Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://diyaudio.pl/showthread.php/24...-file?p=434870 - w plikach el-liero sa podobienstwa do tych od emm6 daytona ktore pokazywal Echus1 w poscie 60- czy mi sie tylko to wydaje :glare:

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
      Większość tanich wkładek ma na wyjściu kondensator tłumiący zakłócenia który obcina pasmo od góry.
      I co w zwiazku z tym? Wystarczy go usunac i miec masmo do 1Mhz? :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Na razie porównałem UMIK-1 do WM-61a i różnice nie były większe niż 1dB.
      No tak mikrofon za 16zl porownujesz do takiego za ponad 200zl :) A nie dawno napisales ze wydawanie 16zl to zbyt wiele??

Naszła mnie myśl filozoficzna
      Nie wiem czemu ale prawie wszyscy elektronicy są kulawi jeśli chodzi o akustykę.
      A mnie naszla inna filozofia. Gadasz od rzeczy i tyle!

Posiadam kilka tanich wkładek i może kiedyś porównam ich charki z WM-61a, bo może któraś się nada do pomiarów.
      Wiec dostajesz zadanie domowe! Pomierz wszystkie dostepne mikrofony za przyslowiowa zlotowke. Pochwal sie wynikami tylko nie zapomnij o zmierzeniu powtarzalnosci pomairow. U mnie wynosila ok +-0,5dB. Mam nadzieje, ze znajdziesz tani i dobry mikrofon z czego wszyscy na forum beda zadowoleni.

A zeby Cie zmobilizowac, to zaraz wlepie Ci bana i dopiero jak pochwalisz mi sie pomiarami to pozwole ci pisac dalej? Co Ty na to?

Skomentuj

Chcąc zamówić z amerykańskiego Amazona EMM-6 wychodzi mi 75$ (całość)
        Na niemieckim i angielskim amazonie ten towar to ponad 600zł :/

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          No tak mikrofon za 16zl porownujesz do takiego za ponad 200zl :) A nie dawno napisales ze wydawanie 16zl to zbyt wiele??
          Porównywałem oryginalny WM-61a, a nie coś chińskiego co ma udawać mikrofon Panasonica.

Skomentuj

Właśnie, jak się ma ten "zamiennik" przedstawiony przez zanany sklep internetowy jako "61A" do oryginalnej wkładki panasonica WM-61A. Miał ktoś z tym styczność, robił może pomiary? Sam nie jestem jej przekonany, ale oryginalnej wkładki nie ma gdzie już nabyć...

Skomentuj

No wlasnie, moze by ktos kupil zmierzyl a dopiero wtedy bysmy dyskutowali!?

Jesli oryginalu juz nie ma to jakby nie patrzec trzeba kupic to co jest i to po prostu sprawdzic. A czy bedzie to chinskie czy ruskie to dla mnie bez znaczenia. Cale szczescie, ze mamy mozliwosci pomiarowe wiec nie widze problemu.

Skomentuj

No wlasnie, moze by ktos kupil zmierzyl a dopiero wtedy bysmy dyskutowali!?

Jesli oryginalu juz nie ma to jakby nie patrzec trzeba kupic to co jest i to po prostu sprawdzic. A czy bedzie to chinskie czy ruskie to dla mnie bez znaczenia. Cale szczescie, ze mamy mozliwosci pomiarowe wiec nie widze problemu.
                Pomierzyłem 8 tanich mikrofonów i niektóre od biedy mogłyby być. Trzeba by jeszcze sprawdzić powtarzalność.

A tego za 17zł nie zamierzam kupować żeby go sprawdzać. Jeśli jest dokładny jak oryginał to nich sprzedający to udowodni, bo ma przecież taką możliwość.

Skomentuj

Ja WM-61A zamówiłem 3dni temu z alledrogo, od tego samego sprzedawcy który pod koniec grudnia chciał mi wcisnąć "zamiennik". Przy pierwszym zakupie zrobiłem lekką aferę że sprzedaje kompletnie inny towar jak na załączonych zdjęciach w aukcji, po kilku dniach dostałem telefon że zamówił z jakiś zasobów magazynowych w Japonii "wkładki z kropką"(tak je nazwał). Gdy dostałem informacje że dostawa dotarła bez chwili zastanowienia zamówiłem kilka... zobaczymy co tym razem mi przyśle. Dam znać za jakieś 2tygodnie, bo taki jest przewidywany czas realizacji.

Uwaga do tych co zamierzają zamawiać z tych aukcji, żeby kontaktowali się ze sprzedającym i informowali go że nie interesują was żadne zamienniki. Jest tylko jeden sprzedający który w takich ilościach wystawia te wkładki.

Skomentuj

DiGiCo skoro juz tak testujesz te wkladki, a widze ze jestes z rzeszowa to jesli chcesz moge Ci podrzucic moj mikrofon na WM-61A oryginalnej. Bedziesz mial jakas mozliwosc porownania.

Skomentuj

Dobra Jimy-Adi :) Jak coś to będę się odzywał na PW. Puki co muszę czekać na przesyłkę i złożyć wszystko do kupy włącznie z JIGiem.

Skomentuj

Irek mam dwie jeszcze te z kropka
                        Moge ci dac jeden zebys sie pobawil
                        Moze udało by ci sie zrobic porządna kalibracje
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Do porządnej kalibracji, potrzebne by były porządne pomiary. W domowych warunkach, bez żadnej komory będzie ciężko o takie. Może załatwię przynajmniej jakieś studio, ale zanim zacznę coś działać w tym kierunku, to chcę opanować sztukę pomiarów w ARTA. Na razie lklukasz dzięki, jestem dobrej myśli i mam nadzieje że tym razem przyjadą mi takie wkładki jak należy :)

Skomentuj

Moim zdanie wiele nie trzeba. Cały czas praktycznie rozmawiamy o pasmach powyżej 1khz, więc spokojnie można zrobić do w małym pomieszczeniu i odpowiedmi bramkowaniu pomiaru. Sam ma m chyba z 3 mikrofony na WM61A. Aby sprawdzić czy te tanie wkładki się nadają wystarczy zrobić np. odgrodę i mierzyć tą samą dobrą kopółkę, zadając identyczne napięcie. Na tym już powinny być widoczne różnice w pomiarach. Seas dość szczegółowo podaje warunki pomaru, wymiary odrody, odległości i napięcie. Można spróbować.

Skomentuj

No tak, ale potrzebowałbym jakiś mikrofon referencyjny. Na chwile obecną mam dostęp jedynie do zestawu NTI i analizatora XL2, a ten chyba nie ma takiej opcji(muszę jeszcze to sprawdzić). Niestety nie są to tanie zabawki, dlatego wole nie ryzykować podłączeniem mikrofonu z zestawu pod swój DIY przedwzmacniacz.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                To odpocznij sobie...
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co wy tak sie boicie tych chinskich zamiennikow? Wczesniej czy pozniej trzeba bedzie je przetestowac :)

Nie bardzo tez rozumiem czemu kazdy chce zeby ktos skalibrowal mu wkladke mikrofonowa. Do oryginalnej WM61A jest plik z charakterystyka. A jakie sa rozrzuty to nikt z nas nie wie. Jak zdobedziecie wiadro wkladek to bedziemy mogli zmierzyc rozrzuty. Mozliwe ze bede nizsze niz dokladnosc amatorskiej kalibracji.

Obecnie mam trzy mikrofony behringer ECM8000, WM61A i tonsil jak dobrze pamietam ME92, dwa pierwsze ze standardowymi plikami charakterystyk ostatni z malo uzytecznym wydrukiem na papierze. Rozrzuty miedzy nimi moze siegaja do 2dB ale w waskich pasmach i dosc wysoko na skali czestotliwosci co jest bez znaczenia dla pomiarow glosnikow wiec nie ma sie czym przejmowac. A jak widze przejmujecie sie malo istotnymi sprawami zamiast zajac pomiarami i projektowaniem zwtornic bo do tego trzeba miec lata praktyki a nie tylko mikrofon!

Skomentuj

Irku guzik wiesz i się znasz
                                    Jakie lata praktyki ? Po co Ci mikrofon ?
                                    Wystarczy symulator PSPICE .
                                    Ostatnio takich rzeczy się na triodzie odwiedziłem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      Irku guzik wiesz i się znasz
                                      Jakie lata praktyki ? Po co Ci mikrofon ?
                                      Wystarczy symulator PSPICE .
                                      Ostatnio takich rzeczy się na triodzie odwiedziłem
                                      Wczoraj robilem pomiary kolumny estradowej Diy. Przyzwoite glosniki, ale zwrotnica na bank z kalkulatora. Na midbasie nie bylo zadnej filtracji, a zwrotnica dla drivera wygladala zupelnie jak przypadkowa. Dzwiek i pomiary oczywiscie fatalne.

Skomentuj

A jak widze przejmujecie sie malo istotnymi sprawami zamiast zajac pomiarami i projektowaniem zwtornic bo do tego trzeba miec lata praktyki a nie tylko mikrofon!
                                        a to nie wystarczy kupic clio? :???:

albo dac drogiego mundorfa on bedzie gral
                                        i wtedy juz nie potrzeba zadnej wysokotonowki
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta

albo dac drogiego mundorfa on bedzie gral
                                          i wtedy juz nie potrzeba zadnej wysokotonowki
                                          hola hola, ostatnio dałem do moich moreli supreme własnie mundorfa supreme i gra dużo lepiej niż na SCR

Skomentuj

Czaruję...
                                          X