Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow
    Ponizej -24db wlasciwie nie slysze roznicy
    Zamieszczone przez dzedosz
    W zależności od testu doszedłem od -24dB do -45dB
    Zamieszczone przez ir0nhide
    zależy kto jakie ma uszy... Ja się zadowolę jeśli przestane słyszeć gdzieś przy okł. -60db
    I teraz zacznie się licytacja kto doszedł dalej Już kilka tego typu testów było tutaj na forum.

A sam test z jednej strony o niczym nam tak naprawdę nie mówi bo przecież normalnie nie słuchamy sinusa tylko słuchamy muzykę - więc jak się to ma do rzeczywistości? Z drugiej strony pokazuje nam, że tak naprawdę tych zniekształceń jednak nie słychać. Z tego co piszecie to różnica przestaje być zauważalna średnio przy -30dB. Która kolumna generuje zniekształcenia rzędu -10dB?

Tak stwierdzam w tym momencie, że zniekształcenia jednak nie dodają dużo do samej muzyki a jeśli dodają to nie będziemy w stanie określić czy dana kolumna ma "duże, średnie, małe, nie słyszalne...." zniekształcenia - co najwyżej powiemy, że brzmi inaczej od poprzedniej. Zaraz ktoś mi powie, że "wierny przekaz" i takie tam - no ja wolę oscylować w okolicy "słucham długo i ciągle mi się podoba" a nie w okolicy "nareszcie zniekształcenia są niemierzalne". Owszem, można zmierzyć te zniekształcenia - ale tylko z ciekawości. Przecież ten pomiar nie powie nam, że w tym momencie kolumna gra dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
      I teraz zacznie się licytacja kto doszedł dalej Już kilka tego typu testów było tutaj na forum.
      No kurcze sorry jeśli narobiłem tylko bałaganu... :???: nie zrobiłem tego umyślnie.... :sad:

Zamieszczone przez dabyl
      Tak stwierdzam w tym momencie, że zniekształcenia jednak nie dodają dużo do samej muzyki a jeśli dodają to nie będziemy w stanie określić czy dana kolumna ma "duże, średnie, małe, nie słyszalne...." zniekształcenia - co najwyżej powiemy, że brzmi inaczej od poprzedniej.
      No ale dabyl nie słyszałeś nigdy różnicy miedzy dobrym/drogim przetwornikiem a tanim w takiej postaci że na dobrym słychać pekusje, fortepian, gitarke i coś tam jeszcze a teraz słuchasz tej samej melodii na słabym przetworniku (o dużych THD) i okazuje się że słychać tylko połowę! tzn. nie słychać pewnych szczegółów z ścieżki dźwiękowej , bas zamiast byc przynajmniej jakimś tam basem to zamiast niego jest "puch, puch, puch..." gitara brzmi tak że się nie da słuchać - bo można to nazwać rzępoleniem, a powiedzmy połowę wybrzmień z talerzy perkusji zniknęło.... :shock: itd itd...

Ja się nie licytuje z nikim tylko przedstawiłem swoje oczekiwania od dźwięku....
      Tak chodzi o wierność przekazu, no mi o to chodzi ja nikogo nie zmuszam by jemu o to samo chodziło - jak komu tam lepiej nic, nikomu nie narzucam...

BTW: można powiedzieć że (o ile dobrze pamiętam) okł. -40db THD to już jest dobrze = dobry zestaw stereo... (nie pamiętam jaki to procent THD; 1% ? )

Poza tym pomieszczenie też ma wpływ/duży wpływ na zawartość THD w przekazie. Po to przystosowujemy pomieszczenie by kolumny których słuchamy z np. dwóch metrów grały tak jak powinny.... W "złym" pomieszczeniu zwiększą się THD....
      A później się dziwimy że: jakoś to gra inaczej, nie tak jak powinno....

Skomentuj

Zamieszczone przez ironhide
        można powiedzieć że (o ile dobrze pamiętam) okł. -40db THD to już jest dobrze = dobry zestaw stereo... (nie pamiętam jaki to procent THD; 1% ? )
        -40db to jest 0,01%.

Skomentuj

Wg moich obliczeń wychodzi 1%

Skomentuj

Hmm, 10decybeli oznacza że coś jest 10cio krotnie większe, więc 40 db będzie 10000krotnie większe, odwracając to (bo mamy -40db) dostajemy że z bazowych stu procent zostaje 0,01%, prawda?

Skomentuj

No właśnie zdezorientowałem się lekko, ale wydaje mi się Shiver, że trochę przesadziłeś....
              no nie wiem nie będę się upierał bo 100% pewności nie mam ale wydaje mi się że 1%...

Skomentuj

Nie wiem czy przesadziłem ale tak wynika z matematycznych obliczeń.

Skomentuj

1% to 1/100 czyli -40dB napieciowo a mocowo -20dB.

Skomentuj

A wracajac do TL, to nawet nie wiedzialem ze Vivid Giya skrywa w sobie linie transmisyjna dla glosnika sredniotonowego.
                    http://forum.stereophile.com/photopo.../cat/510/page/

Skomentuj

No to ja wstawię fotkę mojego paździocha

Tunel~170cm 1,2SD - 0,8SD bo wymiary nie mogą przekraczać 25x30x85cm
                      Męczyłem się dziś ze 3 godz. z odsłuchem różnych płyt z naciskiem na kontrabas, bas i stopę.
                      Obudowę porównywałem bezpośrednio z OZ, zamykając szczelnie wylot na górnej powierzchni.

Efekt końcowy, na zdjęciu.
                      Mata filcowa za głośnikiem+kawałek gąbki czopowej i duuuużo wełny rozłożonej luźno na całym kanale. Inne tłumienia zdawały się dawać gorsze efekty (bas był rozlazły)
                      W tej postaci mogłem się niejako odnieść do tego co oferuje OZ, która gra jakby nieco krótszym, bardziej suchym basem i mniej rozciągniętym. TL ma ciut głębszy i niższy bas może bardziej zróżnicowany i szybki ale nie tak punktowy jak OZ.

Obie obudowy nie wprowadzają zbyt dużych podbić w moim pomieszczeniu 20m2.

Miałem naprawdę ogromy problem, której lepiej się słucha i w dalszym ciągu nie jestem przekonany na 100% bo różnice nie są spektakularne jak się spodziewałem.
                      Być może mocnym tłumieniem zbliżyłem się parametrami do OZ, aczkolwiek czuć delikatnie promieniujący tunel.

Może w ten głośnik w zaproponowanej obudowie TL nie rozwinie skrzydeł, ale innej opcji nie ma.

Macie jeszcze jakieś pomysły co można poprawić, w która stronę iść?

Skomentuj

Moim zdaniem ten glosnik w tej obudowie nie pokaze na co go stac, a skoro nic wiekszego nie mozesz wstawic to pozostaje solidna OZ. Osobiscie nie jestem rowniez przekonany do plytkich obudow, ktore wymagany przekroj uzyskuja w szerokosci, szczegolnie tuz za glosnikiem. To zupelnie przeczy teorii "odprowadzenia" energii tylnej czesci membrany poza obudowe przez tunel linii. Nie ma takie mozliwosci aby tak skonstruowany tunel nie wplywal na odbicie fal od przegrody i powrot ich na glosnik.

Skomentuj

Mogę to jeszcze przeprojektować na ciut krótszy tunel ale o korzystniejszym przekroju.

Wracając jeszcze do przekroju tunelu to Twoja ulubiona firma również stosuje w małych monitorach pierwszą przegrodę, która niemal opiera się o magnes głośnika.

Skomentuj

Jesli masz czas i checi to sprobuj. Moze cos sie poprawi.

[ Dodano: 2010-11-22, 23:05 ]
                            racając jeszcze do przekroju tunelu to Twoja ulubiona firma również stosuje w małych monitorach pierwszą przegrodę, która niemal opiera się o magnes głośnika.
                            Pewnie, ze stosuje ale to nie znaczy, ze to najlepsze rozwiazanie. Zobacz proporcje glosnika do wielkosci tunelu w jakim jest umieszczony sam glosnik. Poza tym w tanszych modelach to po prostu kompromisy. Najdrozsze PMC maja inna budowe.

Skomentuj

jaciomp, Ja na twoim miejscu przetestował bym jeszcze inny sposób wytłumienia tj. na wszystkich ściankach gąbkę (ew. coś innego - chłonnego) gr. okł. 2cm, nie zapychając tunelu...

Dla czego dałeś wylot do góry ?

Skomentuj

Dla czego dałeś wylot do góry ?
                                Celem możliwości łatwego zatkania.
                                Przeprojektuję jeszcze budę jak na rysunku i pomyślę nad rozmieszczeniem wytłumienia jak mówisz. W grę wchodzi tylko wełna bo mam jej dużo.

Czy ma znaczenie to, ze wełna jest luźno ułożona i pomiędzy nią jest nieregularny prześwit, czy musi być prześwit w środku tunelu a materiał przylegający do ścianek?

[ Dodano: 2010-11-23, 12:06 ]
                                Pogromca mitow jak twoje OBTLs?
                                Bo widzę ze już się chwalisz na AS :wink:
                                Warto zastosować ten patent dla suba czy raczej dla pełnopasmowych?

Skomentuj

E tam chwale, po prostu informuje ludzi, moze komus to pomoze, a czy warto stosowac do suba? Oczywiscie bo to obudowa glownie do suba, lecz trzeba miec swiadomosc na jakie kompromisy schodzimy stosujac ja.

Skomentuj

No temat coś przycichł.
                                    A tymczasem pochwale Pogromcę za koncepcję OBTLs. Gra u mnie i chyba sobie lepiej daje radę od mojej poprzedniej TL-ki, aczkolwiek głośnik nieźle lata i radiator też gorący :lol:
                                    Na dniach zrobię porównanie z OZ i zobaczymy co zostanie.
                                    Na razie wytłumiłem włosem wełny dookoła tunelu, robiąc w środku wolny przepływ, może trzeba mocniej jeszcze tłumić po całości?

Skomentuj

jaciomp, Ciesze sie, ze przetestowales OBTLs. W tej obudowie wytrzymalosc mocowa glosnika rowna sie tej z typowej odgrody. Nie ma zadnej poduszki powietrznej ani wezla akustycznego wiec glosnik w tej obudowie musi byc duzy i miec spory wychyl.

Co do wytlumienia to radzilbym upchac tunel kompletnie. Robilem pomiary i dopiero wypchany tunel nie powodowal zadnych rezonansow glosnika. Poza tym obniza rezonans calego ukladu. Smialo upychaj.

Jak mozesz to napisz cos o brzmieniu, czy OBTLs schodzi nizej od TL? Czy bas nie jest dudniacy tylko suchy i "strzelajacy"?

Skomentuj

Do TL nie chcę porównywać bo nie przeprojektowałem jeszcze obudowy celem zwiększenia przekroju za głośnikiem a w tej postaci nie byłem do niej przekonany.
                                        Jak się sprawdzi OBTLs to już do niej nie wrócę i bedzie trzeba założyć nowy temat:
                                        Wynalazek Pogromcy, wady zalety, ciekawostki :lol:

ps. czy wylot można zakryć jakimś materiałem w celu niekurzenia? :razz:

Skomentuj

Hehe, bez przesady, zaden wynalazlek, od taka koncepcja.
                                          Myslalem o tym zeby jakos ladnie przykryc gore i wymslilem, ze mozna by bylo dawac taka ramke z materialem jak w typowych kolumnach. Mozna do tej ramki z materialem dokleic cienka gabke, ktora bedzie pracowac jako filtr dolnoprzepustowy i w przypadku konstrukcji szerokopasmowych moze miec dodatkowa zalete. Tylko nie moze to byc gruba gabka, powietrze powinno swobodnie przeplywac przez ta oslone przecikurzowa no i oczywiscie zwieksza to walory estetyczne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X