Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa z otworem stratnym, Variovent, Aperiodic Vent.

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
    A co do sredniaka to Troels pisal, zeby nie zamykac sredniakow w szczelnych obudowach
    Moim zdaniem bardzo słusznie :)

Skomentuj

Od zawsze bylem przekonany, ze nie ma wiekszej zbrodni niz obudowa zamknieta dla srednicy :) OZ najprosciej zastosowac, ale efekty sa najgorsze. Odgroda, TL, obudowa stratna dziala lepiej. Na tym forum juz pare osob sie przekonalo, jak diametralnie potrafi sie zmienic na plus dzwiek srednicy po zmianie obudowy na TL.

Ale trzymajac sie tematu, to ostatnio majac remont w domu i bedac stalym bywalcem marketow budowalnych stwierdzilem, ze mozna by bylo wykorzystac jako Variovent kratki wentylacyjne lub filtry HEPA. Niektore sa bardzo fajnie wykonane, mozna wyciagnac filtr i podmienic na cos innego. Ceny nie sa wysokie, chyba warto popracowac z tym.

---------- Post dodany o 17:46 ---------- Poprzedni post o 17:40 ----------

tu akurat jest variovent, choc troche niecodzienny: http://www.troelsgravesen.dk/cyclop.htm
      A jeszcze slowem Varioventu, napewno warto probowac, ale jak pokazuje przyklad pewnego kopiera z Ukrainy, to nie to rozwiaznie uznal za bezkompromisowe... http://www.troelsgravesen.dk/Cyclop_Max.htm i kolo sie zatacza hehe

Skomentuj

Rozumie, że uzycie kota rasy dachowiec jako wytłumienie komory głośnika niskotnowego jest rozwiązaniem bezkompromisowym?

O TL dla sredniaka myslalem, ale variovent po prostu zajmuje mniej miejsca. Pomysl z kraktami wentylacyjnymi jest calkiem niezly.

Skomentuj

Rozumie, że uzycie kota rasy dachowiec jako wytłumienie komory głośnika niskotnowego jest rozwiązaniem bezkompromisowym?
          Nie, chodzi o to, że w oryginale na dole jest Variovent a gość i tak w swojej drugiej wersji zrobił TL'kę :P
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...

LuSzTi, przykro mi, że masz mnie za mało spostrzegawczego człowieka Ja czasem specjalnie nie stawiam uśmieszków, gdy żartuje, ot takie specyficzne (by nie powiedizec "dziwne") poczucie humoru. TL zauważyłem i dlatego nawiązałem do niej w moim poście. Niestety, szkoda mi zabierac miejsca z komory glosnika niskotnowego po to by wstawic TL dla glosnika sredniotnowego.

Skomentuj

Od zawsze bylem przekonany, ze nie ma wiekszej zbrodni niz obudowa zamknieta dla srednicy OZ najprosciej zastosowac, ale efekty sa najgorsze.
              Czyli tradycyjne monitory dwudrożne w OZ to wielkie zło?

Skomentuj

Zamieszczone przez jaciomp Zobacz posta
                Czyli tradycyjne monitory dwudrożne w OZ to wielkie zło?
                Zlo nie, ale mozna lepiej :) Moze to dziwnie zabrzmi ale teraz moje glowne kolumny do trojdrozne paczki z basem w OZ i szerokopasmowcem w OZ hehehe :P

Skomentuj

No to kłócisz się sam ze sobą

Skomentuj

Po prostu takie kupilem, wizja producenta. Jak znajde czas i checi to zostana przerobione na oddzielne moduly, bas w TL i szerokopasmowiec tez. :) Glosniki maja ogromny potencjal wiec warto poswiecic im czas.

Skomentuj

Nie na temat...
                      LuSzTi, przykro mi, że masz mnie za mało spostrzegawczego człowieka Ja czasem specjalnie nie stawiam uśmieszków, gdy żartuje, ot takie specyficzne (by nie powiedizec "dziwne") poczucie humoru. TL zauważyłem i dlatego nawiązałem do niej w moim poście. Niestety, szkoda mi zabierac miejsca z komory glosnika niskotnowego po to by wstawic TL dla glosnika sredniotnowego.
                      Emoty są właśnie po to żeby w słowie pisanym podkreślić emocje związane z tymże słowem. Jeśli Ty nie stosujesz emotów to jak ja mam się domyślić o co Ci chodzi. Zabrzmiało poważnie, więc i odpowiedź była na temat. Wybacz ale wróżką czy też wróżkiem nie jestem. A wniosek, że uważam Cię za mało spostrzegawczego wyciągnięty nie wiem skąd...
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                        Na moje oko jest to rasa Bengalska, czyli dość droga zabawa jak na materiał tłumiący

Skomentuj

Tak mnie dziś zaciekawiło...w swoim projekcie mam oddzielny moduł wysoko-średniotonowy. Początkowo miała to być obudowa zamknięta, ale zależy mi na dobrej średnicy i pytanie me jest takie. Co może mi dać obudowa stratna dla głośnika średniaka? Czy taki variovent dla średniaka jest większy niż standardowe 5-7l w jakie wsadza się średniaki w OZ?

Skomentuj

A wniosek, że uważam Cię za mało spostrzegawczego wyciągnięty nie wiem skąd...
                            Stąd, że skoro mi tłumaczyłeś, że tam jest Tl to widocznie uznałeś, że jej nie zauważyłem. Ale mniejsza z tym
                            Co może mi dać obudowa stratna dla głośnika średniaka? Czy taki variovent dla średniaka jest większy niż standardowe 5-7l w jakie wsadza się średniaki w OZ?
                            Głośnik nie pracuje z "poduszką powietrzną", mówiąc poteycko - ma większą swobode. Niektórzy podnoszą tu także kwestie mniejszych znieksztalcen. Variovent teoretycznie pozwala głośnikom widzieć wieksza obudowe niz jest w rzeczywistosci, wiec raczej nie ma sensu dodatkowo zwiekszac litrazu.

---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post o 00:00 ----------

Znalazłem o tej komorze sredniotnowca na stronei troelsa:

The mid cabs are 4.3 litres net volume and the vent is a 40 x 70 mm PVC tube with an ID of 37 mm. Actually this vent doesn't do much in the traditional way of a vented box. I made it because the mid shouldn't be in a closed box. I don't dig closed boxes for larger midrange drivers! It kills the midrange. Actually I have a small amount of wool material stuffed in the vent, so its function is more like an acoustic vent. So take your pick.
                            Niby BR, a jednak variovent.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Co może mi dać obudowa stratna dla głośnika średniaka? Czy taki variovent dla średniaka jest większy niż standardowe 5-7l w jakie wsadza się średniaki w OZ?
                              Nic, sprawdź sobie, jakie amplitudy wychylenia membrany ma typowy średniak.

Skomentuj

Akurat mój średniak wg producenta jest midwooferem i jego xmax jest opisywany jako +- 5mm. Wiadomo, że na średnicy tak go bujać nie będzie, ale z racji tego, że dość łatwo da się u mnie zmienić podział chciałbym popróbować niskich podziałów. Wtedy średniak cięty na np 80Hz wychyla się jednak znacznie bardziej. Generalnie zrobię chyba w swoim projekcie regulowany variovent, w razie czego da się go zamknąć. A i fajny element stylistyczny z tego wyjdzie.

Skomentuj

Akurat mój średniak wg producenta jest midwooferem i jego xmax jest opisywany jako +- 5mm.
                                  To nie ma znaczenia dla zastosowania typowo średniotonowego, o czym doskonale wiesz :)

Wiadomo, że na średnicy tak go bujać nie będzie, ale z racji tego, że dość łatwo da się u mnie zmienić podział chciałbym popróbować niskich podziałów. Wtedy średniak cięty na np 80Hz
                                  A to już ma znaczenie. Tylko dla mnie średniak cięty od dołu na 80Hz nie jest już średniakiem, tylko midwooferem, i tak wracamy do punktu wyjścia :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Niektórzy podnoszą tu także kwestie mniejszych znieksztalcen
                                    Mam ciekawy art z AES 2008 bass reflex vs "klosed" oczywiście PM nie podpasuje bo są tam ślepe testy, piszą prof itp. Ale jak ktoś chce mogę wysłać :)

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Ja bardzo chętnie poproszę, maila podam na priv

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Już nie musisz znalazłem na necie "u źródła" :) ( http://www.acoustics.hut.fi )
                                        http://www.acoustics.hut.fi/~mak/PUB/AES124-000178.pdf

Skomentuj

Wydrukowałem, poczytam na spokojnie.

Moze faktycznie BR nie jest takie straszne jak uwazam, ale tylko jesli to BR jest dobrze dostrojone. A to nie jest taka prosta sprawa w stylu "wstawie rurke, przytne >>na ucho<< ile trzeba i bedzie ok". Trzeba wziac pod uwage mase czynnikow - polozenie BR, stosunek srednicy do powierzchni membrany, wytlumienie , etc

I przy okazji zapytam tu, bo na audiostereo panowie za bardzo zzajeli sie kłotnia o to czy jesli cos nazywa sie linia transisyjna nie jest przypadkiem obudowa labiryntowa. A wiec:

Jak działa wypchany bass-reflex? Jak wspomniany variovent, czy jak obudowa zamknieta? Niektorzy na forum sugerowali, zeby w przypadku zbyt dudniacego basu wepchac do portu chocby skarpetke (material tlumiacy) co zmieni komore glosnika w obudowe zamknieta. Jak to jest naprawde?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X