszyc rezy w diamondzie na 10R i 22R.

---------------------------330p do masy------------------

------------------------------------------------------kompensacja millera 2x 33p--------------------

---------------------------------------------------------------------

Do masy wystarczy 220p ale dalem 330p. Gora jest delikatna tak jak lubie, bardzo precyzyjna. Zerkne jeszcze raz na kompensacje, jak widac w tym przypadku jest ona ekstremalnie wazna poniewaz bedzie w dosc znaczny sposob wplywac na brzmienie wzmacniacza.
          Dosc, ze chcialo ci sie naskrobac wzmacniacz w multisimie, zobacz jak sie zachowuje z pojemnoscia, bo w spice prawie perfekcyjnie a w rzeczywistosci juz jest troche inaczej.

Teraz SMPS :P
          Bede robil przetwornice half bridge na okolo 65kHz, dac dlawiki za diodami ? Dosc czesto ich nie ma w przetwornicach tego typu, zastanawialem sie dlaczego.

thx

Q
          Dzieki za uwagi, juz poprawilem troche plytke. Niestety za cholere nie radze sobie z polygonem i te wypelnienia robie zwykla linia.
          Czy jak takie wypelnienia zrobie linia to nie bedzie problemu np przy robieniu pcb w zakladzie ??
          Last edited by borys; 27.05.2014, 20:14.
          i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
          https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Dzieki za uwagi, juz poprawilem troche plytke. Niestety za cholere nie radze sobie z polygonem i te wypelnienia robie zwykla linia.
            Czy jak takie wypelnienia zrobie linia to nie bedzie problemu np przy robieniu pcb w zakladzie ??
            Nie powinno byc najmniejszego problemu bo Gerbery to i tak de facto konwersja kazdej sciezki na poligon. Problem jednak w tym, ze przy operowaniu liniami tracimy "interaktywnosc" poligonu, ktory "sam przestrzega regul" keepout i restrict i oplywa stosownie do zawartosci tych dwoch warstw wszelkie obiekty nawet jesli dokonamy po narysowaniu poligona zmian w jego wnetrzu (mysle, ze wiesz co mam na mysli). Nie da sie odmowic takiemu stanowi rzeczy wygody podczas projektowania PCB. Jesli potrzebujesz pomocy z poligonami to skrobnij do mnie PW - na pewno cos zaradzimy, bo poligony tylko sie wydaja straszne
            Last edited by Q; 27.05.2014, 22:24.

Skomentuj

A ja sobie (jak tylko jest czas) powoli programuje sterownik do układu przedwzmacniacza na LTC1590 (mnożący DAC) projektu Ravena. Z powodu wolnego miejsca na samym PCB dodałem do niego tuner FM na TEA5767, który włącza się jako dodatkowe wejście w selektorze - taki bajer, miałem kilka tych układów to i trzeba było je jakoś wykorzystać - zawsze można go wyłączyć i po prostu mieć selektor sygnału z 4 wejść, zamiast z 3 + FM. Projekt wykonuję tylko dlatego, że potrzebuję regulacji dla sygnałów analogowych, a w sensownej cenie nie dostanie się tak dobrego przedwzmacniacza. Mark Levinson w swoich topowych układach wykorzystuje LTC1590.

Dla tego projektu poszedłem także w wyświetlacz graficzny (240 x 64) - po prostu lepiej wygląda i więcej rzeczy można rysować. Całość jest sterowana jednym impulsatorem z przyciskiem - wszystko to kwestia intuicyjnego przechodzenia między różnymi menu (FM, Selektor, Ustawienia itd.) i wybierania submenu aby daną rzecz ustawić.

Gdyby ktoś chciał się bawić TEA5767 to warto w sumie wspomnieć, że na wyjściu kanałów L i R jest dodana dosyć duża stała DC, którą trzeba usunąć.

Skomentuj

Co do płytki borysa to jedynie mozna pogrubic ścieżki i powiększyć pady, i na żelazko będzie dobra

Skomentuj

Czy tak zrobiony dzielnik napięcia sygnału wejściowego jest ok? Pomijam wartości rezystorów które będą dobrane do potrzeb.

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                    straszne
                    Przecież robią się same

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      .3lite wrzucaj zdjęcia na nasz serwer
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

W oczekiwaniu na elementy do docelowej zwroty, majac wolny czas, wrocilem do pracy nad Visatonami. Zderzenie obu tych konstrukcji daje dosc smutne wioski. Sluchajac takich malych monitorkow, traci sie ogromna czesc "muzyki w muzyce". Roznica w odbiorze dzwieku jest taka, ze nie sposob sie przyzwyczaic do dzwieku Visatonow.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                          Przecież robią się same
                          Nie pamieta wol jak cieleciem byl ? :flapper: Nic sie samo nie robi... nawet poligony wymagaja troche "pomocy" ze strony uzytkownika

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                            Roznica w odbiorze dzwieku jest taka, ze nie sposob sie przyzwyczaic do dzwieku Visatonow.
                            I odwrotnie.
                            Moc kolumn estradowych robi wrażenie, jest fan bo trzęsie gaciami, ale trzeba się do tego "jazgotu" również przyzwyczaić.
                            Ale fakt, człowiek który przez dłuższy czas słuchał PA, gdy słucha HA mówi ze to pierdziawki z których nic nie słychać :)

Również tego doświadczyłem, ale na tyle rozgraniczam te dwa światy że jeszcze mi nie odbiło, i nie psioczę ani na PA za to że jazgoczą, ani na HA że są "słabe"

Skomentuj

Marian, moje paczki nie sa estradowe :)
                              I moze napisze to inaczej: visatony graja beznadziejnie w kazdym aspekcie w porownaniu do tych klockow. Juz nie pisze o takich rzeczach jak znieksztalcenia, efektywnosc etc...

Skomentuj

Ten visaton to 17cm czy 13cm? W linni?

Skomentuj

PM weź sobie chłopie kup w końcu porządne głośniki..

Skomentuj

Marian, moje paczki nie sa estradowe :)
                                    I moze napisze to inaczej: visatony graja beznadziejnie w kazdym aspekcie w porownaniu do tych klockow. Juz nie pisze o takich rzeczach jak znieksztalcenia, efektywnosc etc...
                                    Ale co się traci bo ja nie bardzo rozumiem..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                      Ten visaton to 17cm czy 13cm? W linni?
                                      13 w tunelu.

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                                      PM weź sobie chłopie kup w końcu porządne głośniki..
                                      Np jakie?

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
                                      Ale co się traci bo ja nie bardzo rozumiem..
                                      Jak posluchasz, to zrozumiesz :)

Skomentuj

Np jakie?
                                        Trzeba kiedyś wyjść na wyższą półkę, ile można się w low-endzie brudzić? Głośniki nie kończą się na pułapie 250 PLN, a może akurat jak sam zaaplikujesz lepszy głośnik to stwierdzisz, że to właśnie to czego szukasz.

Lepszych głośników od takiego low-endu jest na potęgę, nie ma co nawet wymieniać.
                                        Last edited by .3lite; 28.05.2014, 20:51.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                          Trzeba kiedyś wyjść na wyższą półkę, ile można się w low-endzie brudzić? Głośniki nie kończą się na pułapie 250 PLN, a może akurat jak sam zaaplikujesz lepszy głośnik to stwierdzisz, że to właśnie to czego szukasz.

Lepszych głośników od takiego low-endu jest na potęgę, nie ma co nawet wymieniać.
                                          Zadalem pytanie jakie glosniki mam kupic, zeby byly super.

Ja wiem czego oczekuje od glosnikow, czego szukam i co mi sie podoba. Poza tym mam swoj powod, dla ktorego w wiekszosci uzywam do testow przecietnych glosnikow.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X