Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
    pierwsze podejscia byly z litego drewna
    niestety drewno jest wredne i zbyt mocno pracuje :/
    detale po przetoczeniu pekaly z czasem :(
    to może trzeba inne drewno. Nie znam się aż tak na drewnie i tym jakie mają zalety i jakich zalet potrzeba w wypadku nie pękania ale buk jest np bardzo twardy. Natomiast co do pękania to związane ono na 100% z utratą wilgotności drewna (za słabo sezonowane) - a po obróbce powinieneś dobrze wylakierować i nie powinno pękać u mnie panele w peerlessach na foto mają już swoje lata bo ok 12 pewnie i drewno starałem się jak najlepiej wylakierować. Pękać nie pękało ale przez 12 lat skurczyło się i to dość znacznie bo ok 1% (wymiary się zmniejszyły…) na szczęście nie tylko one pełniły rolę bocznych ścianek. Pod nimi była normalna obudowa z mdf więc nie uległa rozszczelnieniu. Więc zdaję sobie sprawę jakie drewno jest wredne :)
    Last edited by daniel69; 23.04.2022, 20:54.

Skomentuj

mialem sezonowany buk
      trzeba miec cos specjalnie suszonego do toczenia :/

Skomentuj

Dziś z frycek mały spot u mnie w domku letniskowym.

Trochę pomierzyliśmy, między innymi należące do naszego kolegi HGP Mandola

Niestety dobrze to w HGP nie wygląda :

Skomentuj

Trzy warstwy Wipe on poly. Za chwilę lekki szlif i jeszcze warstwa albo dwie i koniec

Skomentuj

czyli widzę, że mój problem to stricte jednak bardziej problem wizualny niż akustyczny :P bo nikt sie nic nie "doczepił" :P
            zatem musze jeszcze chyba to przemyśleć...ale jednak skłaniam się ku opcji z dystansami niż jednolita obudową

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              mialem sezonowany buk
              trzeba miec cos specjalnie suszonego do toczenia :/
              Wtrącę się trochę OT... wiadomo, że drewno, czy to nawet "specjalnie" suszone, czy sezonowane będzie zawsze pracowało - specjalnie zaś lite i takie może też pękać po czasie.
              Klejonka mniej, szczególnie gdy elementy są umiejętnie złożone do klejenia (również może po czasie rozwarstwiać się w miejscach klejenia) - ale czasem dopuszczalny jest ze względów estetycznych/artystycznych tylko jednolity kawałek.
              Coś dla bardzo zdeterminowanych i bardzo zmotywowanych Kolegów : rozwiązaniem problemu jest drewno stabilizowane, czyli nasycane próżniowo żywicą chemo- lub termoutwardzalną (np. Techniplast 400* - chemo, lub Cactus Juice** - termo). Niestety, drewno stabilizowane z reguły jest dostępne handlowo w kawałkach dość wąskich, podłużnych - używają go głównie knifemakerzy na rękojeści noży, to powód dostępności głównie w takim właśnie kształcie. Kolory za to mogą być dowolne, drewno naturalne lub barwione, nawet wielokolorowo.
              Można jednak samemu nasycić drewno żywicą, z użyciem prowizorycznego, amatorskiego oprzyrządowania "próżniowego" - można użyć zresztą pompy próżniowej używanej do odpompowywania układów klimatyzacji. Na YT są w obfitości tutki na ten temat, prowizoryczna "komora" próżniowa może być wykonana z grubej folii, a gotowa komora może być nawet z worków do przechowywania ubrań, tych które są odpompowywane odkurzaczem.
              Element maskujący głośnika (jak na zdjęciach) trzeba by wytoczyć "na gotowo" lub tylko z nadmiarem milimetrowym w każdym wymiarze i nasycić próżniowo żywicą, a po utwardzeniu przetoczyć ten milimetr i wykończyć już "na gotowo". Tak lepiej jest zrobić, ponieważ szczególnie twarde (lub "tłuste", egzotyczne) gatunki drewna nie wysycają się żywicą jednakowo w każdym kierunku i całkowicie, na wskroś; "amatorska" próżnia też z reguły nie jest wysoka - dlatego lepiej jest nie zostawiać dużego nadmiaru materiału który musi zostać spenetrowany ciekłą żywicą.
              Kilka razy nasycałem kiedyś epidianem drewno, a także odpompowywałem żywicę do zalewania by nie zawierała powietrza, ale miałem dostęp do "profesjonalnej" próżni oraz komory i akurat to nie było problemem.

Zwykłe epoksydy nie są jednak dobre do tego celu, ponieważ w większej objętości ich utwardzanie może przebiegać egzotermicznie, wadliwie, w ciągu kilkunastu sekund. Powinny być chłodzone, inaczej wychodzi bąblowaty klops.

*Techniplast 400 to żywica chemoutwardzalna, którą można utwardzać w dużej ilości i się nie "zagotuje" - niektórzy zalewają sobie nią np. blaty stołów DIY.
              **Cactus Juice to komercyjna nazwa doskonałej wręcz żywicy termoutwardzalnej (~90stC), naprawdę nazywa się Resinol 90R lub C (Henkel), b. trudna do dostania u producenta - ale dostępna w sklepach dla knifemakerów. Ja wiem o "kaktusie", ale zapewne istnieją obecnie inne podobne termoutwardzalne żywice.

Mam nadzieję, że któremuś z Kolegów przydadzą się powyższe informacje.

Skomentuj

Do nasączania i stabilizacji drewna można stosować Paraloid B 72 stosowany powszechnie przy konserwacji starych rzeźb, zabytkowych drzwi, okien itp.
                https://www.art-konserwacja.pl/paral...b-72-100g.html
                Rozpuszczona do dość rzadkiej postaci dobrze penetruje drewno. Tylko trzeba brać pod uwagę to, że w zależności od chłonności drewna może spowodować jego ściemnienie.

Skomentuj

Dzisiaj podziałałem z obudowami do grafenowych seasów. Docelowe boki się lakierują

Skomentuj

W zasadzie gotowe, jeszcze tylko panele boczne. Już wylakierowane. Jutro polerka i przyklejanie :) aaaa już się doczekać nie mogę.

Skomentuj

A te otwory z boku obudowy to w jakim celu?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                        A te otwory z boku obudowy to w jakim celu?
                        Idą na to drugie boki już docelowe. To służy jako ożebrowanie kolumny w sekcji niskotonowej (gdyby otworów nie było to ścianki boczne byłyby podwójne) a zarazem brakowało mi litrów wewnątrz dla niskiego. Te otwory pozwoliły zyskać ok 3.5litra pojemności wewnętrznej bez zmiany wymiarów zewnętrznych kolumny ( a miała być jak najwęższa) dodatkowo w okolicach głośnia niskotonowego brak możliwości pozostawienia podwójnej ścianki - bez tego wycięcia. Za mało materiału do bocznej krawędzi od głośnika.

tak na prawdę można było w ogóle tego nie robić a płyty od ożebrowania dać szersze ale tak jest solidniej i powierzchnia do klejenia panelu zewnętrznego będzie większa a nie tylko kilka mm każdej plyty - tył przód i góra i dół. (Zaznaczone na czerwono)

Dodatkowo chodziło o to by w okolicach średniaka ścianka była podwójna (solidność i zmniejszenie litrażu) tak czy siak resumując, pierwsze boczne panele cześciowo otwarte ze względu na wymaganą pojemność, lepsze ożebrowanie kolumny, podwójne boczne ścianki tam gdzie były wymagane i większa powierzchnia do klejenia panelu bocznego tego już docelowego który w rogach będzie też przykręcany. I jest teraz do czego, bez otworów z podwójnymi ściankami bocznymi też by było do czego ale bez otworów jak wspomniałem brakowało litrażu.
                        Last edited by daniel69; 27.04.2022, 13:51.

Skomentuj

Grafeny już grają. Tyle roboty ile przy nich miałem to mi głowa dzisiaj eksploduje wiec ani fotek dobrych nie mam ani dzisiaj opisu nie bedzie. Fotki nie oddają dobrze barwy zielonych boków.

Skomentuj

Od strony estetycznej wygladaja super. Wrzucisz jakies pomiary, filtracje?

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                              Grafeny już grają. Tyle roboty ile przy nich miałem to mi głowa dzisiaj eksploduje wiec ani fotek dobrych nie mam ani dzisiaj opisu nie bedzie. Fotki nie oddają dobrze barwy zielonych boków.

Super prezentuje się ta zieleń, co to za kolor dokładnie? :)

Skomentuj

Na ostatnim zdjęciu wygląda jak kolor starych Jaguarów :)
                                Zaprawdę powiadam; przednia robota panocku!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Od strony estetycznej wygladaja super. Wrzucisz jakies pomiary, filtracje?
                                  owszem coś będzie ale w gotowych

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta

Super prezentuje się ta zieleń, co to za kolor dokładnie? :)
                                  lakier dorabiałem w mieszalni. Nie jest to gotowa farba ze sklepu. Szczerze nie wiem z jakiej jest palety bo wybierałem na oko Mam gdzieś jakieś nr więc w gotowych też podam.

Dzisiaj tak w 100% skończyłem kolumny jeśli chodzi o obudowy. Zrobiłem od tyłu panel z regulacją głośności średniaka i wysokiego. Zworki również własnej roboty :)

a całość na gotowo prezentuje się tak:

W gotowych postaram się o lepsze zdjęcia. Te nie oddają detali itd. Choć zrobiłem kilka z bliska dla dociekliwych

Last edited by daniel69; 30.04.2022, 17:31.

Skomentuj

Dzisiejsza zabawa z fornirem

Last edited by Rosayo; 03.05.2022, 17:16.

Skomentuj

Nie na temat...
                                      zdjecia zawieraja lokowanie produktu

Skomentuj

W sumie ciekaw jestem, bo sporo fajnych konstrukcji się pojawiło ostatnio Ale o jednym nikt nie pisze. Jak składacie kolumny? Tak jak po staremu, czyli wkręty gk i kołek na to, czy może jakieś inne metody? Będę w końcu swoje składał(trochę perypetii z wycięciem formatek było jak sie budżet pojawił, bo ceny są okrutne teraz), i tak się zastanawiam... Nie wiem czy walić na wkręty, czy może skręcać kołkami... A może udałoby mi się u znajomego złożyć to na domino, lub jakąś zwykłą lamelownicą. Jakieś pomysły? Na fotkach średnio widać prawdę mówiąc, albo mi to umyka... A dobre kilka stron wstecz poczytałem. Przegroda chyba wleci na kołki, ale nie wiem co z resztą, no i jak to zrobić, żebym potem dał radę na to ludzko fornir położyć lub dało się ładnie polakierować(tu już bym miał dostęp do komory, więc o możliwości sprzętowe sie nie boję).

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                                          W sumie ciekaw jestem, bo sporo fajnych konstrukcji się pojawiło ostatnio Ale o jednym nikt nie pisze. Jak składacie kolumny? Tak jak po staremu, czyli wkręty gk i kołek na to, czy może jakieś inne metody? Będę w końcu swoje składał(trochę perypetii z wycięciem formatek było jak sie budżet pojawił, bo ceny są okrutne teraz), i tak się zastanawiam... Nie wiem czy walić na wkręty, czy może skręcać kołkami... A może udałoby mi się u znajomego złożyć to na domino, lub jakąś zwykłą lamelownicą. Jakieś pomysły? Na fotkach średnio widać prawdę mówiąc, albo mi to umyka... A dobre kilka stron wstecz poczytałem. Przegroda chyba wleci na kołki, ale nie wiem co z resztą, no i jak to zrobić, żebym potem dał radę na to ludzko fornir położyć lub dało się ładnie polakierować(tu już bym miał dostęp do komory, więc o możliwości sprzętowe sie nie boję).
                                          Wszystko zależy od konstrukcji obudowy, teraz składam bez użycia wkrętów i kołków. Bo po czasie robią się widoczne ślady ( i tak byś musiał dać hdf). Używam dużej ilości ścisków i wychodzi super. Wpusty czasem by pomogły przy składaniu ale cały projekt musiał by być wykonany z dużą precyzją i dokładnością bądź na cnc.

Lepie dalej :)
                                          Last edited by Flip90; 04.05.2022, 18:22.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X