Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    Nie prawda, jeśli mamy do czynienia np z ALPSami to w ok 99% przypadków kompletne rozebranie, wyczyszczenie i poprawne zlozenie gwarantuje bezawaryjna prace przez nastepne lata. Na chwile rozwiazuje sprawe jedynie psikanie przez dziurki.
    To juz zalezy od stopnia zuzycia potencjometru. Jesli warstwa jest juz mocno wytarta, to czyszczenie nie pomoze na dlugo.

Skomentuj

Różnie to jest, jak ścieżka nie jest wyszlifowana, to nawet demontować nie ma potrzeby.

Ponad rok temu Alpsy psikałem we wzmacniaczu (na tyle stare, że aż ciężko chodziły), generalnie jest spokój, gorzej z potencjometrami nieużywanymi - balans, itd, da się jakieś śladowe zgrzyty usłyszeć przy ruszaniu.

W wzmacniaczach które mam dłużej też poszło bez demontażu.

Dekielek można zdjąć, ale już ośki bym nie demontował, bo się potem tego nie złoży, a w przypadku rozwalania suwakowych jest porażka, bo potrafią potem strasznie ciężko chodzić.

Raz mocno żałowałem, jak wziąłem się za wylut suwaka z miksera, dwuwarstwowa płyta, potencjometr delikatny jak diabli i do kupienia tylko w necie, po wspominanym wylucie i rozłożeniu już się do niczego nie nadał.
      Last edited by ampli; 28.02.2015, 15:29.

Skomentuj

Bo w rozbieraniu i skladaniu trzeba meic pewna wprawe, chociaz potencjometry są banalnie prosto zbudowane, to samo z obrotowymi selektorami ALPS'a najwiecej trudu sprawiaja podluzne przelaczniki ALPS'a uzywane np do funkcji muting, source direct, direct input itp tam jest kilka blaszek, sprezynka itp ktore tzreba odpowiednio usttawic i zamknac.
        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

I uważasz, ze zlozysz go tak jak fabryka?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziś będę go czyścił, ale nie będę go rozbierał, mam obawy że bardziej zepsuje niż naprawię :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              I uważasz, ze zlozysz go tak jak fabryka?
              Oczywiscie, przeciez to jest w budowie proste jak cep, poza tym gdyby po zlozeniu cos bylo nie tak to bym ich nie rozbieral, a tak jak pisalem w miesiacu serwisuje przynajmniej kilka wzmacniaczy i zawsze w kzzdym rozbieram i czyszcze kazdy element stykowy
              Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Będzie szlifierka czołowa...

Skomentuj

nareszcie zaczynasz dzialas a nie tylko kupujesz

a jak tam topor?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    a jak tam topor?
                    Topór wisi u kumpla w pokoju :) niestety nie mam fotki

W zamian za pomoc przy toporze dostałem szlifierkę czołową jego produkcji ale musiałem ją zmodyfikować dlatego się właśnie robi potem jeszcze tylko stół składany dokończyć i mogę działać coś konkretniejszego

Skomentuj

trzeba sobie jakoś radzić...

Skomentuj

pakowane osobno?
                        ja mialem wspolne opakowanie

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                          Scythe1123, gdzie zamawiałeś te głośniki?

Skomentuj

Partssexpress

Skomentuj

No tak jak widać, przyszły w oddzielnych kartonach i w dodatku słabo zapakowane :| bo głośnik lata w zamkniętym kartonie.

Skomentuj

A jak Ci się widzi ten mały TPA3110 Class-D ? :)

Skomentuj

Ciężko coś powiedzieć jak się nie ma niczego do porównania, jedyne co mogę napisać to to, że gra, że stereo dobre i że się nie grzeje :)
                                  Troszkę szumi ale tego się przekonam na dobre jak podłącze kolumnę z głośnikiem wysokotonowym.

Skomentuj

Troszkę szumi ale tego się przekonam na dobre jak podłącze kolumnę z głośnikiem wysokotonowym.
                                    Jak szumi, to glowna przyczyna jest zle zasilanie.

Skomentuj

Na razie zasilam go z jakiegoś zasilacza impulsowego i tak dobrze, że mam jakiekolwiek zasilanie.

Skomentuj

No tak jak widać, przyszły w oddzielnych kartonach i w dodatku słabo zapakowane :| bo głośnik lata w zamkniętym kartonie.
                                        ja mialem piekne styropianowe opakowanie
                                        byly idealnie zabezpieczone

Skomentuj

Wstępne granie, pierwsze spostrzeżenie to duży poziom sygnału wyjściowego.
                                          Zasilanie to też cholernie ważna sprawa, udało mi się wzbudzić stabilizatory (zagrzały się strasznie), stąd ten 100nF gdzieś z dołu podlutowany, nieużywane wejścia jak SPI oczywiście do masy (bez tego to już w ogóle cuda się działy).
                                          Jeszcze do dokończenia filtr wyjściowy, bez niego nawet idzie końcówkę wzbudzić.
                                          Transformatorek wejściowy cudna rzecz, mimo teoretycznego braku pętli masy pomiędzy DACiem a urządzeniem źródłowym coś tam dało się na pełnej głośności usłyszeć, teraz buczenia nie ma żadnego.

Analogowa część oczywiście ma swój stabilizator, ale da mi coś dołożenie osobnego dla CS8416 i AD1852? W tej chwili część cyfrowa ma wspólne zasilanie w obu modułach, szum podczas słuchania nie do dostrzeżenia, ale da się usłyszeć po ustawieniu maksymalnej głośności bez grania, docelowo za samym filtrem będzie wyciszanie, no ale wolałbym to zrobić ze spokojnym sumieniem.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X