Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nasze poczynania z ARTĄ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może po prostu przedwzmacniacz to prosty układ, który nie posiada sprzężenia zwrotnego i zmiana temperatury wpływa na transkonduktancję tranzystora odpowiadającego za wzmocnienie napięciowe. Z drugiej strony przy wzmocnieniach rzędu 70 dB (około 3160 razy) to i nawet zmiana temperatury rezystora w sprzężeniu zrobi swoje.

Można tylko zgadywać :)

Skomentuj

Generalnie caly czas mam ustawione wzmocnienie 20dB.

Skomentuj

Tutaj ktoś pisze, że jest zbudowany na NJM4558. Spróbowałbym jeszcze zostawić przedwzmacniacz z załączonym zasilaniem na kilka dni, potem wyłączyć na jakieś 30 min i zobaczyć czy to coś zmieni. Może i to jest kwestia współczynnika temperaturowego rezystorów, lub niepewnego styku przełącznika wzmocnienia. Nie jestem pewien jak przeliczyć rożnicę pomiędzy skrajnymi charakterystykami na rożnicę wzmocnienia przedwzmacniacza. W każdym bądź razie "wygrzanie" sprzętu przez co najmniej kilka minut przed pomiarami wydaje mi się dobrą praktyką.

Skomentuj

Witam!

Panowie, od dłuższego czasu bawię się pomiarami ARTĄ i nawet mi to wszystko zaczęło wychodzić :)
          Nie mogę jednak zrozumieć dlaczego pomiar Impulse Response dostaje w inwersji?
          Zaznaczam, że głośnik i wszystko elektrycznie mam połączone zgodnie z fazą. Plus do plusa, minus do minusa, wielokrotnie to już robiłem i zawsze impuls mam w dół.

Oczywiście mogę wykonać polecenie Edit -> Invert

I otrzymuje przebieg fazy, zgodny z oczekiwaniami, czyli faza dąży do 0 dla pasma przenoszenia, jak dla filtra górnoprzupstowego
          (nawet Real Phase potrafię zmierzyć, a co! Tu składam Wielkie Dzięki dla Pogromcy Mitów :thumbsup:)

Czy Wy też dostajecie impuls w dół?

No ale jak już mierzę całą kolumnę, to mam zgodnie z oczekiwaniami.

Tu pomiar kolumny 2-way z tweeterem podłączonym w przeciwafazie - impuls w dół

i w fazie - impuls w górę

no i odzwierciedlenie pomiarów IR na SPL-u

"Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
          JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Taki głośnik Raz jest w gorę raz jest w dół
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Moze masz blednie oznaczony glosnik. Sprawdz bateria polaryzacje. Gdzies musi lezec problem.

Skomentuj

To nie tylko dla tego głośnika tak mi wychodzi, tylko dla każdego.
                Tu akurat był Scan Speak D3004/662000, ale to nie ma znaczenia, bo przy każdym innym głośniku mam tak samo.

Zauważyłem, że tak się dzieje, odkąd robię pomiar "Dual Channel", jak robiłem "Single Channel" to impuls był w górę.
                W sumie to zawszę mogę zrobić Inverse i już jest OK, bo to ma przecież tylko wpływa na fazę - obróci o 180 st.
                Ale dręczy mnie, dlaczego tak się dzieje?

Pomiarówkę zmajstrowałem sobie już jakiś czas temu taką, z założeniem do pomiarów w aucie, dlatego jest ALL I ONE.
                http://www.strefacaraudio.pl/topic/7...-6#entry427399

Może w pomiarówce mam coś nie tak? Ale przecież na całej zwrotce wychodzi OK. Te pomiary wyżej to zwrotka 2-way II/III rząd - głośniki w zgodnej polaryzacji - impuls w górę, w odwrotnej - impuls w dół.

Wcześniej robiłem nią tylko pomiary w aucie, a od niedawna zacząłem bawić się w HA
                i dopiero przy zabawie w HA zacząłem zgłębiać i analizować temat fazy akustycznej.
                Generalnie pomiary w HA w porównaniu do CA, to wychodzą "gładziutkie jak pupcia niemowlaka" :)
                W aucie jest tyle odbić, że nawet nie wiadomo jak poprawnie założyć bramkę :(
                Last edited by pawel_luk1; 18.12.2016, 21:06.
                "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Jak robisz dual ch, to moze gdziesz masz odwrocona polaryzacje w jigu, albo wzmak odwraca.

Skomentuj

A ok, myślałem, że tylko w tym jednym masz w dół. Jak w każdym pomiarze tak masz to jest, jak PM pisze błąd w polaryzacji.
                    U mnie T29MF001 ma pierwszy pik w dół, ale reszta (MW16P-4 i TIW 200 XS) w góre.
                    marcinsywala.pl
                    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                      U mnie T29MF001 ma pierwszy pik w dół, ale reszta (MW16P-4 i TIW 200 XS) w góre.
                      Jeśli nic się nie zmieniło w okablowaniu to takie coś w zasadzie nie ma prawa się zdarzyć i czegoś polaryzacja jest odwrócona. To jest czyste fizyczne zjawisko i pomiar impulsu powinien być zawsze taki sam dla wszystkich głośników. Warto sprawdzić baterią czy po jej przyłożeniu zgodnie z polaryzacją oznaczoną na głośniku membrana wychyla się w przód.

Mój system pomiarowy odwraca fazę ale w zasadzie dla celów zaprojektowania zwrotki nie ma to najmniejszego znaczenia. Ważne jest aby pomiary głośników były zgodne fazowo względem siebie :)

Tak dla podtrzymania dyskusji pomiar impulsu moich domowych 3-way :)
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

ja tylko dodam, że np stara karta SB Live 5.1 ma odwroconą polaryzacje na parze tylnich głosnikow - nie napisaleś nic o żródle - weź je także pod uwagę bo tu także może być kwiatek

Skomentuj

Hmmmm, jutro jeszcze sprawdzę, czy polaryzacji kabli nie pomyliłem, niemniej jak piszesz do robienia zwrotki nie jest to istotne
                          marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                            Hmmmm, jutro jeszcze sprawdzę, czy polaryzacji kabli nie pomyliłem, niemniej jak piszesz do robienia zwrotki nie jest to istotne
                            W Twoim przypadku jest bardzo ważne, trzeba mieć pewność, że wszystkie głośniki zostały zmierzone z tymi samymi ustawieniami. Jeśli, któryś z głośników jest pomierzony odwrotnie to przy symulacji używasz złego ustawienia polaryzacji. I albo się usłyszy, że jest dziura na podziale albo nie :) I możesz próbować naprawiać np. braki na średnicy przez ileś tam dni i ileś tam konfiguracji filtrów a okazać się może, że najzwyczajnie w świecie po prostu masz złą polaryzację jednego z głośników i masz dziurę na podziale :)
                            Można się jeszcze skapnąć, że któryś głośnik jest źle pomierzony albo np symulator dał dupy, patrząc na topologię zastosowanych filtrów i porównując to z teoretycznymi ustawieniami polaryzacji głośników dla danej topologii. Albo po prostu zrobić pomiar kontrolny.
                            Generalnie dla osoby nie doświadczonej takie odwrotne pomierzenie jednego głośnika może być dość kłopotliwe i dawniej sam parę razy się na tym potknąłem :)
                            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Przy pomiarach do zwrotnicy, kazdy z glosnikow musi miec taka sama polaryzacje. Najlepiej dodatnia, zeby uniknac niepotrzebnych kombinacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                Jeśli nic się nie zmieniło w okablowaniu to takie coś w zasadzie nie ma prawa się zdarzyć i czegoś polaryzacja jest odwrócona. To jest czyste fizyczne zjawisko i pomiar impulsu powinien być zawsze taki sam dla wszystkich głośników. Warto sprawdzić baterią czy po jej przyłożeniu zgodnie z polaryzacją oznaczoną na głośniku membrana wychyla się w przód.

Mój system pomiarowy odwraca fazę ale w zasadzie dla celów zaprojektowania zwrotki nie ma to najmniejszego znaczenia. Ważne jest aby pomiary głośników były zgodne fazowo względem siebie :)

Tak dla podtrzymania dyskusji pomiar impulsu moich domowych 3-way :)
                                Ha, czyli mój system pomiarowy też musi odwracać fazę...
                                Tylko ciekawe co? Wzmacniacz na TDA2030 czy preamp mikrofonowy?

Tylko co z pomiarem gotowego zestawu ze zwrotką? Może ja coś przekręciłem?
                                Jeśli mamy zwrotnicę 2-way II/III rząd, głośniki w fazie, to jak powinna wyglądać odpowiedź na Impulse Response, pierwszy impuls w górę czy w dół?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  Przy pomiarach do zwrotnicy, kazdy z glosnikow musi miec taka sama polaryzacje. Najlepiej dodatnia, zeby uniknac niepotrzebnych kombinacji.
                                  To jest dla mnie "oczywista oczywistość" :)

Tak od siebie dodam jeszcze, że trzeba pamiętać o PreDelayu, żeby ta faza miała normalny przebieg.
                                  Jak zrobiłem, krok po kroku, to co opisałeś tu
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post469761

to zacząłem wreszcie "łapać" Real Phase
                                  PreDelay = 2,896 ms, odległość pomiarowa 99,57 cm

A jak się PreDelaya nie uwzględni, to Real Phase wygląda tak :)
                                  PreDelay = 0 ms, odległość pomiarowa 99,57 cm

Wcześniej wyłącznie korzystałem z Minimum Phase, bo nie rozumiałem, co za głupoty ta Arta pokazuje mi na fazie, bez zaznaczonej opcji Minimum Phase.
                                  O tu chodzi o ten PreDelay :) Czyli czas, który musi pokonać sygnał z głośnika do mikrofonu, i przy okazji przekręci Real Phase n-razy i dlatego jest taka kaszana...
                                  Niby to wszystko jest opisane w Arta Handbook, ale bez Twojego poradnika "krok po kroku", ciężko to załapać :)

Jeszcze dodam dla porównania Real Phase vs Miniumum Phase

Więc różnicę są i chyba lepiej do symulacji zwrotnicy używać jednak Real Phase a nie Minimum Phase, która jest przecież obliczona na podstawie SPL-u...

Skomentuj

Ciesze sie, ze maly tutorial na cos sie przydal :)

Skomentuj

Nowa wersja Arty + zaktualizowany manual http://www.artalabs.hr/download.htm

Skomentuj

Czy zdarzyło się komuś że próby kalibracji jiga na karcie zewnętrznej nie wychodziły a pierwsze podejście na wbudowanej i jest ok?

Skomentuj

Ja mam tak czasami z EMU 0204. Czasami. Pomaga jej wyłączenie i włączenie kiedy Arta jest już uruchomiona. Nie drążę tematu dlaczego tak jest bo zdarza się to sporadycznie i nie jest to uciążliwe.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X