Nie polecam nikomu zakupu tej wkładki http://allegro.pl/wkladka-mikrofonow...257356407.html od CB-GOSTYNIN_bis są to najtańsze zamienniki chińskie za 0,89$ z ebay co nawet nikt nie kupuje tam. Zlutowałem na tym mikrofon i to jakaś porażka mam WM61-a co zamawiałem u digikeya 4 lata temu z US i pomiary mimo tej samej obudowy się różnią mega. Tam nie ma charki jakiś tani badziew:/ straciłem pieniądze a ten sprzedający nawet na maile nie odpisuje. Ma ktoś dostęp do oryginalnych WM61a?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mikrofon pomiarowy
Collapse
X
-
mtsky.riddims
-
Panowie, została mi jedna oryginalna WM61-a (nie lutowana). Mam też dwa polutowane przedwzmacniacze i kartę do pomiarów Digitus:
http://www.digitus.info/pl/produkty/...-usb-da-70800/
Karta nadaje się do pomiarów w Arta do SW odpada - nie trzyma latencji.
Mogę sprzedać cały zestaw za 150zł.Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postahttp://www.parts-express.com/dayton-...droid--390-810 taka ciekawostka
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mtsky.riddims Zobacz postaNie polecam nikomu zakupu tej wkładki http://allegro.pl/wkladka-mikrofonow...257356407.html od CB-GOSTYNIN_bis są to najtańsze zamienniki chińskie za 0,89$ z ebay co nawet nikt nie kupuje tam...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaCzy ktoś miał może już okazję wyprobować mikrofon Sonarworks XREF20?Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa mam, działa jak każdy mikrofon :)
gdy robię pomiary Artą, chociaż problem może być jak zwykle pomiędzy klawiaturą a monitorem.
Będzie trzeba się ewentualnie uśmiechnąć do kogoś z miernikiem SPL i kalibrację jednopunktową zrobić.
Zrobiłem porównanie z tym co miałem do tej pory, tzn. z wkładką EMY-63M/P i preampem
https://diyaudio.pl/content.php/77-Preamp-Wallin-a na LM358. Do XREF20 preamp polutowany na INA217.
Wygląda to tak:
W końcu coś, czym można wiarygodnie mierzyć całe pasmo :)
Muszę jeszcze chyba nad tą Artą popracować, bo w zależności od tego jakiej funkcji się używa
SPL jest na różnym poziomie, np.
Impulse response (periodic noise) -> Smoothed FR
Impulse response (sweep, single channel) -> Analysis -> Frequency response and distortions
Skomentuj
-
Może tak zrobię jeszcze kiedyś dla porównania, IEC baffle ma dość mało praktyczne rozmiaryChociaż widzę, że Troels używa kawałka płyty a reszta kartonem załatwione.
Tymczasem zmierzyłem miernikiem napięcie na wyjściu preampu, przy 2.8V 400 Hz podanym na głośniki.
Po przeliczeniu napięcia na SPL wygląda na to, że mikrofon jest w porządku.
Vpre = 0.475, Gp = 68, p0 = 2e-5, Km = 0.0141254, Vmic = Vpre / Gp, p = Vmic / Km; SPL = 20 * log10(p / p0)
Vpre = 0.47500
Gp = 68
p0 = 0.000020000
Km = 0.014125
Vmic = 0.0069853
p = 0.49452
SPL = 87.863
Vpre - napięcie na wyjściu wzm. mikrofonowego
Gp - wzmocnienie preampu
Km - współczynnik czułości mikrofonu (14.1254 mV/Pa)
Vmic - napięcie na mikrofonie
p0 - ciśnienie referencyjne 20 uPa
p - ciśnienie akustyczne w Pa
W Arcie miałem źle przede wszystkim "Ext. right preamp gain", ma to wpływ tylko na pomiar dwukanałowy.
Bez tego nie był uzwględniony dzielnik napięcia z wyjścia wzmacniacza mocy do wejścia prawego kanału karty
i pomiary metodą jedno- i dwu-kanałową różniły się poziomami.
Z takimi ustawieniami wszystkie pomiary, oprócz pobudzenia MLS wydają się być OK.
Tylko muszę jeszcze dojść dlaczego to tłumienie musi być 0,3 żeby pomiary 1ch, 2ch dawały takie same rezultaty,
zamiast wyliczonego i zmierzonego 0,085.
Poniżej pomiary moich kolumn, średni SPL zbliżony do tego co jest zawarte w manualu od Rinjani.
Mam zwrotnicę nieco inna ale akurat w okolicy 400 Hz nie spodziewałbym się znaczących różnic.
Skomentuj
-
Nie musi byc taka duza odgroda. W symulatorze dyfrakcji mozesz ustalic mniejszy front, tylko tak, aby w mozliwie szerokim zakresie dawal liniowa odpowiedz. To wystarczy. Mozna to nawet wyciagnac z odpowiedzi tweetera przecietnych kolumn. Oczywiscie wszystko zalezy od tego na jakiej dokladnosci Ci zalezy.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaGp = 68
[/url]
Zamieszczone przez sylvester Zobacz postaTylko muszę jeszcze dojść dlaczego to tłumienie musi być 0,3 żeby pomiary 1ch, 2ch dawały takie same rezultaty,
zamiast wyliczonego i zmierzonego 0,085
[/url]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mecedo Zobacz postaCoś spore masz to wzmocnienie. U mnie na Focusrite 2i2 z XREF20 wzmocnienie wychodzi 4.08.
Focusrite 2i2 ma bardzo podobny zakres napięcia wejściowego (9 dBu), więc teoretycznie mógłbyś zwiększyć wzmocnienie wzm. mikrofonowego. 4.08 wydaje mi się zbyt małą wartością, zobacz jakie to są napięcia na wejściu ADC.
Vmic = p0 * 10^(Lp/20) * Km
Vpre = Vmic * Gp
Lp - mierzony SPL
Gp = 4.08
Lp = 80
Vmic = 0.0028251
Vpre = 0.011526
Lp = 95
Vmic = 0.015887
Vpre = 0.064817
Lp = 100
Vmic = 0.028251
Vpre = 0.11526
Gp = 68
Lp = 80
Vmic = 0.0028251
Vpre = 0.19211
Lp = 100
Vmic = 0.028251
Vpre = 1.9211
Tylko 11 mV na wejściu ADC dla Gp = 4.08 przy SPL = 80 dB i 115 mV przy 100dB, gdzie pełny zakres ADC to ok. 2.1V.
Zamieszczone przez mecedo Zobacz postaA nie możesz zostawić wyliczonego na podstawie dzielnika "Ext. right preamp gain", a zmienić "Power amplifier gain" by się zgadzało?
Skomentuj
-
No przy kartach z wbudowanym preampem jest trochę problem, bo i JIG do arty można/trzeba trochę przerobić, a potem nie wiadomo co wstawiać do obliczeń bazując na manualu ARTy.
Ja przyznaję się, że sekcję mikrofonu kalibrowałem dosyć niestandardowo. Zrobiłem sobie kalibrator ze starego głośniczka komputerowego i użyłem sonometru. Przyjąłem czułość podaną przez producenta Sonarworks XREF20 14mV i tak zmieniałem "Ext. left preamp gain" aż wyjdzie to 14mV. Efekt jest taki, że teraz narzędzie "Integrating SPL meter" pokazuje to samo co sonometr umieszczony obok mikrofonu. A dla pomiarów po wybraniu na wykresie częstotliwości jednostek "dB re 20 uPa/2.83V" dla mojego SB15NBAC30-8 przy 1kHz jest 86dB. Tyle samo co na wykresie producenta, więc chyba metoda się sprawdziła? :)
Skomentuj
-
Jeżeli tak zweryfikowałeś, to pewnie jest OK. Pomiary rezystancji też wychodzą dobrze? Zapewne używasz innego wejścia do pomiaru impedancji? Jak wygląda "Sound card full scale input (mV)" ?
Nie na temat...U mnie problem z "Ext. right preamp gain" znikł po reinstalacji Arty, właściwie aktualizacji 1.9.1 -> 1.9.3. Najpewniej po klonowaniu dysku, na którym była instalacja coś się namieszało. Teraz pomiary Fr1, Fr2 są identyczne, przy prawym tłumieniu jak z wyliczeń dzielnika/pomiarów...
Skomentuj
Skomentuj