Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czeka mnie jeszcze sporo frezowania żeby nadać temu właściwy kształt, ale jako że wolne, przeprowadziłem testy czy to w ogóle gra. Okazuje się że czy elektryk, czy bas - jest super :)

Dla przypomnienia - kolumna do gitary, stworzona z 4szt legendarnych Tonsil GDS30/30 nowych leżakowanych przez 24 lata. W końcu się doczekają :)

Last edited by dragon; 24.12.2014, 23:04.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
      Okazuje się że czy elektryk, czy bas - jest super
      Elektryk na pewno fajnie brzmi, bas pewnie też, w końcu to jest 4x12" :)
      Najlepszy zestaw jaki słyszałem (i który mi się podobał dźwiękowo) składał się z dwóch paczek EDEN D410XLT napędzanymi wzmacniaczem Highwayman wt-500 tej samej firmy.
      Dla mnie pocisk dźwiękowy jeśli chodzi o takie klocki :)
      Taki zestaw gra podobnie do lodówek Ampega, ale moim zdaniem "ładniej" gra Eden.
      Oczywiście wszystko zależy też od basu jaki się do tego sprzętu podłączy.

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
      4szt legendarnych Tonsil GDS30/30 nowych leżakowanych przez 24 lata
      No właśnie wyglądają na nowe, pewnie wciąż pachniały co? :thumbsup:

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        No właśnie wyglądają na nowe, pewnie wciąż pachniały co?
        Naftalina

Ale paczki uczciwe
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Subik gotowy.
          Nie mam mocnego wzmacniacza aby go wytestować i coś napisać, jedynie mogę podpiąć go pod TDA Irka (80W), bo tylko taki mam w domu.
          Z drugiej strony są święta, nie wypada
          Może po nowym roku coś napiszę, gdy już będzie zamocowany w bagażniku.

Skomentuj

Może coś więcej napiszesz ? dawno nie było PA na forum

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
              Elektryk na pewno fajnie brzmi, bas pewnie też, w końcu to jest 4x12" :)

No właśnie wyglądają na nowe, pewnie wciąż pachniały co? :thumbsup:
              Ale nie wszystkie paki typu 4x12 na rynku, zagrają poprawnie pod basem i elektrykiem :)

To miała być konfiguracja uniwersalna przez co jest obudowa BR, trochę większa niż modele innych firm no i głośniki które potrafią sobie dać radę również z basem.

Nie pachniały ale jeszcze zawieszenie się klei :)

Jako że nie mam wzmacniacza sensownego, podłączyłem się przez kilka kostek z pracy pod wzmacniacz crowna 200W - konstrukcja z przed 20lat. Strach to rozkręcac głośniej :)

ps. może ktoś zna ciekawa konstrukcje wzmacniacza klasy A ale tranzystorowego, mocowo ~100W wystarczy. Do zrobienia samemu oczywiscie.
              Last edited by dragon; 25.12.2014, 12:46.

Skomentuj

ciąg dalszy usherów :)

Będą malowane, także otwory frezowane nawet przed wklejeniem. Wszystko pięknie póki co :). Jutro puszczenie przewodów, przyklejenie mat bitumicznych z filcem, i wklejenie frontów. Jeszcze muszę tylko jakoś cwanie upchać zwrotnice na sklejce szerokości 12cm, tak żeby przez terminal wchodziły.
                Chciałbym żeby w tym roku zagrały :)

Skomentuj

Do mnie przyjechały płaskowniki, kleje, fornir, i błamy miękkich skór/ biała, złota i brązowa połysk. Jak rodzinka wyjedzie to biorę się za zabawę :).

Skomentuj

Jutro podlacze pod wzmacniacz i pewnie sprawdze kilka ustawien offsetu dla glosnika niskotonowego. Tak czy siak wymiary ogolnie mi sie podobaja.

Skomentuj

Założenie jakie przyjąłeś do obliczenia wymiarów tunelu?

Skomentuj

W zasadzie wygospodarowac jak najwiecej miejsca ze wzgledu na to iz latwiej mi bedzie zmniejszac wrazie czego bo ciezko z czasem. W subie mialem dwa te glosniki w dluzszym tunelu, zejscie mi sie bardzo podobalo. Mam kilka pomyslow ktore mnie ciekawia i chcialbym je sprawdzic. Offset na zdjeciu jest raczej dla tej geometri przyjety jako maksymalny. Jutro sproboje go stopniowo zmniejszac. Wytlumienie na pierwszy ogien welna acoustic z rockwolla. Na wylocie powierzchnia jest troche wieksza od Sd glosnika. Poczatek lini w tym momencie okolo 3SD. Sama kolumna ma 125cm wysokosci i 50cm glebokosci(wymiary zewnetrzne) Jak bedzie cos ciekawego to wrzuce w temacie o liniach.

Skomentuj

Zwrotnice prawie gotowe :)

Tylko te druciki od małych cewek jakieś takie cienkie są :(. Przejmować się tym ?

Skomentuj

w głośniku masz cieńszy
                            Nie przejmować się

Skomentuj

Jimy mida "nagiąłeś" NA słuchacza a nie OD słuchacza? tak ma być ? Jak to się zgra?
                              Czemu by nie dawać otworu końca tunelu na górze tylnej ścianki ? (Nie kuło by to tak w oczy jak dawanie na górnej ściance.)

Skomentuj

Ir0nhide tak ma byc. Kat pochylenia na pewno bedzie zmieniony po ustaleniu offsetu dla basu. Zgra sie pewnie latwiej niz na prostej sciance. Czemu nie dalem otworu z tylu ? Pewnie dlatego ze o tym nie pomyslalem :p aczkolwiek ze wzgledu na to ze promieniowanie tunelu jest w fazie z glosnikiem tylko dla podstawowego rezonansu moglo by to generowac dodatkowe problemy. Juz teraz gdy wylot jest skierowany ku gorze mam problem z sposobem sumowania pomiaru glosnik+tunel. Tak czy siak bede musial robic pomiary w miejscu odsluchowym bo niekoniecznie interesuje mnie ksiazkowy ksztalt krzywej. Jesli bedzie mozliwa praca tunelu ktora fajnie wpasuje sie w mody pomieszczenia bedzie super. Tak szczerze dla mnie to kolejny poligon. Chociaz licze na to ze projekt doczeka sie skrzynek w fornirze

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                  gothye prosze wrzucic zdjęcia na nasz serwer
                                  Stary twoj post wygaśnie
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                    Zwrotnice prawie gotowe :)

Tylko te druciki od małych cewek jakieś takie cienkie są :(. Przejmować się tym ?
                                    cewki nie sa prawidlowo zamocowane wzgledem siebie.

Skomentuj

ale odległość jest wystarczająca

Skomentuj

skarbnicą wiedzy było:
                                        http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Najmniejsza odległość między osiami to ~8cm.
                                        Szczerze, to przy tych odległościach nawet nie pomyślałem o stawianiu cewek bokiem.
                                        Chociaż kto wie, może pokuszę się o ich obrócenie, byleby termoglut łatwo puścił :)
                                        Last edited by swiety1337; 30.12.2014, 00:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
                                          byleby termoglut łatwo puścił
                                          Ty na poważnie ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X