Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No i dalej lipton, trzy wkładki, dwie karty (asus i realtek). Na realteku ze sterownikami windowsa oraz producenta i wszystkie pomiary wyglądały podobnie. Już sam nie wiem co jest nie tak, czy to wina visty, czy holma, program nie rejestruje poprawnie niskich częstotliwości.

Średniak stxa 14scx.
    Jedyny plus całej sytuacji to uziemienie gniazdka :)

Skomentuj

Pokaż pomiar bez bramkowania, czyli Raw response.

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
        program nie rejestruje poprawnie niskich częstotliwości.
        A z jakiej odległości te pomiary i jaki głośnik.

Skomentuj

Przeinstalowałem sterowniki do Asusa oraz Holma i działa :)

Mobias dzięki za info, przełączyłem i pomiar jest zbliżony do producenta.

Za trzy dni (praca) zabieram się za łatanie STXa Alu + GDM14SCX + 10.2.400 a ostatecznie z ED12LFA :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
          A z jakiej odległości te pomiary i jaki głośnik.
          50cm

Skomentuj

Bramkowanie masz dość wysoko, popracuj nad tym żeby zejść trochę niżej. trochę tłumienia miejsca pomiaru.
            W takich warunkach Woofer proponuję nearfield 0,5cm do max. 1 cm.

Skomentuj

Pytanko, miał ktoś może styczność z mikrofonem Superlux ECM-999 lub Dayton Audio EMM-6?
              Zastanawiam się pomiędzy Superlux ECM-999, Behringer B-5, Dayton Audio EMM-6

A może ktoś coś innego ktoś zaproponuje?
              Last edited by Hermes; 11.01.2015, 14:46.
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

ja mam EMM-6 . kupiłem z dodatkową kalibracją w http://www.cross-spectrum.com/measur...ed_dayton.html
                poczytaj http://diyaudio.pl/showthread.php/23...l=1#post397568

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                  A może ktoś coś innego ktoś zaproponuje?
                  http://www.minidsp.com/products/acou...urement/umik-1

Skomentuj

Hermes, jak będziesz miał ochotę na coś w rodzaju zbiorowego zamówienia ze stanów to jestem chętny.
                    Nawet na dwóch koszty już się fajnie rozkładają.

Skomentuj

Chętnie, tylko wciąż nie wiem który warto by łyknąć.
                      Każdy swoje zachwala, na innych forach też.

Fajnie by było, jakby wypowiedziała się osoba, która przerobiła pare takich "ustrojstw"
                      marcinsywala.pl
                      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jezeli by miec sposobnosc na indywidualna kalibracje to na thomann.de sa dosc tanie mikrofony:
                        http://www.thomann.de/pl/mikrofony_p...207b87efe9b6ff

Skomentuj

Behringera paru kolegów ma bo jest łatwo dostępny. Co do Daytona i Superluxa pewnie ze względu na dostępność w Polsce niewielu się znajdzie.
                          Mikrofony raczej jakościowo podobne, istotne tutaj jest jak dokładnie jest zrobiony plik kalibracyjny.

Skomentuj

Też bym się pisał na taki mikrofonik :)

Skomentuj

http://www.musicexpress.pl/14273-sup...pomiarowy.html Tu ECM999 za 179zł z kraju.
                              Tylko ta kalibracje jakby można było zrobić...
                              marcinsywala.pl

Skomentuj

Cała zabawa to nie sam mikrofon, bo to w zasadzie to można zrobić nawet na podstawie wkładki Panasonica :)
                                Cała zabawa to właśnie kalibracja :)

Skomentuj

Może kolega Adam (Branża) coś by nam zaproponował? :)
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                                    http://www.musicexpress.pl/14273-sup...pomiarowy.html Tu ECM999 za 179zł z kraju.
                                    Tylko ta kalibracje jakby można było zrobić...
                                    Tak jest rzeczywista wartość tych mikrofonów, drugie tyle to kalibracja :-( Ja ciśnienia nie mam, na razie bawię się na wkładce ale jak będą chętni na zamówienie to się piszę.

Skomentuj

chłopaki, większość z nas korzysta z Arta/SW/Holm i tu Umik ma ograniczenia a dokladniej:

"There is one attention point when measuring with Arta: since the UMIK-1 and the soundcard that generates the measuring signal are 2 distinct sound devices, their sample frequency might not be fully matched. with some types of measuremnt signals, this could lead to a lower quality measurement. I asked Arta, and they advised this:

When you use USB mic, then you must use generator signal from other soundcard which always has some difference in sampling frequency. That is why, you can’t use in ARTA methods that estimate impulse response by cross-correlation with periodic noise and MLS signals, but you may use swept sine IR measurements as it is treated as aperiodic signal."

http://www.minidsp.com/forum/umik-qu...-steps-or-arta
                                      Last edited by djrobo; 12.01.2015, 08:57.

Skomentuj

Też sie zastanawiam nad Dytonem EMM-6. Napisałem do polinka czy mogą to ściągnąć. Cena w stanach obecnie jest bardzo atrakcyjna bo o ile pamiętam 44 dolary na partexpresie co jest śmieszną kwotą jak za taki sprzęt. Może gdyby było nas więcej to polink chętniej by się zajął tym tematem. Co innego dla nich ściągać 1 a co innego 10 czy 20 szt.
                                        Zaletą dytonów jest indywidualny plik kalibracyjny który można pobrać ze strony producenta po wpisaniu numeru seryjnego.
                                        Last edited by Yoshi_80; 12.01.2015, 10:18.

Skomentuj

Pozwolę sobie rozpocząć listę chętnych na Daytona, będzie wiadomo o jakich ilościach gadać z Polinkiem.

- Yoshi_80
                                          - CASHpirovski - 1szt

Skomentuj

Czaruję...
                                          X