Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pierwsze powazne sluchawki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
    Nie na temat...

Panowie przestańcie dawać takie bezsensowne rady jak i linków do tego forum które ma jedynie za zadanie wciskanie ludziom badziewia jak te wszystkie chińskie dac-i i inne wynalazki.

http://nwavguy.blogspot.com/2011/08/...ths-facts.html
    http://nwavguy.blogspot.com/2011/07/...t-head-fi.html
    http://nwavguy.blogspot.com/2011/02/...c-2-drama.html
    http://nwavguy.blogspot.com/2012/04/what-we-hear.html
    http://nwavguy.blogspot.com/2011_08_01_archive.html

http://nwavguy.blogspot.com/

Normalnie jak czytam tego gościa to jak bym czytał siebie :lol:

Nie na temat...

Tak sie sklada, ze kolega kaprint ma tutaj racje. Budzetowe opampy tylko ograniczaja DACi. Jezeli ktos twierdzi, ze pomiedzy 5532 a innymi, drozszymi opampami w stopniu wyjsciowym nie ma roznicy w brzmieniu,to wg mnie w ogole nie powinien sie zabierac za tematyke audio. Nie ma sensu tracic pieniedzy.

Skomentuj

Nie na temat...

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
      ...bo nie trzeba wydać tego "tysiąca", a z całą pewnością będziesz miał na głowie scenę odtwarzaną przez kolumny jak za 5 tysi ..
      Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
      ...Już za ok. 1000 zł. słuchawki podłączone do dobrego źródła i wzmaka grają na poziomie kolumn za 10 000...
      Bądźcie tak łaskawi jeden z drugim napiszcie co to za głośników odpowiednio wartych 5 i 10 tysięcy słuchaliście, że z takimi przekonaniami wyskakujecie na tym forum.
      Last edited by .3lite; 25.04.2012, 17:33.

Skomentuj

bylem juz pewien zakupu... ale wasze wypowiedzi mnie skutecznie wybily z rownowagi :/

Skomentuj

Uzywam Jvc Marshmallow od ponad dwoch lat do pracy i powiem tylko tyle ze za ta cene sa rewelacyjne minusy to ze przy niskiej temperaturze pianki twardnieja ale jak je wsadzisz do ucha szybko sie rozgrzewaja i po okolo roku codziennego uzywania pianki sa do wymiany ale ,sa duzo wygodniejsze od gumek lepiej tlumia halas i lepiej dopasowuja sie do ucha przez co lepiej slyszysz bas. Jezeli chodzi o dzwiek to bas maja obszerny troche pogrubiony srednica ciepla a sopran delikatnie wycofany. Lubie je bardziej od senek cx 300 i klipszy ktore tez posiadam. Dodam jeszcze jesli obrabiasz metal nigdy nie wsadzaj sluchawek do kieszeni poniewaz neodymowe magnesy mocno przyciagaja wiory ktore czasami sa mikroskopijne i przechodza przez ochronne siateczki przyklejajac sie od strony membrany co skutkuje zanikiem basu a tego raczej juz nienaprawisz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            bylem juz pewien zakupu... ale wasze wypowiedzi mnie skutecznie wybily z rownowagi :/
            Nie pytaj i nie czytaj opinii na forach. Każdy chwali co ma anie wielu wie na co zwracać uwagę. Strata czasu. Jak chcesz kupić i być zadowolonym zrób sobie wycieczkę do sklepu i posłuchaj będziesz też wiedział czy są wygodne. I nie słuchaj pitolenia sprzedawcy ! Co Ci po słuchawkach nawet najlepiej brzmiących jak nie wytrzymasz w nich 15 min :biggrin:
            Ja mam HD500 i sobie chwalę ale to poza budżetem. Mam też HD205 nie pamiętam ile kosztowały ale około 200PLN w porównaniu do kilku innych które miałem są niezłe ale w tej cenie cudów się niestety nie spodziewaj. Nie są zbyt wygodne to duży minus ale słucham w nich nawet kilka h dziennie i da się przyzwyczaić.
            Nie daj sobie też czasami wcisnąć jakiś wzmacniaczy do tego ! lepiej dołóż do słuchawek.

Skomentuj

Zamieszczone przez anonimus Zobacz posta
              Dodam jeszcze jesli obrabiasz metal nigdy nie wsadzaj sluchawek do kieszeni poniewaz neodymowe magnesy mocno przyciagaja wiory ktore czasami sa mikroskopijne i przechodza przez ochronne siateczki przyklejajac sie od strony membrany co skutkuje zanikiem basu a tego raczej juz nienaprawisz.
              dobrze o tym wiem

ale na szczescie obrabiam glownie nierdzewke wiec ryzyko mam duzo mniejsze

Jak chcesz kupić i być zadowolonym zrób sobie wycieczkę do sklepu i posłuchaj będziesz też wiedział czy są wygodne.
              bylem, i szybko wrocilem :(

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                Nie na temat...

Tak sie sklada, ze kolega kaprint ma tutaj racje. Budzetowe opampy tylko ograniczaja DACi. Jezeli ktos twierdzi, ze pomiedzy 5532 a innymi, drozszymi opampami w stopniu wyjsciowym nie ma roznicy w brzmieniu,to wg mnie w ogole nie powinien sie zabierac za tematyke audio. Nie ma sensu tracic pieniedzy.
                Nie na temat...

:lol: Ograniczą daci :lol:
                Nie dawno miałem okazje pomierzyć swoje wynalazki pro kartą pomiarową NI.
                Mój super dac na ad1955 ledwo 17 bit. LM6172, OPA1632, Lt1028, ad797. Dla porównania producentowi udało się wcisnąć ponad 20bit !!! z jednej kostki ja mam 2. Jedyny dac komercyjny który to powtórzył to Wiess Medea za 11tys USD .
                http://www.stereophile.com/content/w...r-measurements
                Kombinowane na wolfsonach jeden i drugi ledwo 17bit. LME49710
                Dac na wolfsonie ze skopiowaną kropka w kropkę aplikacją z noty ponoć całkowicie spartaczoną przez wolfona jak twierdzą co poniektórzy na AS :biggrin:. WO NE5532/34. Rozdzielczość ponad 18bitów i tak jeszce brakuje do katalogowej. A skopiowałem wszytko łącznie z layatem płytki z eval-a !
                Pierwszy dac jaki zrobiłem na AD1955 ze skopiowaną z noty i evala aplikacją miał prawie 19bitów (AD797) i to jest kres możliwoście ale nie daca ani WO tylko 2 warstwowej płytki drukowej :) AD jak i wiess stosują 4 warstwową.

DAC-ów nie ograniczą WO, nie ogranicza zasilanie - mnożenie stabilizatorów nic nie da, czy też rzekomo skopana aplikacja producenta która jest zoptymalizowana tak że już nic się nie da poprawić ! Liczyłem filtry z noty AD i Wolfsona - są dobrane idealnie , idealnie dobrany jest WO, idealnie zoptymalizowane pod kontem min szumów. Robiąc inaczej można jedynie wszystko s... skopać. 99.9999% to PCB. Tyle w tym temacie.

Jeśli ktoś twierdzi że coś poprawi wymieniając WO to traci tylko czas i pokazuje że nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.

Skomentuj

Nie na temat...

Jeśli ktoś twierdzi że coś poprawi wymieniając WO to traci tylko czas i pokazuje że nie ma zielonego pojęcia o czym pisze.
                  Ale kogo interesuje ilu bitowy sygnal otrzymujemy wymieniajac opampa? Tutaj nie jest istotne to co zmienilo sie od strony elektrycznej(mierzalnej), tylko to co slyszymy. Jezeli po wymianie opampa slychac rzeczy, ktore nigdy wczesniej nie slyszelismy, dzwiek przestaje byc drazniacy oraz zlewajacy to chyba nie jest to czysty przypadek?

Skomentuj

Nie na temat...
                    Słychać rzeczy które nie są mierzalne :ohmy: ? Interesujące...

Skomentuj

Nie na temat...
                      Nic w tym dziwnego (nie piszę tu o konkretnej wymianie poglądów na temat daców). Spróbuj pomierzyć różnice w brzmieniu głośników

Myślę, że w tej chwili Pawła najbardziej interesuje temat słuchawek.
                      I tak kombinując wpadłem na pomysł, co by posłuchać wspomnianych wcześniej (całkiem przypadkiem) KSC-75.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
                        I tak kombinując wpadłem na pomysł, co by posłuchać wspomnianych wcześniej (całkiem przypadkiem) KSC-75.
                        One graja za dobrze jak na swoja cene :)

Skomentuj

Używam KSC75 gdy biegam po lesie, i też uważam, że grają całkiem przyjemnie, szczególnie na średnicy. Jednak Paweł potrzebuje izolacji a KSC75 w ogóle nie tłumi, co akurat w pewnych sytuacjach jest ich zaletą. Są też dość prądożerne.

Nie na temat...
                          Odnosząc się krótko do wpisu kolegi ravena1985 dot. mieszania w głowach odnośnie wymiany opampów w chińskich dac-ach powiem tylko tyle, że po przeczytaniu wielu wątków m. in. na diyaudio.com i opinii na innych naszych forach użytkownika Majkela odnośnie różnicy i poprawy brzmienia, po wymianie WO na własnych uszach się przekonałem, że różnice są dla mnie zauważalne. Dawno już nie zwracam uwagi na parametry urządzeń elektroakustycznych, tylko na to, w jakim stopniu udaje im się odtworzyć w miarę wiernie muzykę, graną na instrumentach akustycznych, której słuchałem na żywo.

Skomentuj

Nie na temat...
                            Olej z wątroby mongolskiego rekina stepowego.

Skomentuj

@KAPRINT: ja czekam dalej na te głośniki za 10k pln które to słuchałeś:
                              Zamieszczone przez KAPRINT Zobacz posta
                              Już za ok. 1000 zł. słuchawki podłączone do dobrego źródła i wzmaka grają na poziomie kolumn za 10 000

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                                @KAPRINT: ja czekam dalej na te głośniki za 10k pln które to słuchałeś:
                                Napisał KAPRINT
                                Już za ok. 1000 zł. słuchawki podłączone do dobrego źródła i wzmaka grają na poziomie kolumn za 10 000
                                Nie na temat...
                                Ostatni mój wpis na temat odbiegający od tematu!

Jeżeli ktoś miał styczność ze słuchawkami w przedziale 1000-2000 zł., słuchał z muzyki dobrego źródła i jest w miarę osłuchany, nie mając przy tym upośledzonego słuchu, to wie, że żadne kolumny kilka razy droższe nie będą miały tak dobrej rozdzielczości, szybkości, barwy, i niskich zniekształceń harmonicznych.

Są dziesiątki kolumn w podanym zakresie cenowym, których słuchałem, więc nie będę przytaczał tutaj ich listy. Sam obecnie słucham w obudowach testowych revelatorów według proj. Zapcha ZRT, gdzie użyte przetworniki siedzą w kolumnach za ok. 10000 tyś.
                                Nie zamierzam wcale wynosić odsłuchu słuchawkowego nad głośnikowy, tylko zwrócić uwagę na pewne aspekty dźwięku, w których słuchawki biją na głowę wielokrotnie droższe kolumny.
                                Last edited by KAPRINT; 27.04.2012, 16:09.

Skomentuj

dostalem przesylke od kolegi pharoh
                                  jutro odslucham i dam znac co wyszlo

Skomentuj

nie uważacie, że wybór jest dość prosty?
                                    Paweł potrzebuje izolacji i dobrego brzmienia. Zarówno brzmienie, jak i izolację zapewniają słuchawki zamknięte lub douszne.
                                    Wśród nich (nie istotne jaka marka) Paweł powinien odpowiedzieć na pytanie, czy dla lepszego brzmienia "dźwignie" ciężar zamkniętych i dużych słuchawek z magnesem neodymowym, czy też przyzwyczai się do ciała obcego w uchu (douszne), gdzie brzmienie jest równie pełne i głębokie.
                                    Jak zdecydujesz które wybierasz plusy i minusy, wtedy zacznij szukać wśród marek w danej grupie.
                                    Osobiście nadal będę polecał douszne Sennheiser. Bardzo niskie zejście, nienatarczywe soprany i totalnie izolują!

Skomentuj

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                                      Paweł powinien odpowiedzieć na pytanie, czy dla lepszego brzmienia "dźwignie" ciężar zamkniętych i dużych słuchawek z magnesem neodymowym, czy też przyzwyczai się do ciała obcego w uchu (douszne), gdzie brzmienie jest równie pełne i głębokie.
                                      o tym pisalem juz wczesniej - dokanalowe
                                      czesto jest tak ze mam tylko jedna sluchawke w uchu bo obok mistrz sie kreci...

Skomentuj

Nie na temat...

Dobrze w sumie wiedzieć, że słuchawki mają takie pasmo przenoszenia jak wyżej - człowiek w zestawie głośników które składa dąży do perfekcji w paśmie i słuchowo a tu całkiem co innego.

Wybaczcie, że ten offtopic ciągnę ale dręczy mnie to a nowego tematu raczej sensu nie ma zakładać.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          http://gilmore2.chem.northwestern.ed...hguide_art.htm .3lite poczytaj, będziesz wiedział dlaczego słuchawki mają tak pofalowaną ch-kę - nie mogłem i złamałem dane słowo o ostatnim offtopie :>

Skomentuj

Czaruję...
                                          X