Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Te płytki co ma @Hermes można fajnie mostkować. Producent to SURE ELECTRONICS
    https://www.youtube.com/watch?v=swBWyauymuw
    Last edited by stasio85; 07.03.2019, 00:42.

Skomentuj

Zastanawiam sie jak podpiac nowe low noise zasilanie do tej lampki
      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Moje pierwsze kolumny DIY wg projektu Pawła S. Polecam tę konstrukcjęt.

Nie na temat...
        Na zdjęciach widać największe DIY w moim życiu. Ciekawe kto się domyśli

Skomentuj

Zamieszczone przez e_gregor Zobacz posta

Moje pierwsze kolumny DIY wg projektu Pawła S. Polecam tę konstrukcjęt.

Nie na temat...
          Nie na temat...
          Brak listew przypodłogowych i wiadro z casto ,remont mieszkania ?? :)
          Last edited by kokoelloko; 08.03.2019, 07:19.

Skomentuj

Nie na temat...
            BIG DIY to z pewnością DOM DIY .

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
              BIG DIY to z pewnością DOM DIY .
              Trafiony - zatopiony

Skomentuj

Kiedy teoretycznie maksymalny uchwyt do tokarki to 100 mm, ale ty chcesz więcej:

Osadzony na płycie czołowej do przytrzymywania asymetrycznych elementów, ponieważ nie było innej możliwości aby zamocować nowy uchwyt. Centrowany młotkiem gumowym (Nie tym na zdjęciu!) i dokręcony do różnicy maksymalnej na poziomie 0,01 mm, więc raczej wystarczające

Miałem ochotę na 4 niezależne szczęki i faktycznie centrowanie elementu nie idzie wcale tak długo z czujnikiem zegarowym.

Wjazd w pręt nierdzewny (304) przy 0,5 mm:

Skomentuj

Ale bydle
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

[url=https://diyaudio.pl/i/29852/61d0d355a9562402595aa63fe0ee11b7_1551763747.jpg]

Ciekawy sposób prowadzenia ścieżek :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                      Kiedy teoretycznie maksymalny uchwyt do tokarki to 100 mm, ale ty chcesz więcej:

Osadzony na płycie czołowej do przytrzymywania asymetrycznych elementów, ponieważ nie było innej możliwości aby zamocować nowy uchwyt. Centrowany młotkiem gumowym (Nie tym na zdjęciu!) i dokręcony do różnicy maksymalnej na poziomie 0,01 mm, więc raczej wystarczające

Miałem ochotę na 4 niezależne szczęki i faktycznie centrowanie elementu nie idzie wcale tak długo z czujnikiem zegarowym.

Wjazd w pręt nierdzewny (304) przy 0,5 mm:

ja podobny patent bede robil na "swojej" tokarce
                      tylko ze zmieniam 315mm na 500! :lol:
                      tez 4 sczeki do obrabiania plyt do form wtryskowych

Skomentuj

No, 500 mm to jest dopiero rozmach i generalnie inna bajka

Na początku myślałem, że 4 niezależne szczęki to dużo straconego czasu z centrowaniem elementu i ciągle się nad tym zastanawiałem, czy nie lepiej wziąć 4 szczęki, ale samocentrujące. Po kilku elementach stwierdzam, że centrowanie zajmuje zazwyczaj około minuty i mam dokładność lepszą niż na poprzednich 3 szczękach z którymi nie raz musiałem się bawić aby dobrze chwyciły cały element.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          mam dokładność lepszą niż na poprzednich 3 szczękach z którymi nie raz musiałem się bawić aby dobrze chwyciły cały element.
                          no to jakis badziew :/
                          mam w pracy chinska tokarke konwencjonalna z uchwytem 200mm
                          i zmiana fabrycznych uschwytow (mam 3) jest bardzo powtarzalna i spokojnie w twardych szczekach moge toczyc precyzyjnie
                          co innego zuzyte gildemeistery :( tam nawet przetoczenie szczek nie pomaga :(

Skomentuj

Nie o to mi chodziło, ponieważ one są jak najbardziej powtarzalne do tych deklarowanych 0,03 mm (przy 4 niezależnych szczękach osiągam większą dokładność po centrowaniu), ale chodzi o sam element, który jest bardzo mały (gałka przycisku) i trzeba go chwycić na krańcach szczęk tak aby z jednej strony nie wszedł głębiej niż od reszty szczęk.

Skomentuj

do takich rzeczy sa miekkie szczeki, toczone pod wymiar
                              poszukaj 2-3 komplety

Skomentuj

No i jednak troszkę wykończyłem kolumny. Eksperymentalnie - tanio, szybko i oczywiście DIY. Efekt jest ciekawy. Wiadomo, że do forniru, zwłaszcza nakładanego przez forumowiczów to nawet nie ma co porównywać. Ale na razie mi to wystarczy - nie straszy już surowy mdf. Jak to zrobiłem? Najpierw nałożyłem biała lakierobejcę (mam bo lakieruję drzwi drewniane). Ale nie wałkiem ani pędzlem. Tą ostrą stroną zwykłej gąbki do mycia naczyń. Ruchami pionowymi, ciągłymi przez cała długość płaszczyzny. Potem nałożyłem gabkowym wałkiem drewnochron dąb ciemny (zostało mi po malowaniu podbitki dachowej). Myślę, czy jeszcze kiedyś nie spróbować przejechać całości jakimś lakierem bezbarwnym w połysku.

Last edited by e_gregor; 12.03.2019, 06:36.

Skomentuj

Mi się podoba. Ciekawy pomysł. A po ile warstw kładłeś? Pozdrawiam.

Skomentuj

Tylko po jednej. Drewnochronu nie chciałem wiecej bo on dość ciemny jest. Gdyby to był bardzo jasny lub bezbarwny na pewno bym położył więcej.

Tak to wyglądało po białej lakierobejcy nakładanej czyścikiem. Na żywo nawet gorzej niż na foto. Takie pomazane.

Skomentuj

Do tych srebrnych śrub to pasowałby pasek srebrny. Wygląda ciekawie.

Skomentuj

Będzie, będzie się działo... :)

Skomentuj

Ja dzisiaj robiłem małe przemeblowanie DACa na nową deseczke 😉

DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Czaruję...
                                          X