Faktycznie...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mikrofon pomiarowy
Collapse
X
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaMógłbyś mi dokładnie objaśnić jak działa taki pomiar? Dlaczego jest dokładniej i wygodniej? Najwidoczniej czegoś nie rozumiem, a już na pewno potrzeby użycia zewnętrznej karty do mikrofonu (ten preamp phantom). EMU 0404 to karta dwu-kanałowa, ma dwa preampy phantom, które można użyć jako wejście prawe i lewe.
Wszystko jest opisane instrukcji. Poza tym krorzystanie z jiga ( ktory jest konieczny do dual channel ) daje po prostu wygode i szybkosc dzialania. Odpalam ARTA i Limp'a i tylko jednym przelacznikiem na jigu zmieniam czy chce mierzyc impedancje czy czestotliwosc. Nie musze niczego rozlaczac, ani korzystac z innych miernikow impedancji.
Oczywiscie, ze mozna wykonywac pomiary w opcji single channel, ale skoro mozna to zrobic lepiej, to po co sie ograniczac?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaOsobiście uważam że pliki kalibracyjne od Daytona to lipa. Kiedyś porównywałem ze sobą kilkanaście ściągniętych ze strony producenta i wyglądały jakby zostały sztucznie losowo wygenerowane.. Pozatym warto zwrócić uwagę na skalę dB na pliku. To że jest on mocno pofalowany nie znaczy ze jest to lilpa, po prostu plik jest dokładny a skala wiarygodna. Odchyłki tych samych mikrofonów mogą sięgać nawet 8 dB na skraju pasma tu mamy około 2dB korekcji, tak dosyć typowo.
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTo ja dziękuje postoję :P
Pasuje .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaTo sie lepiej dogadajcie z audiotransducers. Jak zrobicie grupowe, to napewno z ceny zejda.
Co do plików zamieszczony to dopiero skumałem ze to są z tego cross spectrum a nie dytona. Pliku dytona jeszcze nie udało mi się przerobić tak aby był strawny dla SW i zeby to porównać. A warto by było wiedzieć jak to sie ma jedno do drugiego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaSpoko. Mimo wszystko to nadal najtańszy mikrofon z plikiem kalibracyjnym jaki u nas można dostać. Cena jak cena, trzeba chwile policzyć i np do ceny z partexpressu doliczyć vat co daje około 210zł do tego przesyłka. Suma sumarum może udałoby się to za 50zł taniej ściągnąć. Zbiorowe zamówienie też nie bardzo wejdzie w rachubę do dolicza cło, więc może 2-3 szt w paczce to tak nie więcej. Tak więc można się pogimnastykować z partexpressem i mieć to przy 2-3 szt z 70zł taniej niż w polinku.
Żeby zaoszczędzić 70PLN też moim zdaniem nie warto się jakoś specjalnie gimnastykować .
Gdy by był za niewiele więcej jak te 40USD to bym przygarnął .
Wolę sobie kupić jakiś głośnik albo cewki do kolekcji za tą kasę
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaHmm to jest niegłupie posunięcie.
Tylko nie sądzę że dadzą jakąś mocno odbiegającą cenę od tych 320PLN za daytona :)
- - - - - aktualizacja - - - - -
Można by ewentualnie puścić wici na AS może też paru maruderów się zbierze i wtedy pozycja negocjacyjna będzie lepsza
Nie na temat...Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postadaje po prostu wygode i szybkosc dzialania
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaCo do plików zamieszczony to dopiero skumałem ze to są z tego cross spectrum a nie dytona. Pliku dytona jeszcze nie udało mi się przerobić tak aby był strawny dla SW i zeby to porównać. A warto by było wiedzieć jak to sie ma jedno do drugiego.
wszystkie charakterystyki dotyczą TEGO SAMEGO (mojego) mikrofonu!
- linia czarna to charakterystyka z pliku kalibracyjnego który daje Dayton (ten który się ze stronki ściąga , a którego SW nie czyta)
- linia różowa to charakterystyka z pliku kalibracyjnego mikrofonu którą daje Cross-spectrum
- linia fioletowa to charakterystyka z pliku kalibracyjnego mikrofonu którą daje Cross-spectrum - wygładzona 1/3 okt.
wynika z tego że czarny do różowego nijak nie pasuje. więc ten plik kalibracyjny co go Dayton daje to jakiś dziwny jest:/
pozostałe wykresy to charakterystyki:
- pomiar dla 0 ,45 i 90 stopni
- pomiar dla 0, 45, 90 stopni wygładzone 1/3 okt.Last edited by djrobo; 13.01.2015, 15:40.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNo dla mnie korzystanie z dodatkowych skrzynek/kabli/wtyczek daje właśnie mniejszą wygodę, precyzję i szybkość działania
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaNiby moglbym ale po co przepisywac instrukcje obslugi programu?
Domyślam się, że ten magiczny pomiar dual-channel (bezsensowna nazwa, ponieważ pierw pomyślałem o konfiguracji różnicowej) to po prostu sprzężenie zwrotne od wzmacniacza na drugi kanał mikrofonu.
Zamieszczone przez Marios Zobacz postaMoże też niewiele odbiega od tego skalibrowanego daytona.
http://www.avsforum.com/forum/155-di...-audyssey.htmlLast edited by .3lite; 14.01.2015, 04:22.
Skomentuj
-
-
Zamieszczone przez djrobo Zobacz postaYoshi, spójrz proszę raz jeszcze na PIERWSZY WYKRES zamieszczony przez kolegę Echo
Ma ktoś mikrofon z audiotransducters ? Jak u nich wygląda ta kalibracja? Bo lepiej jednak dołożyć te 50zł i mieć pewny plik kalibracyjny bo tak na prawdę za to się płaci nie za mikrofon. Mikrofon bez kalibracji to można mieć za 20zł i będzie tak samo dobry.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaNie wiem, może po to, aby czymś poprzeć swoje wywody? Podałbyś chociaż link do instrukcji wraz z numerem strony na której to się znajduje. Ja tego programu nie używam, więc średnio mi się chcę szukać informacji na ten temat.
Domyślam się, że ten magiczny pomiar dual-channel (bezsensowna nazwa, ponieważ pierw pomyślałem o konfiguracji różnicowej) to po prostu sprzężenie zwrotne od wzmacniacza na drugi kanał mikrofonu.
http://www.artalabs.hr/download/ARTA-user-manual.pdf
Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz postaMa ktoś mikrofon z audiotransducters ? Jak u nich wygląda ta kalibracja?
Last edited by Pogromca mitow; 14.01.2015, 13:26.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPlik kalibracyjny do mojego B5 wrzucony w ARTA.
Najbardziej ciekawe jest podniesienie dołu o ok 2db.
Skomentuj
-
Było już tyle razy o wkładkach wm61 .
Z plikiem kalibracyjnym tzw. uniwersalnym potrafi mieć mały błąd .
Na stronie twórcy holma jest plik kalibracyjny utworzony na podstawie pomiarów iluś tam wkładek .
Wystarczy poszukać .
Obszerny wątek jest na diyaudio.com np.
Nie dawno El_liero też pokazywał to tutaj .
Problem jest taki, że tych wkładek nie można praktycznie kupić bo nie są już produkowane !
Skomentuj
-
Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta- linia czarna to charakterystyka z pliku kalibracyjnego który daje Dayton (ten który się ze stronki ściąga , a którego SW nie czyta)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Branża Zobacz postato "trochę tak wygląda" jak charka mikrofonu a nie plik kalibracyjny
Zamieszczone przez Echo1 Zobacz postaJak się czyta branże to ma się wrażenie że handlowanie głośnikami i częściami daje monopol na wiedzę.Last edited by Zap Projekt; 14.01.2015, 22:06.
Skomentuj
Skomentuj