Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie polecam nikomu zakupu tej wkładki http://allegro.pl/wkladka-mikrofonow...257356407.html od CB-GOSTYNIN_bis są to najtańsze zamienniki chińskie za 0,89$ z ebay co nawet nikt nie kupuje tam. Zlutowałem na tym mikrofon i to jakaś porażka mam WM61-a co zamawiałem u digikeya 4 lata temu z US i pomiary mimo tej samej obudowy się różnią mega. Tam nie ma charki jakiś tani badziew:/ straciłem pieniądze a ten sprzedający nawet na maile nie odpisuje. Ma ktoś dostęp do oryginalnych WM61a?
    Last edited by mtsky.riddims; 12.06.2016, 01:28.

Skomentuj

Panowie, została mi jedna oryginalna WM61-a (nie lutowana). Mam też dwa polutowane przedwzmacniacze i kartę do pomiarów Digitus:
      http://www.digitus.info/pl/produkty/...-usb-da-70800/
      Karta nadaje się do pomiarów w Arta do SW odpada - nie trzyma latencji.
      Mogę sprzedać cały zestaw za 150zł.
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
        http://www.parts-express.com/dayton-...droid--390-810 taka ciekawostka
        Czy to się nadaje do pomiarów w SW zamiast WM-61? Ewentualnie jak to podłączyć do jig-a lub w inny sposób? Jestem na etapie kompletowania jig, mikrofonu i preampa, więc może ten mikrofon mógłby się nadać.

Skomentuj

Konrad załóż ogłoszenie
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mtsky.riddims Zobacz posta
            Nie polecam nikomu zakupu tej wkładki http://allegro.pl/wkladka-mikrofonow...257356407.html od CB-GOSTYNIN_bis są to najtańsze zamienniki chińskie za 0,89$ z ebay co nawet nikt nie kupuje tam...
            Ja też się naciąłem u tego gościa. Przysłał mi wkładkę inaczej wyglądającą niż na zdjęciach w aukcji- od wm61a też się różniła. Nawet nie lutowałem, od razu zadzwoniłem i zażądałem zwrotu na jego koszt. Troszkę cwaniakował, ale jak powiedziałem że wkładki zachowam i wystawię negatywny komentarz to wolał dopłacić. Okazało się że miał na magazynie jakieś stare, "z kropką". WM61a ma charakterystyczną kropkę, za drugim razem takie wysłali. Nie wiem czy oryginalna, ale zbiera w miarę poprawnie.

Skomentuj

Czy jest jakiś podobny do Behringer'a B5 mikrofon pojemnościowy który po kalibracji nadawałby się do pomiarów?

Skomentuj

Superlux ecm999, jest tego sporo. W większości to samo tylko logo się zmienia. Plik kalibracyjny robi różnicę w cenie.

Skomentuj

A Po co kombinowac? B5 jest tani, a plik na forum jest. Powtarzalnosc jest duza.

Skomentuj

Czy ktoś miał może już okazję wyprobować mikrofon Sonarworks XREF20?

Skomentuj

Chyba Luszti ma Sonarworks.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                        Czy ktoś miał może już okazję wyprobować mikrofon Sonarworks XREF20?
                        Ja mam, działa jak każdy mikrofon :)
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                          Ja mam, działa jak każdy mikrofon :)
                          Teraz też mogę potwierdzić :) Chociaż ta deklarowana czułość -37 dB/Pa (14 mV) coś mi się nie zgadza,
                          gdy robię pomiary Artą, chociaż problem może być jak zwykle pomiędzy klawiaturą a monitorem.
                          Będzie trzeba się ewentualnie uśmiechnąć do kogoś z miernikiem SPL i kalibrację jednopunktową zrobić.

Zrobiłem porównanie z tym co miałem do tej pory, tzn. z wkładką EMY-63M/P i preampem
                          https://diyaudio.pl/content.php/77-Preamp-Wallin-a na LM358. Do XREF20 preamp polutowany na INA217.
                          Wygląda to tak:

W końcu coś, czym można wiarygodnie mierzyć całe pasmo :)

Muszę jeszcze chyba nad tą Artą popracować, bo w zależności od tego jakiej funkcji się używa
                          SPL jest na różnym poziomie, np.

Impulse response (periodic noise) -> Smoothed FR

Impulse response (sweep, single channel) -> Analysis -> Frequency response and distortions

Skomentuj

Jak chcesz miec skalibrowany SPL, to mozesz zrobic to racznie za pomoca pomiaru wiarygodnego tweetera, w warunkach pomiarowych podobnych do pomiaru producenta. Taka metoda na cepa troche, ale wystarczajaco skuteczna.

Skomentuj

Może tak zrobię jeszcze kiedyś dla porównania, IEC baffle ma dość mało praktyczne rozmiary Chociaż widzę, że Troels używa kawałka płyty a reszta kartonem załatwione.

Tymczasem zmierzyłem miernikiem napięcie na wyjściu preampu, przy 2.8V 400 Hz podanym na głośniki.
                              Po przeliczeniu napięcia na SPL wygląda na to, że mikrofon jest w porządku.

Vpre = 0.475, Gp = 68, p0 = 2e-5, Km = 0.0141254, Vmic = Vpre / Gp, p = Vmic / Km; SPL = 20 * log10(p / p0)

Vpre = 0.47500
                              Gp = 68
                              p0 = 0.000020000
                              Km = 0.014125
                              Vmic = 0.0069853
                              p = 0.49452
                              SPL = 87.863

Vpre - napięcie na wyjściu wzm. mikrofonowego
                              Gp - wzmocnienie preampu
                              Km - współczynnik czułości mikrofonu (14.1254 mV/Pa)
                              Vmic - napięcie na mikrofonie
                              p0 - ciśnienie referencyjne 20 uPa
                              p - ciśnienie akustyczne w Pa

W Arcie miałem źle przede wszystkim "Ext. right preamp gain", ma to wpływ tylko na pomiar dwukanałowy.
                              Bez tego nie był uzwględniony dzielnik napięcia z wyjścia wzmacniacza mocy do wejścia prawego kanału karty
                              i pomiary metodą jedno- i dwu-kanałową różniły się poziomami.

Z takimi ustawieniami wszystkie pomiary, oprócz pobudzenia MLS wydają się być OK.

Tylko muszę jeszcze dojść dlaczego to tłumienie musi być 0,3 żeby pomiary 1ch, 2ch dawały takie same rezultaty,
                              zamiast wyliczonego i zmierzonego 0,085.

Poniżej pomiary moich kolumn, średni SPL zbliżony do tego co jest zawarte w manualu od Rinjani.
                              Mam zwrotnicę nieco inna ale akurat w okolicy 400 Hz nie spodziewałbym się znaczących różnic.

Skomentuj

Nie musi byc taka duza odgroda. W symulatorze dyfrakcji mozesz ustalic mniejszy front, tylko tak, aby w mozliwie szerokim zakresie dawal liniowa odpowiedz. To wystarczy. Mozna to nawet wyciagnac z odpowiedzi tweetera przecietnych kolumn. Oczywiscie wszystko zalezy od tego na jakiej dokladnosci Ci zalezy.

Skomentuj

Gp = 68
                                  [/url]
                                  Coś spore masz to wzmocnienie. U mnie na Focusrite 2i2 z XREF20 wzmocnienie wychodzi 4.08.

Tylko muszę jeszcze dojść dlaczego to tłumienie musi być 0,3 żeby pomiary 1ch, 2ch dawały takie same rezultaty,
                                  zamiast wyliczonego i zmierzonego 0,085
                                  [/url]
                                  A nie możesz zostawić wyliczonego na podstawie dzielnika "Ext. right preamp gain", a zmienić "Power amplifier gain" by się zgadzało?

Skomentuj

Zamieszczone przez mecedo Zobacz posta
                                    Coś spore masz to wzmocnienie. U mnie na Focusrite 2i2 z XREF20 wzmocnienie wychodzi 4.08.
                                    Wstępnie dobrałem takie, żeby dopasować się do zakresu wejściowego ADC (2.1V rms). 68 może być faktycznie ciut za dużo, docelowo pewnie skończy się na przełączniku, tak żeby można było ustawić mniejsze wzmocnienie dla większych SPL.

Focusrite 2i2 ma bardzo podobny zakres napięcia wejściowego (9 dBu), więc teoretycznie mógłbyś zwiększyć wzmocnienie wzm. mikrofonowego. 4.08 wydaje mi się zbyt małą wartością, zobacz jakie to są napięcia na wejściu ADC.

Vmic = p0 * 10^(Lp/20) * Km
                                    Vpre = Vmic * Gp

Lp - mierzony SPL

Gp = 4.08

Lp = 80
                                    Vmic = 0.0028251
                                    Vpre = 0.011526

Lp = 95
                                    Vmic = 0.015887
                                    Vpre = 0.064817

Lp = 100
                                    Vmic = 0.028251
                                    Vpre = 0.11526

Gp = 68

Lp = 80
                                    Vmic = 0.0028251
                                    Vpre = 0.19211

Lp = 100
                                    Vmic = 0.028251
                                    Vpre = 1.9211

Tylko 11 mV na wejściu ADC dla Gp = 4.08 przy SPL = 80 dB i 115 mV przy 100dB, gdzie pełny zakres ADC to ok. 2.1V.

Zamieszczone przez mecedo Zobacz posta
                                    A nie możesz zostawić wyliczonego na podstawie dzielnika "Ext. right preamp gain", a zmienić "Power amplifier gain" by się zgadzało?
                                    Mam ustalone na stałe wzmocnienie napięciowe wzmacniacza mocy na 10. "Power amplifier gain" wpływa tylko na pomiar jednokanałowy, który akurat jest poprawny bo zgadza się mniej więcej z tym co wyliczam na podstawie pomiaru miernikiem.

Skomentuj

No przy kartach z wbudowanym preampem jest trochę problem, bo i JIG do arty można/trzeba trochę przerobić, a potem nie wiadomo co wstawiać do obliczeń bazując na manualu ARTy.
                                      Ja przyznaję się, że sekcję mikrofonu kalibrowałem dosyć niestandardowo. Zrobiłem sobie kalibrator ze starego głośniczka komputerowego i użyłem sonometru. Przyjąłem czułość podaną przez producenta Sonarworks XREF20 14mV i tak zmieniałem "Ext. left preamp gain" aż wyjdzie to 14mV. Efekt jest taki, że teraz narzędzie "Integrating SPL meter" pokazuje to samo co sonometr umieszczony obok mikrofonu. A dla pomiarów po wybraniu na wykresie częstotliwości jednostek "dB re 20 uPa/2.83V" dla mojego SB15NBAC30-8 przy 1kHz jest 86dB. Tyle samo co na wykresie producenta, więc chyba metoda się sprawdziła? :)

Skomentuj

Jeżeli tak zweryfikowałeś, to pewnie jest OK. Pomiary rezystancji też wychodzą dobrze? Zapewne używasz innego wejścia do pomiaru impedancji? Jak wygląda "Sound card full scale input (mV)" ?

Nie na temat...
                                        U mnie problem z "Ext. right preamp gain" znikł po reinstalacji Arty, właściwie aktualizacji 1.9.1 -> 1.9.3. Najpewniej po klonowaniu dysku, na którym była instalacja coś się namieszało. Teraz pomiary Fr1, Fr2 są identyczne, przy prawym tłumieniu jak z wyliczeń dzielnika/pomiarów...

Skomentuj

Tak. RLC mierzy poprawnie. W ogóle to do LIMPa mam też drugiego JIGa do mierzenia z wykorzystaniem wyjścia Phone out. Do Qts używam jednak JIGa ze wzmacniaczem.
                                          Focusrite ma wejścia combo XLR/TRS, ale w Windowsie oba są widziane jako jedno i to samo wejście.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X