Zamieszczone przez Pogromca mitow
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Nasze poczynania z ARTĄ
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Areczek Zobacz postaArta ma opcje powiększenia obrazu,widać wtedy przebieg impulsu ze schodkowaniem w postaci kropek.Nie wiem,czy tak można zbliżać się markerami,przed impuls główny i przed pierwsze odbicie?
Zamieszczone przez Areczek Zobacz postaMam na myśli dosłownie gdy kropka rozpoczyna wejście w impuls.Jest to konieczne,czy wystarczy postawić markery jak w tutorialu od Pogromcy mitów?
Smialo sobie potestuj.
Jest prostsza metoda wyznaczania punktu pierwszego markera, ale do tego trzeba miec pelnego jiga, do pomiaru dwukanalowego.
Zostaw komentarz:
-
Dodam że w LIMPI'e najprościej sprawdzić poprawność kalibracji i zestawu pomiarowego poprzez zwarcie wyjścia jakimś przewodem. Wyniki powinny być jak najbliższe 0. Trzeba jedynie uważać czy JIG jest w odpowiedniej pozycji, żeby nie zewrzeć wyjścia wzmacniacza(w momencie ustawienia na pomiar amplitudy).
Co do ARTY to Ci nie powiem, bo dopiero się uczę. Dzięki Pogromco, mi również przyda się poradnik :)
Zostaw komentarz:
-
Pogromca mitów
Dziękuję.
Arta ma opcje powiększenia obrazu,widać wtedy przebieg impulsu ze schodkowaniem w postaci kropek.Nie wiem,czy tak można zbliżać się markerami,przed impuls główny i przed pierwsze odbicie?Mam na myśli dosłownie gdy kropka rozpoczyna wejście w impuls.Jest to konieczne,czy wystarczy postawić markery jak w tutorialu od Pogromcy mitów?
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Areczek Zobacz postaProszę powiedzieć,dlaczego gdy miałem w Limpie wpisany w Resistor Reference dokładną wartość rezystora,to program zaniżał pomiar rezystorów,przy 10-cio ohmowym o około 0,4 ohm.
Rezystory mierzyłem multimetrem i zawsze tolerancja mieściła się w +- 0,1 ohm.
Oczywiście zacząłem zwiększać w polu Reference resistor wartość i teraz mam już prawidłowy odczyt wartości rezystorów.
Zamieszczone przez Areczek Zobacz postaKolejne pytanie dotyczy,jak ustawiać bramkę przy impulse response przed zdejmowaniem charakterystyki częstot.z głośnika?To pytanie dotyczy pozniejszych importów plików do programu symulującego zwrotnice.
Zamieszczone przez Areczek Zobacz postaPonad to,proszę wypowiedzcie się,czy wartości Qms,Qt i Qes,które oblicza Limp,można brać na serio,jeśli tak czy są one dokładne?
Na ten przykład podam wartości zmierzonego tweetera"cebulki"
-Qt=0,80
-Qes=1,06
Qms=3,28
Fs wynosi 1700 Hz
Zostaw komentarz:
-
Witam Panowie.
Proszę powiedzieć,dlaczego gdy miałem w Limpie wpisany w Resistor Reference dokładną wartość rezystora,to program zaniżał pomiar rezystorów,przy 10-cio ohmowym o około 0,4 ohm.
Rezystory mierzyłem multimetrem i zawsze tolerancja mieściła się w +- 0,1 ohm.
Oczywiście zacząłem zwiększać w polu Reference resistor wartość i teraz mam już prawidłowy odczyt wartości rezystorów.
Kolejne pytanie dotyczy,jak ustawiać bramkę przy impulse response przed zdejmowaniem charakterystyki częstot.z głośnika?To pytanie dotyczy pozniejszych importów plików do programu symulującego zwrotnice.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Ponad to,proszę wypowiedzcie się,czy wartości Qms,Qt i Qes,które oblicza Limp,można brać na serio,jeśli tak czy są one dokładne?
Na ten przykład podam wartości zmierzonego tweetera"cebulki"
-Qt=0,80
-Qes=1,06
Qms=3,28
Fs wynosi 1700 Hz
Proszę o informacje,jak to widzą oczy doświadczonych specjalistów.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Wysoko tonowy-impedancja.Last edited by Areczek; 16.01.2016, 17:08.
Zostaw komentarz:
-
Ja w UniJIGu Irka mam pomiarowy rezystor 22R/0.6W/1% i jakoś daje radę :)
Zostaw komentarz:
-
Pytanie ode mnie. Czy rezystor 33 Ohm 10W będzie odpowiedni do pomiaru impedancji? Czy raczej składać jakąś inną wartość? Wzmacniacz mam na TDA2030 zasilany z 25V.Last edited by wiesiek9990; 30.09.2015, 18:58.
Zostaw komentarz:
-
Najwiekszy blad, to to ze gosciu nie zapisuje poprawnie zbramkowanych pomiarow. To co tam jest nie nadaje sie do zaprojektowania poprawnej zwrotnicy. Poza tym mozna perfekcyjnie wyznaczyc offset glosnikow nawet bez pomiaru referencyjnego. Trzeba go wykonac w pomiarze dwukanalowym i nastepnie w prosty sposob wyznaczyc czas od impulsu karty, do impulsu zarejstrowanego przez mikrofon.
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postato jest lipa
Zostaw komentarz:
-
Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz postaSposób pomiarów za pomoca ARTY - ciekawy sposób wyznaczania offset-u głosnika.
http://mike.seddon.ca/index.php/audi...se-measurement
Zostaw komentarz:
-
Nie wiem, nie mogę znaleźć schematu. Ja kończę składać zestaw po swojemu:
Mikrofon zasilany z phantoma przez układ na 2xBC860-GOTOWY
JIG kreślony na szybko. PCB lutowane do dużego jacka. Rezystor i przełączniki będą na kabelkach. Płytka polutowana, czeka na złożenie w całość.
Pytanie ode mnie. Czy rezystor 33 Ohm 10W będzie odpowiedni do pomiaru impedancji? Czy raczej składać jakąś inną wartość? Wzmacniacz mam na TDA2030 zasilany z 25V.Last edited by DiGiCo; 28.09.2015, 22:25.
Zostaw komentarz:
-
Sposób pomiarów za pomoca ARTY - ciekawy sposób wyznaczania offset-u głosnika.
http://mike.seddon.ca/index.php/audi...se-measurement
Zostaw komentarz:
-
Moze wiecie czy JIG2 Borysa można bez przeróbek uzyć do ART-y ?
Zostaw komentarz:
-
Tu: http://diyaudio.pl/showthread.php/16...l=1#post439251 te zielone linie przedstawiają pomiary z zatkanym (może nie idealnie bo napchałem watoliny) portem.
Zostaw komentarz:
-
Zatkaj port i mierz jeszcze raz
Ja mysle ze w monitorach port musi byc z tylu
W podlogowkach moze byc z przodu ale musi byc odpowiednio nisko
Zostaw komentarz:
-
Dzięki. Mierzyłem centralny od KD. Tam nie było takich jaj oprócz tego, że chyba coś nie tak w nim ze zwrotnicą albo kopułka ma złą polaryzację bo jest spory rów. Nisko nie działo się nic niepokojącego bo port jest z tyłu.
Zostaw komentarz:
-
Na to wyglada. Mozesz tez zmierzyc cos innego, albo zatkac port i calkowicie wytlumic srodek obudowu. Zrob ponownie pomiar i bedzie 100%
Zostaw komentarz:
-
Czyli mogę przyjąć, że moje pomiary są prawidłowe, dać sobie spokój z poszukiwaniem winnych i przyjąć, że tak to niestety wygląda w rzeczywistości ?
Zostaw komentarz:
-
Genelec w swoich monitorach stosuje port z tylu i to celowo. Na temat portow i ich miesca naroslo sporo mitow, w ktore ludzie caly czas wierza. Wg mnie port z tylu w monitorach bliskiego pola to lepsze rozwiazanie niz z przodu.
Zostaw komentarz:
Zostaw komentarz: