Zamieszczone przez Bumpalump
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Różnie to jest, jak ścieżka nie jest wyszlifowana, to nawet demontować nie ma potrzeby.
Ponad rok temu Alpsy psikałem we wzmacniaczu (na tyle stare, że aż ciężko chodziły), generalnie jest spokój, gorzej z potencjometrami nieużywanymi - balans, itd, da się jakieś śladowe zgrzyty usłyszeć przy ruszaniu.
W wzmacniaczach które mam dłużej też poszło bez demontażu.
Dekielek można zdjąć, ale już ośki bym nie demontował, bo się potem tego nie złoży, a w przypadku rozwalania suwakowych jest porażka, bo potrafią potem strasznie ciężko chodzić.
Raz mocno żałowałem, jak wziąłem się za wylut suwaka z miksera, dwuwarstwowa płyta, potencjometr delikatny jak diabli i do kupienia tylko w necie, po wspominanym wylucie i rozłożeniu już się do niczego nie nadał.Last edited by ampli; 28.02.2015, 15:29.
Skomentuj
-
Bo w rozbieraniu i skladaniu trzeba meic pewna wprawe, chociaz potencjometry są banalnie prosto zbudowane, to samo z obrotowymi selektorami ALPS'a najwiecej trudu sprawiaja podluzne przelaczniki ALPS'a uzywane np do funkcji muting, source direct, direct input itp tam jest kilka blaszek, sprezynka itp ktore tzreba odpowiednio usttawic i zamknac.Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaI uważasz, ze zlozysz go tak jak fabryka?Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa jak tam topor?
W zamian za pomoc przy toporze dostałem szlifierkę czołową jego produkcji ale musiałem ją zmodyfikowaćdlatego się właśnie robi
potem jeszcze tylko stół składany dokończyć i mogę działać coś konkretniejszego
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postatrzeba sobie jakoś radzić...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaTroszkę szumi ale tego się przekonam na dobre jak podłącze kolumnę z głośnikiem wysokotonowym.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz postaNo tak jak widać, przyszły w oddzielnych kartonach i w dodatku słabo zapakowane :| bo głośnik lata w zamkniętym kartonie.
byly idealnie zabezpieczone
Skomentuj
-
Wstępne granie, pierwsze spostrzeżenie to duży poziom sygnału wyjściowego.
Zasilanie to też cholernie ważna sprawa, udało mi się wzbudzić stabilizatory (zagrzały się strasznie), stąd ten 100nF gdzieś z dołu podlutowany, nieużywane wejścia jak SPI oczywiście do masy (bez tego to już w ogóle cuda się działy).
Jeszcze do dokończenia filtr wyjściowy, bez niego nawet idzie końcówkę wzbudzić.
Transformatorek wejściowy cudna rzecz, mimo teoretycznego braku pętli masy pomiędzy DACiem a urządzeniem źródłowym coś tam dało się na pełnej głośności usłyszeć, teraz buczenia nie ma żadnego.
Analogowa część oczywiście ma swój stabilizator, ale da mi coś dołożenie osobnego dla CS8416 i AD1852? W tej chwili część cyfrowa ma wspólne zasilanie w obu modułach, szum podczas słuchania nie do dostrzeżenia, ale da się usłyszeć po ustawieniu maksymalnej głośności bez grania, docelowo za samym filtrem będzie wyciszanie, no ale wolałbym to zrobić ze spokojnym sumieniem.
Skomentuj
Skomentuj