Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pawel074 Zobacz posta
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTylko nie zrób z fornirem modyfikowanym tego co innii, nie przeszlifuj go za mocno na krawędziach :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaa co sie stanie jak sie przeszlifuje?
Skomentuj
-
za mało szlifujesz PMJa żeby tego uniknąć jak fornirowałem po raz pierwszy wziąłem kawałek forniru i tarłem do czasu pojawienia się fizeliny
mogłem oszacować jak długo można trzeć
ostatnio mój fornir wlasnie palisander mial dosc głębokie rysy i dlatego czasem trzeba duzo zeszlifować żeby się ich pozbyć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaa co sie stanie jak sie przeszlifuje?Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaflizelina sie pojawi
Mi chodzi o podstawowy błąd który nawet było widać na AudioShow w niektórych konstrukcjach z fornirem modyfikowanym.
PM, niedawno sam wytykałeś mi nieprawidłowe szlifowanie forniru (niesłusznie zresztą), a w Twojej ostatniej konstrukcji widać właśnie to o czym ja teraz piszę(no chyba że zdjęcie przekłamuje).
Nie można za mocno szlifować kantów obudowy jak i kantów frezów przy fornirze modyfikowanym, ponieważ wtedy "słój" skręca.
Najpierw szlifujemy całą obudowę na gotowo a potem dopiero robimy frezy pod głośnik, zabezpieczając wcześniej obudowę przed porysowaniem przez frezarkę.
A jeśli póżniej trzeba jeszcze trochę przeszlifować to nie robimy tego szlifierką, tylko specjalnie przygotowanym do tego narzędziem (długi sztywny klocek z papierem, o wymiarze większym niż szerokość obudowy).Last edited by marian; 19.09.2015, 08:55.
Skomentuj
-
Sorry marian, ale dla mnie to nie jest zadna wada. Takie sa charakterystyki fornirow modyfikowanych. Osobiscie wole bardziej zaokraglic krawedzie, tak aby nie bylo widocznego laczenia fornirow i flizeliny, niz robic na kant, gdzie fornir wyglada "na zakladke".
Poza tym czesta wada jest zarysowanie i zniszczenie forniru przy jego produkcji, zostawisz takie babole czy bedziesz szlifowal?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez góras Zobacz postaCzyżby modyfikowany palisander rio na flizelinie? [emoji4]
Marian wiem o co Ci chodzi bo już trochę przerobiłem paczek, trochę denerwujące jest to zakręcanie słoi. Teraz będę się starał by tego nie było :)Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaSorry marian, ale dla mnie to nie jest zadna wada. Takie sa charakterystyki fornirow modyfikowanych.
Bo ostatnio właśnie mi to zarzucałeś :)
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaOsobiscie wole bardziej zaokraglic krawedzie, tak aby nie bylo widocznego laczenia fornirow i flizeliny, niz robic na kant, gdzie fornir wyglada "na zakladke".
Te o których Ty piszesz powinno się robić przy każdym fornirze.
Ja pisze o nieuważnym posługiwaniu się narzędziami.
Skręcanie słoi pojawia się wtedy gdy szlifierką, lub nawet pacą zbyt mocno przyciśniemy przy krawędzi. A dzieje się to dlatego że podkład jest miękki i zagina się jak wjeżdżamy na krawędź obudowy.
Przy sztywnym klocku tego nie ma.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPoza tym czesta wada jest zarysowanie i zniszczenie forniru przy jego produkcji, zostawisz takie babole czy bedziesz szlifowal?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaCzyli brzydkie kolumny (kiepsko wykonane) mogą być, i konstruktor może mówić że to jest wada forniru a nie jesgo nie przyłozenie się do pracy?
Zamieszczone przez marian Zobacz postaBo ostatnio właśnie mi to zarzucałeś
Zamieszczone przez marian Zobacz postaJa pisze o nieuważnym posługiwaniu się narzędziami.
Skręcanie słoi pojawia się wtedy gdy szlifierką, lub nawet pacą zbyt mocno przyciśniemy przy krawędzi. A dzieje się to dlatego że podkład jest miękki i zagina się jak wjeżdżamy na krawędź obudowy.
Przy sztywnym klocku tego nie ma.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie używam forniru z wadami, chyba że robię coś dla siebie i jest to dla mnie akceptowalne.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZarzucilem Ci, ze nie przylozyles sie do olejowania.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaZrob zdjecie pod swiatlo tej powierzchni to ocenimy jakosc
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postapoza tym czemu nie chciales mi wyslac kawalka forniru? Tylko nie mow, ze nic nie zostalo...
Napisałem ze jak zostanie to wyślę... zostało sporo, mogę wysłać.
Tylko teraz napisz mi, jak ten fornir wykończony przez Ciebie będzie się miał do tego mojego kiepskiego zdjęcia i to w dodatku z mokrym woskiem? :)
Mam teraz specjalnie fornirować klepkę, szlifować, woskować i zrobić fotki lustrzanką aby udowodnić że jednak potrafię?
Nie muszę tego robić, nie jesteśmy w sądzie.
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNieuwaznym? Bueehehe. Prosze Cie. Jak dla mnie to to skrecanie jest tylko na plus, bo daje temu smutemu jak pizda modyfikowi jakiego zadzioru.
Ale nie jestem stolarzem, mogę się po prostu nie znać.
Na AS widziałem jak fornir zaczynał skręcać już 1cm przed krawędzią... więc może faktycznie tak ma być, bo to fornir modyfikowany.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaNie prawda, pisałeś o szlifowaniu (post 19146, 19148).
Zamieszczone przez marian Zobacz postaDwa tygodnie temu oddałem ostatni element kina.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaA gdzie napisałem że nie chcę?
Napisałem ze jak zostanie to wyślę... zostało sporo, mogę wysłać.
Tylko teraz napisz mi, jak ten fornir wykończony przez Ciebie będzie się miał do tego mojego kiepskiego zdjęcia i to w dodatku z mokrym woskiem?
Mam teraz specjalnie fornirować klepkę, szlifować, woskować i zrobić fotki lustrzanką aby udowodnić że jednak potrafię?
Nie muszę tego robić, nie jesteśmy w sądzie.
Zamieszczone przez marian Zobacz postaMoim jednak zdaniem to nie wygląda dobrze:
Zamieszczone przez marian Zobacz postaAle nie jestem stolarzem, mogę się po prostu nie znać.
Zamieszczone przez seba007 Zobacz postaMarian dobrze gada. Na AS takie niedociągnięcia przytrafiały się nawet dość znanym producentom.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gi Zobacz postaTakie "skręcanie forniru" jak na focie to imho najzwyklejsza wada wykończenia i wygląda po prostu dennie.
Dennie to mało powiedziane.
Skomentuj
Skomentuj