http://diyaudio.pl/showthread.php/24...-file?p=434870 - w plikach el-liero sa podobienstwa do tych od emm6 daytona ktore pokazywal Echus1 w poscie 60- czy mi sie tylko to wydaje :glare:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mikrofon pomiarowy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaWiększość tanich wkładek ma na wyjściu kondensator tłumiący zakłócenia który obcina pasmo od góry.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaNa razie porównałem UMIK-1 do WM-61a i różnice nie były większe niż 1dB.
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaNaszła mnie myśl filozoficzna
Nie wiem czemu ale prawie wszyscy elektronicy są kulawi jeśli chodzi o akustykę.
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaPosiadam kilka tanich wkładek i może kiedyś porównam ich charki z WM-61a, bo może któraś się nada do pomiarów.
A zeby Cie zmobilizowac, to zaraz wlepie Ci bana i dopiero jak pochwalisz mi sie pomiarami to pozwole ci pisac dalej? Co Ty na to?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaNo tak mikrofon za 16zl porownujesz do takiego za ponad 200zl :) A nie dawno napisales ze wydawanie 16zl to zbyt wiele??
Skomentuj
-
No wlasnie, moze by ktos kupil zmierzyl a dopiero wtedy bysmy dyskutowali!?
Jesli oryginalu juz nie ma to jakby nie patrzec trzeba kupic to co jest i to po prostu sprawdzic. A czy bedzie to chinskie czy ruskie to dla mnie bez znaczenia. Cale szczescie, ze mamy mozliwosci pomiarowe wiec nie widze problemu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaNo wlasnie, moze by ktos kupil zmierzyl a dopiero wtedy bysmy dyskutowali!?
Jesli oryginalu juz nie ma to jakby nie patrzec trzeba kupic to co jest i to po prostu sprawdzic. A czy bedzie to chinskie czy ruskie to dla mnie bez znaczenia. Cale szczescie, ze mamy mozliwosci pomiarowe wiec nie widze problemu.
A tego za 17zł nie zamierzam kupować żeby go sprawdzać. Jeśli jest dokładny jak oryginał to nich sprzedający to udowodni, bo ma przecież taką możliwość.
Skomentuj
-
Ja WM-61A zamówiłem 3dni temu z alledrogo, od tego samego sprzedawcy który pod koniec grudnia chciał mi wcisnąć "zamiennik". Przy pierwszym zakupie zrobiłem lekką aferę że sprzedaje kompletnie inny towar jak na załączonych zdjęciach w aukcji, po kilku dniach dostałem telefon że zamówił z jakiś zasobów magazynowych w Japonii "wkładki z kropką"(tak je nazwał). Gdy dostałem informacje że dostawa dotarła bez chwili zastanowienia zamówiłem kilka... zobaczymy co tym razem mi przyśle. Dam znać za jakieś 2tygodnie, bo taki jest przewidywany czas realizacji.
Uwaga do tych co zamierzają zamawiać z tych aukcji, żeby kontaktowali się ze sprzedającym i informowali go że nie interesują was żadne zamienniki. Jest tylko jeden sprzedający który w takich ilościach wystawia te wkładki.
Skomentuj
-
Do porządnej kalibracji, potrzebne by były porządne pomiary. W domowych warunkach, bez żadnej komory będzie ciężko o takie. Może załatwię przynajmniej jakieś studio, ale zanim zacznę coś działać w tym kierunku, to chcę opanować sztukę pomiarów w ARTA. Na razie lklukasz dzięki, jestem dobrej myśli i mam nadzieje że tym razem przyjadą mi takie wkładki jak należy :)
Skomentuj
-
Moim zdanie wiele nie trzeba. Cały czas praktycznie rozmawiamy o pasmach powyżej 1khz, więc spokojnie można zrobić do w małym pomieszczeniu i odpowiedmi bramkowaniu pomiaru. Sam ma m chyba z 3 mikrofony na WM61A. Aby sprawdzić czy te tanie wkładki się nadają wystarczy zrobić np. odgrodę i mierzyć tą samą dobrą kopółkę, zadając identyczne napięcie. Na tym już powinny być widoczne różnice w pomiarach. Seas dość szczegółowo podaje warunki pomaru, wymiary odrody, odległości i napięcie. Można spróbować.
Skomentuj
-
No tak, ale potrzebowałbym jakiś mikrofon referencyjny. Na chwile obecną mam dostęp jedynie do zestawu NTI i analizatora XL2, a ten chyba nie ma takiej opcji(muszę jeszcze to sprawdzić). Niestety nie są to tanie zabawki, dlatego wole nie ryzykować podłączeniem mikrofonu z zestawu pod swój DIY przedwzmacniacz.
Skomentuj
-
Co wy tak sie boicie tych chinskich zamiennikow? Wczesniej czy pozniej trzeba bedzie je przetestowac :)
Nie bardzo tez rozumiem czemu kazdy chce zeby ktos skalibrowal mu wkladke mikrofonowa. Do oryginalnej WM61A jest plik z charakterystyka. A jakie sa rozrzuty to nikt z nas nie wie. Jak zdobedziecie wiadro wkladek to bedziemy mogli zmierzyc rozrzuty. Mozliwe ze bede nizsze niz dokladnosc amatorskiej kalibracji.
Obecnie mam trzy mikrofony behringer ECM8000, WM61A i tonsil jak dobrze pamietam ME92, dwa pierwsze ze standardowymi plikami charakterystyk ostatni z malo uzytecznym wydrukiem na papierze. Rozrzuty miedzy nimi moze siegaja do 2dB ale w waskich pasmach i dosc wysoko na skali czestotliwosci co jest bez znaczenia dla pomiarow glosnikow wiec nie ma sie czym przejmowac. A jak widze przejmujecie sie malo istotnymi sprawami zamiast zajac pomiarami i projektowaniem zwtornic bo do tego trzeba miec lata praktyki a nie tylko mikrofon!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaIrku guzik wiesz i się znasz
Jakie lata praktyki ? Po co Ci mikrofon ?
Wystarczy symulator PSPICE .
Ostatnio takich rzeczy się na triodzie odwiedziłem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaA jak widze przejmujecie sie malo istotnymi sprawami zamiast zajac pomiarami i projektowaniem zwtornic bo do tego trzeba miec lata praktyki a nie tylko mikrofon!
albo dac drogiego mundorfa on bedzie gral
i wtedy juz nie potrzeba zadnej wysokotonowkiJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
albo dac drogiego mundorfa on bedzie gral
i wtedy juz nie potrzeba zadnej wysokotonowki
Skomentuj
Skomentuj