Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drugie DIY w życiu - kilka pytań aby nie popełnić tych samych błędów...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta

Ogólnie mam prośbę. Mógłby ktoś poświęcić dłuższą chwilę i powiedzieć czy wszystko jest OK? W projekcie były dwa osobne rysunki dla tweetera i woofera więc próbowałem jakoś to posklejać.

To jest OK.

Na zieloną nie patrzyłem, dla mnie robienie laminatu na jedną parę kolumn nie ma sensu.
    Ba, w teorii podobno nawet dźwięk wtedy jest gorszy (od lutowania metodą punkt w punkt), ponieważ dochodzą ścieżki i dodatkowe punkty lutownicze.

Skomentuj

Kup HDF w Leroy Merlin lub Castoramie, niech Ci dotną odpowiednie formatki ( o ile nie będą kręcić nosem), ewentualnie sam sobie dotniesz wyżynarką z drobnym nożykiem.

Możesz sobie tak rozmieścić elementy na formatce i je przykleić, przymocować trytkami i polutować jak należy to jest raptem godzina roboty

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta

To jest OK.

Na zieloną nie patrzyłem, dla mnie robienie laminatu na jedną parę kolumn nie ma sensu.
        Ba, w teorii podobno nawet dźwięk wtedy jest gorszy (od lutowania metodą punkt w punkt), ponieważ dochodzą ścieżki i dodatkowe punkty lutownicze.
        A nie wiedziałem o tym. Dzięki. W takim razie wtedy kupie mały HDF jak kolega allure09 napisał i po prostu tam sobie polutuje i przykleję na ciepły klej.

Mógłbym też 'odtworzyć' płytkę pcb która zaprojektowałem na HDFie ale potrzebowałbym potwierdzenia, że wszystko jest tam OK. Robione według schamtu, więc w teorii powinno być...
        Last edited by XaooBBX; 01.06.2022, 12:54.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
          Kup HDF w Leroy Merlin lub Castoramie, niech Ci dotną odpowiednie formatki ( o ile nie będą kręcić nosem), ewentualnie sam sobie dotniesz wyżynarką z drobnym nożykiem.

Możesz sobie tak rozmieścić elementy na formatce i je przykleić, przymocować trytkami i polutować jak należy to jest raptem godzina roboty

Weź jakiś stary mebel z wystawki, wyrwij mu plecy i będziesz miał za darmo.

Skomentuj

Teraz tak patrzę na wymiary otworu na bass reflex i w projekcie jest 96mm, a na stronie napisane jest, że musi być 97.25 - 97.75. Jak to jest?

EDIT: I tak sobie myślę.. skoro kolumna będzie 10 cm wyższa to dać dodatkowe wzmocnienie między wooferem a bass reflex? Aktualnie planuje tylko między tweeterem a wooferem.
            Last edited by XaooBBX; 02.06.2022, 19:11.

Skomentuj

Otwór 96mm jest za mały na ten port.
              Otwór powinien być taki jak podaje producent, czyli 97.25 - 97.75mm.
              Polecam zrobić ten większy wymiar, bo jak zrobisz za mały to będziesz musiał szlifować, albo przycinać kołnierz portu.
              Z drugiej strony nie możesz zrobić (sporo) większego otworu niż 97.75mm. Tak jest mała tolerancja błędu (od kołnierza do skraju portu jest chyba 1,5mm z tego co pamiętam).

Ja wyznaje taka zasadę, że nie robię otworów pod głośnik lub port, nie mając go wcześniej w ręce.

Skomentuj

Otwór 96mm jest za mały na ten port.
                Otwór powinien być taki jak podaje producent, czyli 97.25 - 97.75mm.
                Dzięki za informację. A co z tymi wzmocnieniami? Dać po 2 na kolumnę?

Skomentuj

Możesz dać powyżej i poniżej woofera.
                  Nie zaszkodzi.

Skomentuj

Lepiej dać większy otwór dla BR bo jest na to prosty patent ; jeśli będzie Ci port za luźno wchodził w obudowę, to ten żebrowany kołnierz owijasz stopniowo taśmą malarską (obojętne czy niebieska czy żółta) sprawdzasz czy zaczyna ciasno wchodzić i jeżeli będzie wchodził z oporem i sztywno trzymał to masz już sprawę załatwioną.

Skomentuj

Zamiast tasmy malarskiej lepiej dac czarna tasme izolacyjna.

Skomentuj

Może być izolacyjna, jedna lub druga załatwi problem.

Skomentuj

Zamieszczone przez allure09 Zobacz posta
                          Lepiej dać większy otwór dla BR bo jest na to prosty patent ; jeśli będzie Ci port za luźno wchodził w obudowę, to ten żebrowany kołnierz owijasz stopniowo taśmą malarską (obojętne czy niebieska czy żółta) sprawdzasz czy zaczyna ciasno wchodzić i jeżeli będzie wchodził z oporem i sztywno trzymał to masz już sprawę załatwioną.
                          Takie proste, a nie wpadłbym na to Dzięki.

Skomentuj

Graty już czekają. Jeszcze tylko niskotonowce.

Skomentuj

Dobrze widze, ze masz plyty mdf lakierowane/laminowane i nie zacinane na 45 stopni? Jesli tak, to bedzie problem przy klejeniu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Dobrze widze, ze masz plyty mdf lakierowane/laminowane i nie zacinane na 45 stopni? Jesli tak, to bedzie problem przy klejeniu.
                                ee tam, juz takie kleiłem i trzyma także się nie martwię, odtłuszczę, ewentualnie przelecę papierem aby trochę były szorstkie na boczkach i będzie ok

Skomentuj

W miejscach gdzie będziesz kleił proponowałbym ten lakier maksymalnie zjechać. Lepiej mieć pewność, że klej nie puści.

Skomentuj

Przesuwałem bass reflex "na oko", ale chyba źle nie wyszło

Generalnie zastanawiam się jak kleić. Najpierw wszystko oprócz frontów (bo trzeba fornir nałożyć i ładnie obrobić), a potem dokleić front? Do dociśnięcia boczków użyje po prostu ściągów.
                                    Last edited by XaooBBX; 12.06.2022, 19:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez XaooBBX Zobacz posta
                                      ...a potem dokleić front?
                                      A jak ma być wykończony ten front?

Skomentuj

A jak ma być wykończony ten front?
                                        będzie fornir na nim, ale że już są dziury to łatwiej będzie go obrobić jak nie będzie sklejony z całością prawda? Czy może lepiej przykleić fornir a potem całość razem?

Skomentuj

Sklejasz całe obudowy a potem fornirujesz.
                                          W przypadku gdy już masz frezy zrobione, to musisz zabezpieczyć krawędzie taśmą, aby nie zabrudzić ich klejem.
                                          Potem wycinasz fornir z otworów i wykańczasz je nożykiem lub skalpelem.
                                          Możesz też wykonać sobie okrąg z MDF-u, ciut mniejszy od tego podfrezowania i brzegi okleić papierem ściernym. Tak przygotowanym okręgiem dopracujesz fornir na tych podfrezowaniach.

A gdybyś robił ponownie kolumny z już gotowymi frontami, to poczytaj ten temat: https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...-9930-20/page2 a dokładnie post 9 i 26.

Last edited by marian; 13.06.2022, 12:34.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X