ja mam emu 0202 i sound-blastera i na obydwu jest tak samo
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nasze poczynania z ARTĄ
Collapse
X
-
Hmmm. Dużo. Dawno nic nie mierzyłem, ale z tego co pamiętam u mnie wychodzi 0,04 dB. I co ciekawe, nie ważne czy to na Live 24 czy na EMU. Wychodziło mi przy kalibracji Limp-a to samo.
Wiesz co, z tego co pamiętam kiedyś kupiłem w sklepie za 2,50 jakieś gówniane chinch-e co miały rezystancję gorącej żyły coś ok 4 ohm i chyba wtedy miałem jakieś podobne problemy. Jesteś pewien strony sprzętowej? Kable, gniazda itp?
Skomentuj
-
U mnie LIMP mimo poprawnej kalibracji pokazywał impedancje głośnika dochodzącą do 1000 Ohm (karta sb live model 200 ) .Szkoda ,że nie zachowałem screenów . A winne były badziewne wtyczki mini-jack takie tanie "pozłacane" .Tu w każdym przypadku należy zadbać o jakość lutów , styków i okablowaniaLast edited by czart; 12.02.2017, 15:30.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez czart Zobacz postaU mnie LIMP mimo poprawnej kalibracji pokazywał impedancje głośnika dochodzącą do 1000 Ohm (karta sb live model 200 ) .Szkoda ,że nie zachowałem screenów . A winne były badziewne wtyczki mini-jack takie tanie "pozłacane" .Tu w każdym przypadku należy zadbać o jakość lutów , styków i okablowania
Skomentuj
-
Witam. Jakiś czas temu zainteresowałem się budową kolumn, całą wiedze czerpałem tu z forum. Po przeczytaniu kilku tematów z forum zrobiłem jiga do arty i zacząłem robić pomiary. Problem mam wynikający zapewne z mojej niewiedzy z prawidłowym ustaleniem bramki.
Robię pomiar ----> home---->set----->max------>get
Czerwony marker ustawia mi się na "przed impulsie", a żółty w miejscu maksymalnego impulsu. Rozumiem, że w ten sposób wylicza mi program PreDelay ?
Następnie przesuwam czerwony marker przed pierwsze odbicie, a żółty pozostawiam bez zmian, w miejscu maksymalnego impulsu? tak robiąc pomiar mój wygląda tak.
nie wiem w czym tkwi problem....
Skomentuj
-
Last edited by pawel_luk1; 08.10.2017, 15:16."Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170
Skomentuj
-
Walczę własnie z kalibracją arty i Unijiga Irka, ale mam duże wątpliwości co do tego czy prawidłowo ją przeprowadzam. Będę wdzięczny za zerknięcie na filmik i ewentualne uwagi
PS. w 1:31 filmiku pytam o rozjazd na kanałach przy pomiarze ale już wiem, że mogę to skorygować podkręcając potencjometr "mic" na Unijigu, nie wiem natomiast co z wcześniejszym rozjazdem przy kalibracji.
Skomentuj
-
hmm...kazałeś mi kiedyś czytać manuala to czytam i robię zgodnie z nim
założyłem że żeby pomiary były prawidłowe to powinienem ją przeprowadzić jak najdokładniej ale rozumiem że ma ona tylko wpływ na poziom SPL?
I jeszcze jedno pytanie, pomiar na filmiku robiłem near-field i zastanawiam się w którym miejcu powinienem ustawić bramkę?
Oczywiście jest to tylko testowy pomiar na potrzeby przygotowania filmu (bez żadnego przygotowania pomieszczenia itd)
Skomentuj
Skomentuj