Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pięknie wyszły :)

Czym wykańczałeś obudowy? Widzę lekko chropowatą strukturę. Podoba mi się.

A wrzuciłbyś z bliższa pod lekkim kątem zdjęcie tweetera ? Bo ta osłonka na nim wydaje się być taka strasznie bułowata, aż za bardzo.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
      Pięknie wyszły :)

Czym wykańczałeś obudowy? Widzę lekko chropowatą strukturę. Podoba mi się.

A wrzuciłbyś z bliższa pod lekkim kątem zdjęcie tweetera ? Bo ta osłonka na nim wydaje się być taka strasznie bułowata, aż za bardzo.
      To kolumny robione dla kolegi. Już są u niego. Mam pod ręką takie foto:

ale będę u niego jeszcze dzisiaj więc coś pstryknę.
      farba to Jeger Carbon, śmiejcie się - kładziona wałkiem. Już używana przeze mnie w innych projektach. Jest na prawdę mega i znajomemu tak się spodobała że chciał ją na swoich kolumnach. A że pasowała tu jak znalazł to tak ma. Generalnie fotki nie oddają tej elegancji. Na prawdę wyglądają bezbłędnie!!!

Skomentuj

Wałkiem też można sensownie położyć lakier, zwłaszcza o takiej strukturze. Podoba mi się takie wykończenie.

Jednak jest bułowata ta siateczka, tragedii nie ma ale mogli się w Daytonie bardziej postarać, przypomina mi siateczkę na tweetery w kolumnach HGP ale ta w HGP jest o wiele brzydsza.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta

To kolumny robione dla kolegi. Już są u niego. Mam pod ręką takie foto:

ale będę u niego jeszcze dzisiaj więc coś pstryknę.
          farba to Jeger Carbon, śmiejcie się - kładziona wałkiem. Już używana przeze mnie w innych projektach. Jest na prawdę mega i znajomemu tak się spodobała że chciał ją na swoich kolumnach. A że pasowała tu jak znalazł to tak ma. Generalnie fotki nie oddają tej elegancji. Na prawdę wyglądają bezbłędnie!!!
          To Tynk dekoracyjny z leroy'a?

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Zamieszczone przez malutkiz Zobacz posta
            To Tynk dekoracyjny z leroy'a?

Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
            Nie, tak jak napisałem- farba z puszki jeger carbon - jest to strukturalna farba z brokatem. Na żywo wygląda obłędnie.

Skomentuj

Podaj jakiś link bo google wyrzuca farbę z leroya

Skomentuj

Bezpośrednio na mdf jest położona?

Skomentuj

Pewnie takie coś:

https://jeger.pl/farby-do-mebli-i-dr...-brillant.html
                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Bo to kupisz w leroyu ;p tylko jak wyżej jeger brillant w kolorze carbon.

a u mnie takie coś wyszło:

wersja tymczasowa, miało być odpalone a obudowy jeszcze nie ma...

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                      Podaj jakiś link bo google wyrzuca farbę z leroya
                      odpowiedź już padła:

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                      W leroyu też jest dostępna.

Zamieszczone przez Kangurur Zobacz posta
                      Bezpośrednio na mdf jest położona?
                      Za pierwszym razem jak ją używałem to tak. Ale lepszy efekt wychodzi jak się jakiś podkład da - tak by zwiększyć przyczepność, wtedy farbę się lepiej rozprowadza bo wałek się lepiej kręci a nie ślizga. Farba jest dość gęsta i raczej bym jej nie rozcieńczał. Trzeba dać jej dość dużo na malowany bok i ładnie wyjeździć wałkiem do porządanego efektu… cienkie warstwy nie dadzą takiej struktury. Konieczne też dobre wymieszanie farby i choćby 2 warstwy. Odstęp między warstwami musi być najlepiej 2-3 godzinny bo inaczej jedna warstwa rozpuszcza drugą i przy braku wprawy popsujemy strukturę. Używałem tej farby już któryś raz więc wiem jak się z nią obchodzić. Dla mnie to prosta farba i przyjemnie się nią maluje. Poprawki nie wchodzą w grę bo będzie plama :) malujemy zawsze cały bok
                      Last edited by daniel69; 23.10.2022, 11:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                        Bo to kupisz w leroyu ;p tylko jak wyżej jeger brillant w kolorze carbon.

a u mnie takie coś wyszło:

wersja tymczasowa, miało być odpalone a obudowy jeszcze nie ma...
                        Coś napiszesz o zabawce? Jestem też w trakcie jej robienia, tak samo z tym pre tylko ze sterownikiem do obsługi zdalnej i innym zasilaczem

Skomentuj

Ale co mam pisać? Punkt odniesienia słaby, bo jakieś tanie onkyo było... Kolumny się skończyły(jakieś tańsze wharfedale) i ciężko mi cokolwiek konkretnego napisać... Źródło też słabe(tv przez tani dac), ale coś lepszego to dopiero jak się ogarnę ze swoimi rzeczami. Jedyne co to to, że z potencjometrem głośności nie ma co się rozpędzać za bardzo(bo zapas mocy ma, tylko kolumny liche) no i się okazało, że barwy to tam nie ma co ruszać nawet, bo po prostu gra "równo" - nie dorzuca od siebie ani góry, ani dołu, tylko pędzi kolumny jak należy. Wiadomo, że pokręcić zawsze można, ale ja nie czułem takiej potrzeby, bo ani dołu, ani góry nie brakowało i nie było za dużo. Dla mnie w punkt. A, no i to wersja BJT, jak dobrze pamiętam to są różnice między tą a MOSFET.

Skomentuj

No to korzystając z przedłużonego weekendu wreszcie i ja skończyłem swoją kolejną parę :)
                            Dziś wjeżdżają do salonu i odsłuchy. Jak znam życie pewnie się jeszcze coś powalczy z BR i wygłuszeniem.
                            Teraz będzie dylemat, które sobie zostawić

Last edited by jaro4444; 02.11.2022, 12:03.

Skomentuj

Jednak nie szpilka na górze? :)
                              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Koniczynka nie zawsze oznacza szpilkę :) Ja nigdy nie chciałem szpilki. Bardziej mi leży brzmienie kopułek, nawet tych z szerszym pierścieniem zawieszenia.
                                Poza tym nie zawsze idę zgodnie z obecnymi trendami. Dlatego na dole są w pełni świadomie 18W8545K00, a nie Revelatory 18W8531G00, tak obecnie powszechnie stosowane.

Last edited by jaro4444; 02.11.2022, 13:22.

Skomentuj

Zamieszczone przez jaro4444 Zobacz posta
                                  Dziś wjeżdżają do salonu i odsłuchy.
                                  Jak to odsłuchy? Zwrotkę już masz?

Skomentuj

Tak. Nawet już na docelowych jakościowo elementach, bo wcześniej była na testowych.

No to się zaczęło Jasne wydały pierwsze dźwięki i powiem, że jest dobrze

Last edited by jaro4444; 04.11.2022, 08:57.

Skomentuj

Jak to było? Jeśli coś wygląda głupio ale działa, to nie jest głupie. Czyli po raz kolejny 18mcx+pcx ale tym razem metodą vituix->Apo equalizer->SB live-> chińskie końcówki w kl. D Muszę kupić elementy i sprawdzić czy się pokryje brzmienie.

No i czekam na Daytona nd25 w tubce, bo Pogromca mnie natchnął.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                                        Jak to było? Jeśli coś wygląda głupio ale działa, to nie jest głupie. Czyli po raz kolejny 18mcx+pcx ale tym razem metodą vituix->Apo equalizer->SB live-> chińskie końcówki w kl. D Muszę kupić elementy i sprawdzić czy się pokryje brzmienie.

No i czekam na Daytona nd25 w tubce, bo Pogromca mnie natchnął.
                                        U mnie dzisiaj tez dzionek z Apo Eq :)

Teraz bez tego, to jak bez ręki, nogi polowy głowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                          boczki to ciekawostka - druk 3d z basser
                                          ksztalt ladny, ale to nadal ciekawostka niz praktyczna rzecz.
                                          druk sie rozwarstwia, nie nadaje sie do kleju aktywowanego termicznie, puste w srodku, wiec nawet zalecane wkrecanie wkretow to porazka :
                                          Słabej jakości wydruk... Jakie temperatury potrzebuje klej? Dobrze wydrukowany PETG (z CF) czy PC spokojnie powinno wytrzymać. Jeżeli chodzi o wkręty to najlepiej zastosować (bez tez daje rade) heat inserty (nie wiem jak to się po polsku nazywa) wygląda tak

Skomentuj

Czaruję...
                                          X