Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Shiver:
    Zbijaj nową skrzynkę! Nie marnuj tego głośnika w bassrefleksie.
    Dla komory głośnikowej 84 litry (od frontu przyjąłem 46 na 46 cm, głębokość komory 40 cm) i dla kanału 35 na 35 cm (czyli 1225 cm2) o długości 130 cm hornresp podaje dla stroju ok. 40 Hz takie rezultaty (acha, chciałeś przed wszystkim wiedzieć, ile toto łącznie zajmie, otóż komora 84 i kanał 160, razem 245 litrów):
    Załączone pliki

Skomentuj

Widzę że zaczyna grać od 20hz czyli ładniutko, sprawność zawyżona bo symulacja pewnie robiona na Pi=0,5 ale to nie ma akurat tutaj większego znaczenia. No nic, dziękuje za obraz sytuacji, wyszło względnie małe. Jeżeli głośniczek wyląduje u mnie w pokoju (co powinno nastąpić niedługo) to biorę się za klepanie, może jeszcze dzisiaj wstępny projekt zamieszczę.

[ Dodano: 2010-06-17, 18:03 ]
      Kurdę, chcąc zachować pewne aspekty budowy (tzn. pojemność komory, szerokość wewnętrzną 50cm i wylot z przodu pod głośnikiem) najkrótszy tunel jaki uda się wsadzić to 145cm. Ale to w sumie chyba nawet lepiej?

Skomentuj

Symulacja jest na Pi=1 (quarter space radiation), czyli pudło przy ścianie. Nie daję Pi=0,5, bo ciężko przyjąć, że skrzynki będą stały akurat w rogach pomieszczenia. Wynik SPL jest jaki jest, bo duża membrana, wysokie Bl i Rms. Dość mocne bydlę to jest.

A z kanałem 145 cm owszem, zejdzie niżej nieco.
        Załączone pliki

Skomentuj

W zasadzie symulacje w hornresp powinno się robić dla 2pi gdyż on źle uwzględnia wzrost skuteczności dla pewnych pasm przy zmianie przestrzeni. Gdyby faktycznie miało by to mieć taki spl to byłoby 10db głośniejsze od br, a w to nie uwierzę :) Tak czy inaczej po modyfikacjach i dodaniu grubości płyt wyszło mi 354 litry więc jeszcze w granicach przyzwoitości, jedynie wysokość mnie trochę martwi bo wyszło 120cm wysokie, ale jakoś sobie z tym poradzę :)

Skomentuj

Ostateczna chyba wersja :) Komora 40L,długość linii 130cm. Głośnik osadzony 7cm w głąb obudowy co lekko powinno ukierunkować bas,choć w sumie 7cm na takiej powierzchni to w sumie żadna różnica słyszalna...no ale zawsze :razz:

Skomentuj

Marian, delikatnie zmienisz impedancje akustyczną ośrodka takim zabiegiem ale raczej nie będzie to odczuwalne tak jak i kierunkowość :)

Skomentuj

Nie ma sprawy, może być dla Pi=2. 120 cm wysokości to tak w sam raz, jak sądzę.
                Załączone pliki

Skomentuj

No teraz dla 3 wat by się zgadzała skuteczność. Wysokość tak średnio mi pasuję bo chciałem żeby nie wystawało zza łóżka (ok. 70cm), najwyżej na płasko na glebę położę. Chociaż opcja z takim potężnym wystającym subem też jest ciekawa, zobaczymy w praniu jak się wpasuje do pokoju.

Skomentuj

Shiver:
                    Wprawdzie te 7 cm wpuszczenia faktycznie jakieś nieznaczne oddziaływanie ukierunkowujące by miało, ale dla jakichś wyraźniejszych efektów miałoby być czymś w rodzaju front horna, czyli nie dość, że jego wylot musiałby być większy od wlotu, to długość falowodu od wlotu do wylotu z pewnością będzie zbyt krótki, by cokolwiek robić. Dla niskich częstotliwości te 7 cm to śmiech, spłynie po nich jak po kaczce, bo ewentualne oddziaływanie zachodziłoby powyżej 100 czy nawet 200 Hz (a suba i tak będziesz odcinał poniżej tych częstotliwości). Nawet nie ma co tego symulować :).

Skomentuj

Jasna sprawa :)

Jakieś sugestie, coś poprawić?

Skomentuj

Wygląda OK. Powinno zagrać.

Skomentuj

marian, Ten sub wyglada strasznie klockowato. Jesli myslisz o zastosowaniu estradowym to ok, ale w domu takie proporcje to raczej niebardzo.

Shiver, 18mm plyta dla takiego glosnika w tak duzej obudowie to raczej nieporozumienie :P chyba ze to bedzie sklejka... choc nawet przy sklejce jakies wzmocnienia beda wymagane.

Skomentuj

Z tego co mi wiadomo w linii jako takie zmiany ciśnienia nie występują a chodzi raczej o dość swobodne przesuwanie powietrza. W zasadzie na estradzie nie stosuje się płyt grubszych niż 18mm do takich głośników (nawet w układzie 2x18 gdzie obudowy osiągają 600 litrów brutto), w br daje się po prostu odpowiednie usztywnienia a myślę że panują w nim nieporównywalnie większe zmiany ciśnienia niż w linii przez co uważam że będą one tutaj zbyteczne, tym bardziej że obudowa przez swoją konstrukcje sama tworzy "naturalne" usztywnienia.
                            Dodam że znane mi są konstrukcje tubowe na 18 oparte o płytę 12mm które usztywnione spokojnie wytrzymują przecież ogromne obciążenia występujące w tubie.

Skomentuj

Robi sie ze sklejki, bo jest w miare lekka i wytrzymala, jednak to jak taka obudowa pracuje mozna zobaczyc chyba na kazdym koncercie czy w klubie. Co prawda w obudowie TL nie zachodza takie cisnienia jak w innych obudowach jednak konstrukcja musi byc bardzo solidna jesli to ma grac z wysoka jakoscia.

Najbardziej obciazone scianki to przednia i tylna, maja najwieksza powierzchnie, ktora nie jest wzmocniona jak boczne scianki sciankami tunelu.

Skomentuj

Ok, pomyślę nad usztywnieniem tylnej ścianki choć wolałbym tego uniknąć aby nie zaburzać przepływu powietrza w tunelu. Uważam że i tak żadnej różnicy w odsłuchu nie będzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                  marian, Ten sub wyglada strasznie klockowato. Jesli myslisz o zastosowaniu estradowym to ok, ale w domu takie proporcje to raczej niebardzo.
                                  No właśnie ma służyć do nagłaśniania małych imprez takich jak domówki czy grill :) W komorze głośnika będzie flansza pod statyw dla małej nadstawki :razz:

Skomentuj

marian, mam pytanko. Zauważyłem że w swoich projektach nie stosujesz załamań na zakrętach. Nie powoduje to problemu ze swobodnym przepływem powietrza?

Skomentuj

Zamieszczone przez Comandante W
                                      Marian:

Symulacje dotyczą głośnika, jaki miałem ostatnio wprowadzony, czyli do STX GDN-30-400. Dla symulacji bez komory głośnikowej, czyli głośnik wnotowany w początek kanału, należałoby przyjąć kanał kwadratowy o boku co najmniej równym średnicy głośnika plus powierdzmy kilkanaście milimetrów (oczywiście mozna jeszcze montować go przy krawędzi kanału prostokatnego o jednej szerokości średnicy i drugiej głębokości przetwornika, czyli ciut wiecej niż 304 x 140 mm, ale tę opcję na razie zostawmy), co przemnożone nam daje pi razy oko 1000 cm2 na wlocie i wylocie (czyli włąściwie 2 Sd), a zachowanie działanie byłoby mniej więcej takie (należy pamiętać, ze strój wypadnie gdzieś 12-15% niżej i szczota na SPL będzie znacznie gładsza, bo hornresp nie bierze pod uwagę wytłumienia):

Obrazek

[ Dodano: 2010-06-17, 11:39 ]
                                      Każde wydłużenie kanału o kolejne 10 cm daje w wyniku obniżenie strojenia o kilka Hz, ale też spadek odpowiedzi o mniej więcej 1 dB. Zwiększenie wlotu do 2000 cm2 obniży strój do 45 Hz i podniesie odpowiedź o ok. 2 dB, dając szczotę bardziej pofalowaną i być może, potrzebne byłoby nieco większe wytłumienie. Precyzyjne podanie, na ilu Hz następuje zestrojenie jest dość kłopotliwe, bo wynik podawany jest dla constant directivity, a po zadaniu obciążenia 1 W i xmax 3,5 mm dla tego kanału 4Sd - 2 Sd strój pokazuje się w okolicach 35 Hz.

[ Dodano: 2010-06-17, 12:09 ]
                                      Mor den siur:

Rozumiem zdrową ciekawość, ale niestety pokazanie, jak wygląda strój półfalowy, ćwierćfalowy i na 1/6 konkretnej częstotliwości jest możliwe, ale pokręcone w realizacji i niewiele warte informacyjnie, gdyż należałoby:
                                      a. Przyjąć konkretny głośnik do analizy.
                                      b. Przyjąć, czy ma komora głośnikowa być, czy nie, a jeżeli, to jaka? Można przyjąć jej obj. jak dla odpowiadającej jej obudowy zamkniętej, ale nie jest to warunek niezbędny i ewentualny wpływ korzystniejszy/niekorzystniejszy zawsze można niwelować odpowiednim wydłużeniem/skróceniem kanału lub jego geometrii, ale to już zmienia założenia.
                                      c. Przyjąć jakąś sensowną geometrię kanału.
                                      Problem polega na tym, że sensownym punktem wyjścia byłaby konstruowalna koncepcja obudowy, a symulacja może właściwie dotyczyć określonych konkretnych warunków. W pewnym zakresie może wskazać, gdzie należałoby coś zmodyfikować, bo np. małą modyfikacją osiągnie się lepszy rezultat (lub pokazać, jak dalece pomysł na obudowę jest trafiony/chybiony), ale nie zmienia to faktu, że takie projektowanie jest zawsze metodą prób i błędów z bolesnymi ograniczeniami co do rozmiarów i złożoności konstrukcyjnej i nieuniknionymi kompromisami.
                                      Z kolei symulacja dla z góry założonej geometrycznej długości kanału polegałaby na jakimś dowolnym ustaleniu pojemności komory i geometrii, następnie na takim celowaniu z długością kanału, aż się osiągnie określony strój. A z kolei to w zasadzie niewiele by wyjaśniało, ponieważ objętość komory i geometria zostały dobrane przypadkowo...

a. Dayton RS270
                                      b. Bez komory
                                      c. Całość wzorowana na PMC IB2S

Do czegoś takiego się pomalutku przymierzam :)

Skomentuj

Shiver,chodzi i o to co teraz zaznaczyłem na czerwono?

Jeśli tak to one będą,po prostu nie chciało mi się tego rysować :razz:

Skomentuj

A to luzik :) Czym będziesz ciął pod kątem? Bo ja chyba wyrzynarką... :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X