Oj dajcie już spokój z tym co kto zrobił, a czego nie zrobił, kto co ma w domu i które lepsze i czy ktoś to słyszał czy może to Yeti jest. Zróbcie jak ja - ten sam głośnik w dwie różne budy, bo inaczej się nie da nic porównywać i cała ta dyskusja nie ma sensu.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo piekna charka, ale cos Ci na pomiarze ( z 1 strony ) spada szybko po przekroczeniu 50 hz, liche masz pomieszczenie czy jak? Wrzuc jeszcze pomiary bliskiego pola portu i glosnika, dla pelnej jasnosci. Druga sprawa, to niestety nie wiem jaka masz rezytancje w filtrze, wiec jej nie dodawalem. Czego by nie dodal to byloby przeciez zle, no nie?
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaAha, rozumiem. Ciebie mam traktowac jako wiekszy autorytet, i to co powiesz jako swiete. Trzeba bylo tak odrazu hahahaha....
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNo tak, kazdy mogl sam sie przekonac, ze praktycznie kazdy z monitorow w tescie pierdzial z bas refleksu. Pisze, prawie, bo nie kazdy byl BR. To jest fakt, a Ty starasz sie od niego wymigac, po co i dlaczego?
Powtórze jeszcze raz bo macie problemy z interpretacją.A PM szczególnie nie chce niczego zrozumieć, co jest u niego normalne.
Klepiecie w koło jak mantre, ze bas reflex to zło, że pierdzi, szumi, ma kijowy impuls itp. To ja wam chcę udowodnić na przykladzie swojej konstrukcji, że tak nie jest. Że mozna stworzyc BR który nie szumi, nie pierdzi, ma bardzo dobry bas, a na dodatek jest w kompaktowej obudowie.
Chcę to udowodnić w sposób najlepszy z możliwych, czyli poprzez odsłuch z porównaniem do TL żeby wszystko było klarowne. A nie jakieś klepanie zza biurka wyssanych z palca teori, zasłanianie sie Troelsami, wymyślanie głupich argumentów, że niby nie umię zestroic glosnika i sie z 40Hz ciesze albo że na wykresie nie widać bo sie nie rozumie specyfiki pomiarów. Poza tym Wy nie pokzaliście ŻADNEJ konstrukji TL , nawet nie pokazalisćie ŻADNYCH do niej symulacji i ŻADNYCH pomiarów. Ja to widzę tak, że umiecie tylko krytykować i się wymądrzać. Ale ta licytacja kiedyś musiała sie skończyć, powiedziałem sprawdzam i trzeba odsłonić karty to sie okazuje ze nabieracie wody w usta.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
Dawid z goliatem , Adam litości. Przecież ja mam tam na basie głośnik za niecałe 400zł. Nie statuje do ludzi z accutonami, focalami czy bóg wie jakim nieosiagalnym sprzętem !
Yoshi kolega Comandante W zaproponował odsłuch u sb, ja tak rozumiem jego wpisy, więc albo się Panowie ugadujcie albo skończcie tą bezsensowną batalię na słowa.. bo nic z niej nie wynika.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaA jakbym zamieścił pomiar on axis zaczynajacy sie od 100Hz to też byś stwierdził, że mam bas od 100Hz ? Widzę, ze dalej nie myślisz tylko chwytasz sie brzytwy. Najpierw nie umiałeś zrobić symulacji teraz nie umiersz zrozumieć pomiarów. Czego jeszcze nie umiesz i nie potrafisz? Przestań sie ośmieszać.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaŹle rozumiesz lub prędzej nie chcesz zrozumieć. Od kilku postów piszę o zrobieniu TESTU ODSŁUCHOWEGO a nie zasłanianiu sie człowieczkiem z danii który wypisuje sobie na swojej stronie rzeczy które mu przyjdą do głowy a ty to traktujesz jak jakąś świętość.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMoże i pierdział i co z tego ? Ja nie mam tutaj zamiaru udowadniać że każdy , nawet najbardziej spierdzielony BR to jest najlepsza mozliwa konstrukcja.
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaPowtórze jeszcze raz bo macie problemy z interpretacją.A PM szczególnie nie chce niczego zrozumieć, co jest u niego normalne.
Klepiecie w koło jak mantre, ze bas reflex to zło, że pierdzi, szumi, ma kijowy impuls itp. To ja wam chcę udowodnić na przykladzie swojej konstrukcji, że tak nie jest. Że mozna stworzyc BR który nie szumi, nie pierdzi, ma bardzo dobry bas, a na dodatek jest w kompaktowej obudowie.
Chcę to udowodnić w sposób najlepszy z możliwych, czyli poprzez odsłuch z porównaniem do TL żeby wszystko było klarowne. A nie jakieś klepanie zza biurka wyssanych z palca teori, zasłanianie sie Troelsami, wymyślanie głupich argumentów, że niby nie umię zestroic glosnika i sie z 40Hz ciesze albo że na wykresie nie widać bo sie nie rozumie specyfiki pomiarów. Poza tym Wy nie pokzaliście ŻADNEJ konstrukji TL , nawet nie pokazalisćie ŻADNYCH do niej symulacji i ŻADNYCH pomiarów. Ja to widzę tak, że umiecie tylko krytykować i się wymądrzać. Ale ta licytacja kiedyś musiała sie skończyć, powiedziałem sprawdzam i trzeba odsłonić karty to sie okazuje ze nabieracie wody w usta.
Skomentuj
-
umiecie tylko krytykować i się wymądrzać
ta licytacja kiedyś musiała sie skończyć, powiedziałem sprawdzam i trzeba odsłonić karty to sie okazuje ze nabieracie wody w usta
Ja nie mam tutaj zamiaru udowadniać że każdy , nawet najbardziej spierdzielony BR to jest najlepsza mozliwa konstrukcja.
mozna stworzyc BR który nie szumi, nie pierdzi, ma bardzo dobry bas
nie pokzaliście ŻADNEJ konstrukji TL , nawet nie pokazalisćie ŻADNYCH do niej symulacji i ŻADNYCH pomiarów
Odpocznij rycerzu, opuść miecz.
Bitwa wygrana... smoki zdechły ze śmiechu.
Skomentuj
-
Tak czytam i mi się śmiać chce - wyższość rodzaju jednej obudowy nad inną, spory o szerokość frontu, to jaki kto fornir/kolor rzucił, to czy membrany się kolorami zgrywają, liczyć przykłady na palcach, to by palcy brakło... aż strach coś napisać, bo zaraz ktoś wyskoczy że coś źle jest (nie po jego myśli), bo nie jest najlepsze itp.
Kur.. Panowie, gratulacje, forum leży a Wy tego nie widzicie - sprzeczki o wszystko. Ktoś nowy przyjdzie, źle... ktoś stary zapyta - i tak źle zrobił, choć jeszcze nie zrobił
Masakra, jedna istna masakra, może pora się opanować? I tak już grupki się porobiły... dla mnie NC. To APEL do was, nie atak! nie bijcie...
A tak dolewając oliwy do ognia, do BR nie wrócę, TLka nie podoba mi się z kilku względów, i siedzę tylko w CL i mam :) na twarzy, którego mi nikt nie ściągnie - chyba że wynajdzie coś lepszego.
EDIT:
I tak czytam forum dalej, w każdym temacie przepychanki, jakby każdy chciał zagarnąć monopol na DIY dla siebie, drugimi Mimosiorami nie będziemy, może kiedyś, każdy, Troels czy Linkwitz się nie zgadzają w wielu kwestiach - i tutaj jest tak samo, jeden jest katolikiem, inny jechowy, trzeci ateistą, ale nie plujemy sobie wzajemnie w twarz, jak to tutaj ma miejsce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postai tutaj jest tak samo, jeden jest katolikiem, inny jechowy, trzeci ateistą, ale nie plujemy sobie wzajemnie w twarz, jak to tutaj ma miejsce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaTak czytam i mi się śmiać chce - wyższość rodzaju jednej obudowy nad inną, spory o szerokość frontu, to jaki kto fornir/kolor rzucił, to czy membrany się kolorami zgrywają, liczyć przykłady na palcach, to by palcy brakło... aż strach coś napisać, bo zaraz ktoś wyskoczy że coś źle jest (nie po jego myśli), bo nie jest najlepsze itp).
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaA tak dolewając oliwy do ognia, do BR nie wrócę, TLka nie podoba mi się z kilku względów, i siedzę tylko w CL i mam na twarzy, którego mi nikt nie ściągnie - chyba że wynajdzie coś lepszego.Closed Line? - dołącz do dyskusji, porównaj z TL, w końcu staramy się wyłowić zalety TL, a skoro Ty wiesz coś, czego my/ja nie wiem/y to mów co wiesz
)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzych.s Zobacz postaA co to jest CL? OZ? (Closed L...what? Closed Line? - dołącz do dyskusji, porównaj z TL, w końcu staramy się wyłowić zalety TL, a skoro Ty wiesz coś, czego my/ja nie wiem/y to mów co wiesz )
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKolega pisze, o obudowie zamknietej. Latwa i prosta do obliczenia, ale dzis trudno o dobre glosniki do tego rodzaju obudowy, szczegolnie midbasy.
Skomentuj
-
No i jest kolejny tescik, tym razem monitor studyjny PMC TwoTwo.6 http://www.mjaudiolab.pl/images/stor...TwoTwo%206.pdf
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzych.s Zobacz postaZnacz się, że niezależnie od pasma? Ok, to w takim razie rozumiem dlaczego są problemy w OZach.
Obudowa ta jest jak Pogromca pisał prosta i "łatwa" - ma gro zalet, ale i wad.
Zalety:
- dynamika, odpowiedź jest wystarczająca, najlepsza ze wszystkich obudów
- małe gabarytowo
- nie ma praktycznie wpływu tylnej części membrany na grę - gra tylko w przód, przez co nie ma zysku jak w BR czy TL czy Hornie przez sumowanie się fal.
- dobra faza, nie ma problemów ze zgraniem.
- duża wytrzymałość mocowa głośnika
Wpływa to znacząco na jakość, bo dynamika jest bdb, jakość też - min. dlatego bo nie słychać nakładających się fal przód i tył, i powietrza z BRki, czy też grzebienia z TLki. Owszem, TLka także ma sporo zalet, jednak to nie to co lubię i poważam, chyba że w paśmie subbasowym. BRki odpuściłem sobie dawno temu, bo nic mi w BR nie zagrało co słuchałem...
Z minusów CL mogę dać:
- słaba sprawność obudowy, przeważnie trzeba wpakować sporo watów żeby uzyskać interesujący poziom głośności.
- słabe pasmo od dołu - ale można i ja je koryguje, i wtedy dołu nie brakuje, a nawet jest więcej niż z BRki.
- trzeba starannie dobierać materiał tłumiący i zadbać o wytłumienie i sztywną obudowę.
- faktycznie ciężko o dobre głośniki do CL.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta- słaba sprawność obudowy, przeważnie trzeba wpakować sporo watów żeby uzyskać interesujący poziom głośności.
- słabe pasmo od dołu - ale można i ja je koryguje, i wtedy dołu nie brakuje, a nawet jest więcej niż z BRki.
Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta- trzeba starannie dobierać materiał tłumiący i zadbać o wytłumienie i sztywną obudowę.(w sensie gąbki, niczym innym nie próbowałem)
Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta- faktycznie ciężko o dobre głośniki do CL.
Dlaczego ja wolę TL - bo bez korekcji elektronicznej dół jest obecny, czego nie można powiedzieć o małej zamkniętej (a zakładam, że skoro zamknięta to m. in. po to żeby była mniejsza niż TL, przynajmniej o połowę). Zakładając, że byłaby to taka sama kobyła jak TL, nadal będzie nieco wyżej pasmo z tego co zaobserwowałem na moim głośniku "ze śmietnika".
Przepraszam, że wdaję się tu w dyskusjuę o OZ i BR, ale tak jak wyżej zauważyłem, brak jest porównania obudów z tym samym głośnikiem i Waszymi wypowiedziami, a sam w domu takie porównanie zrobiłem i dziwi mnie trochę, że są wątpliwości wobec TL. Może ktoś jednak mógłby zaaplikować dwudrożnie jakiś fajny głośnik w trzy rodzaje i sensownie opisać/porównać rezultaty?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez krzych.s Zobacz postaPierwsze rozumiem jest spowodowane drugim? Bo zakładając, że korekcji nie ma to wielkiej różnicy sprawnościowej chyba również nie ma w poroównaniu z BR?
Zarazem więcej promieniuje i przez to tez jest niżej.
Zamieszczone przez krzych.s Zobacz postaNa moje laickie ucho, im więcej tego było, tym lepiej grało (w sensie gąbki, niczym innym nie próbowałem)
Jeżeli chodzi o szerokopasmówki - tutaj zwolennikiem byłem własnie hornów - zawsze miały braki na basie i na wysokich, więc bas można wyciągnąć obudową taką jaką jest TLka czy Horn, np. Tapped czy backloaded - trudny, ale efekt przynosi fajny. Wysokich będzie brakowało, i dlatego wole coaxialne głośniki.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LightSound Zobacz postaNie do końca - W porównaniu do BR - tunel ma za zadanie wypromieniować energię tylnej części membrany, a więc promieniuje i przód i tył, więc jest głośniej.
Zarazem więcej promieniuje i przez to tez jest niżej..
Obejrzałem sobie o tubach (obie wersje) i wyobraziłem mój 12" klamot w tubie - musiałbym zmienić mieszkanie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaEch a mi tam wystarcza bas z 15cm w klozecie...
bas to dodatek do reszty, wisienka na torcie, parę % pasma
Skomentuj
Skomentuj