Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Linia transmisyjna, wady zalety, ciekawostki
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaJedziemy z koksem:
jestem baaardzo ciekawy jak będą grać. Trzymam kciuki
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaBraWo, już kiedyś próbowaliśmy się zgadać ale nie wyszło. Jak projekt zostanie skończony zapraszam!
Naprawdę chętnie nawiedzę gród Kraka, mam swoje 3 way Elaca, 1 way Woodcone i chcę mieć jeszcze porządną TL-kę. Twoja zapowiada się super
Zmień sobie podpis z 1% na 30%
Skomentuj
-
Wysyp o liniach ostatnio http://highfidelity.pl/@main-2121&lang=
Musze sie niestety zgodzic, ze Morel uroda nie grzeszy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTe obudowy maja po prostu filtry dolnoprzepustowe
Skomentuj
-
Tak, tak jakoś trudno mi to zrozumieć. Zakładają, że otwór ma jakąś tam średnice to działa chyba trochę jak rezonator helmholza i wyłapuje raczej te wyższe zakresy niż niższe. Jeśli tak, co ciekawi mnie co dolatuje tym tunelem do końca i jaka jet tego efektywność. Wykorzystanie możliwie najlepiej tylnej strony membrany to raczej nie jest. Chyba że jest to coś w rodzaju połączenia linni z basreflexem. Czy jak?
Skomentuj
-
Ten uklad ma kilka zadan. Glowne to dopasowanie impedancji, praca jako filtr dolnoprzepustowy, oraz dlugi tunel, w ktorym uklada sie rezonans polfalowy. Mozna to rowniez sobie zasymulowac, chocby w leonardzie.
Wez pod uwage rowniez podobne dzialanie w obudowach typu back loaded horn. Tam tez jest komora kompresyjna, zwezenie-gardlo oraz tuba. Tutaj role tuby zastapiono tunelem linii transmisyjnej.
Ogolnie nic nowego, czego nie bylo kilkadziesiat lat temu :P
- - - - - aktualizacja - - - - -
A tak powstaja obudowy w PMC :)
Skomentuj
Skomentuj