Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
    Mocowane stolem podcisnieniowym ?
    pracowalem w zakladzie techniki prozniowej, ale nigdy nie widzialem takiego stolu w uzyciu! :(

jaka to ma "sile" trzymania?
    podobny do magnetycznego?

Skomentuj

Taka plyta z otworkami, w jakis sposób polaczone w sekcje, kladziesz detal,( najczęściej delkiatny -lapy odpadaja, albo obróbka wymaga takiego mocowania) jest przyssany do stolu. Podobna zasada jakbys przyłożył cos gladkiego do rury odkurzacza .
      Siła ? Wszystko zalezy od pompy, ale musi byc" spora "

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
      Last edited by _NATAN_5064; 08.04.2016, 17:46.

Skomentuj

Nie na temat...
        uzywalem czesto stolu magnetycznego i jak plytki sie zuzyly to potrafilo przesuwac detal
        ale alu jest latwiej obrabiac wiec pewnie opory mniejsze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          jaka to ma "sile" trzymania?
          podobny do magnetycznego?
          Wszystko zależy jaka powierzchnia elementu przylega do "przyssawek".

Pompa próżniowa potrafi wytworzyć docisk równy ciśnieniu atmosferycznemu czyli 14.7PSI = 1.034 kgf/cm2 = 10,340 kgf/m2

W sumie temat na czasie u mnie, jutro testy fornirowania próżniowego :)
          Last edited by gi; 08.04.2016, 22:47.

Skomentuj

preamp w budowie...

Skomentuj

A ja testuję sobie nowy frez :biggrin:

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                A ja testuję sobie nowy frez :biggrin:
                Zawsze go chciałem mieć.

Skomentuj

jaki kupiles?
                  cos markowego? czy najtanszy chinczyk?
                  jak sie sklada?

Skomentuj

Ach, jak ten czas leci 118V bez obciążenia. Muszę jeszcze zrobić mostek dla NTC 10R niestety zamontowałem kawał tabletki... NTC10D-20. Nowa płytka się robi w miarę czasu
                    Kluczujące letnie, trafko i diody końcowe w równej temperaturze. Niestety nie wiem jakiej. Bo termometr na ds18b20 wygląda tak.
                    https://scr.hu/ZV1Wlz :(

Czas 6h gdy zasilacz chodzi pod takim obciążeniem.
                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

jaki kupiles?
                      cos markowego? czy najtanszy chinczyk?
                      jak sie sklada?
                      Kupiłem tego:
                      http://www.uni-max.com.pl/frez-do-po...222-12-mm45/d/
                      Składa się wybornie. Jak złożyłem na próbę wszystkie formatki to musiałem wkręcić wkrętarka by to rozłożyć. Naprawdę fajne i trzyma kąty.

Skomentuj

ooo coraz tansze te frezy!

ale czym to frezowales? dolnowrzecionowka?

Skomentuj

Pierwsze "poważniejsze" testy fornirowania próżniowego w trakcie:

Skomentuj

ooo coraz tansze te frezy!

ale czym to frezowales? dolnowrzecionowka?
                            Nie zwykła górnowrzecionową, tyle tylko że dorobiłem sobie blat z wysoką prowadnicą bo raz frezujesz poprzecznie do osi wrzeciona a raz wzdłużnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez micha7n Zobacz posta
                              preamp w budowie...

Z jaką końcówką będzie współpracował?
                              Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                Pierwsze "poważniejsze" testy fornirowania próżniowego w trakcie:
                                Założysz nowy wątek ze spostrzeżeniami? Temat dość ciekawy na pewno

Skomentuj

Założysz nowy wątek ze spostrzeżeniami? Temat dość ciekawy na pewno

Jasne :)

Dzisiejsza próba nie udana, bąble na środku fornirowanej płyty, brzegi doklejone idealnie (wydaje mi się, że przyczyną jest zbyt giętka płyta dociskowa + ewentualnie zbyt duża ilość kleju). Kolejny test będzie z pominięciem płyty dociskowej :)

Skomentuj

A test na płaskiej powierzchni ? Dawaj jakes krzywizny bedzie najciekawiej

Skomentuj

A test na płaskiej powierzchni ? Dawaj jakes krzywizny bedzie najciekawiej

Teoretycznie leży na płaskiej, płyta jest płaska i docisk też płaski a efekt taki, że i od dołu i od góry (fornirowane obie strony płyty na raz) bąble na środku/brzegi ok. stąd moje podejrzenie, że folia "wygina" płytę dociskową oraz podstawę.

O ile uda mi się opracować metodę tak by kleiło ok to jest w planach również oklejanie skosów, a docelowo również i krzywizny :)

Skomentuj

Czyli masz plyte miedzy fornirem a folia ? Krzywizny robili bez dcisków- takie fotki widziałem na internecie. Wiec plaszczyzny moze tez da rade w ten sposób.
                                        A robiles jakies otwory "wentylacyjne "w dociskach ?

Skomentuj

Z tego co sie orientuje, to przy vacum press, nie daje sie plyty dociskowej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X