Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Tylko nie zaczynajcie syfić w tym ciekawym temacie, Panie modzie czuwaj!

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
      - to "trochę tak wygląda" jak charka mikrofonu a nie plik kalibracyjny :)
      " The narrow band response x degree.FRD files contain the narrowband (FFT) frequency response response
      calibration files for the microphone at an angle of 0 degree incidence (microphone pointed directly at the sound
      source), 45 degrees incidence (microphone pointed diagonally with respect to the sound propagation path of the
      source) and 90 degrees incidence (microphone perpendicular to the sound propagation path of the source).

The one third octave band response x degree.FRD files contain the one-third octave band frequency response
      response calibration files for the microphone at an angle of 0 degree incidence (microphone pointed
      directly at the sound source), 45 degrees incidence (microphone pointed diagonally with respect to the sound
      propagation path of the source) and 90 degrees incidence (microphone perpendicular to the sound propagation
      path of the source).

The narrow band response x degree.FRD files are designed for use with measurement and analysis programs
      such as Room EQ Wizard, ARTA, FuzzMeasure Pro or TrueRTA that can make use of fine-tuned correction
      curves. The one third octave band response x degree.FRD files are designed for applications where additional
      smoothing is warranted or for comparison with criteria given in terms of 1/3-octave bands. "

Skomentuj

Nie na temat...
        :blink: napiszę wprost bo niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem i rozpoznawać pozorowanej ironii. zażartowałem ze wykres jw. nie wygląda jak przygotowana charka kalibracyjna tylko jak niewygładzone pasmo przenoszenia ( jakby ten mikrofon grał a nie rejestrował ) ale kogoś żarty uraziły i zaczął obrażać. Echo1 przedstaw się proszę anonimowe obrażanie to zwykłe buractwo.

... kontynuując wątek zamówiłem wyżej omawiany mikrofon z czystej ciekawości jak przyjdzie to porównam. mam też stary zakopany mikrofon na WM61 więc dołożę do porównania. (mikrofon jak przyjdzie to ze Stanów więc to trochę potrwa)

Skomentuj

Ok Panowie myślę, że mikrofon dytona można sobie odpuścić. Wydaje mi się, że można mieć to samo dużo taniej. Drążąc temat wpadłem na pomysł zadać pytanie w sklepie http://www.thomann.de/ czy któryś z mikrofonów w ich ofercie posiada plik kalibracyjny. Dostałem taką o to ciekawą odpowiedź :

Hello Pawel,

you can use a Behringer ECM8000 code 123218 Behringer can send you the Cal. File by e-mail.
          Or a Beyer Dynamic MM1 here also they can send you the cal File by e-mail.

The Files are saved by factory. No Problem.
          Important ist he Serielnumber from Mic.

Best regards
          Holger
          Czyli kupujemy Behringera za około 2 stówki , piszemy do producenta o plik kalibracyjny i po sprawie. O ile producent będzie chciał nam go wysłać ale dlaczego miałby tego nie zrobić. Jedyne co mnie zastanawia to, że być może wszystkie te mikrofony wychodzą z jednej fabryki i w jednej fabryce są robione pliki kalibracyjne w rezultacie czego dostaniemy coś podobnego jak z dytona .
          Last edited by Yoshi_80; 15.01.2015, 15:05.

Skomentuj

Nie na temat...
            Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
            że być może wszystkie te mikrofony wychodzą z jednej fabryki
            - sugerując się bliźniaczą budową zewnętrzną może własnie trafiłeś w 10 :)

Skomentuj

Czyli kupujemy Behringera .
              nie wiem czy Behringery się poprawiły, jakiś czas temu cross-spectrum wycofało się z ich sprzedaży i kalibracji z powodu wielkiego rozrzutu parametrów

"Effective immediately, Cross·Spectrum has ceased selling calibrated Behringer ECM8000 microphones. The quality of ECM8000 microphones has deteriorated to the point that we can no longer justify the effort in dealing with non-functioning units or mics with extremely abnormal frequency responses."

więc jeśli behringery były tak tragiczna a daytony i minidsp nie, to może nie są produkowane w jednej fabryce? choc wygladaja tak samo

Skomentuj

Czyli kupujemy Behringera za około 2 stówki , piszemy do producenta o plik kalibracyjny i po sprawie. O ile producent będzie chciał nam go wysłać ale dlaczego miałby tego nie zrobić. Jedyne co mnie zastanawia to, że być może wszystkie te mikrofony wychodzą z jednej fabryki i w jednej fabryce są robione pliki kalibracyjne w rezultacie czego dostaniemy coś podobnego jak z dytona .
                Dobra robota Yoshi, w ramach tego może kupię u nich też interfejs

Skomentuj

Wobec tego zamówienie na ECM8000?
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

A może warto by było pogadać w cross-spectrum? Może dla większej ilości sztuk byłaby lepsza cena. Przynajmniej wiadomo by było, że mikrofony mają porządnie przeprowadzoną kalibrację.

Skomentuj

320zł z polinka to ja też podziękuję...

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
                      Wobec tego zamówienie na ECM8000?
                      Za behringera też podziękuję

Skomentuj

Wszystkie te tanie mikrofony sa na elektrecie, budowa sie nie roznia, pewnie wkladki tez te same. B5 juz ma inna budowe, jest tani w zakupie ale niestety razem z kalibracja to duzy koszt. Mozecie podpytac u Jacka Zagaji, moze Wam zrobi kalibracje, zbiorowo pewnie wyjdzie tanio, a B5 mozna kupic za niewiele ponad 200zl.

Skomentuj

Ile to ostatecznie ma wyjść?

Skomentuj

Popieram to co napisał Pogromca.

Skomentuj

Ja napiszę dziś emaila lub zadzwonię jutro do Behringera jak to jest z tym plikiem kalibracyjnym do tego mikrofonu o którym napisał Yoshi.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jeśli behringer udostępnia plik kalibracyjny do 8000 to może tak samo jest z b5..? Ciekawe jest właśnie to że, to 8000 jest pozycjonowany wśród mikrofonów jako pomiarowy, co oczywiście nie oznacza że jest lepszy.

Skomentuj

Ok napisze polinkowi że sobie odpuszczamy temat. Rozważymy inne opcje.

Skomentuj

Wysłałem zapytanie o plik, i porównanie B5 i ECM8000 do celów pomiarowych.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                    może tak samo jest z b5..? Ciekawe jest właśnie to że, to 8000 jest pozycjonowany wśród mikrofonów jako pomiarowy
                                    - Bo ten mikrofon nie został do tego celu zaprojektowany i zbudowany ( stąd wnioskuje że na etapie produkcji nie robią do nich plików kalibracyjnych ). Co nie znaczy że nie można go tak używać ( kwestia kalibracji ). A dlaczego jest do tego celu używany moim zdaniem wynika to z tego że jest tani i się nadaje podobnie jak kilka innych tego typu.

znalazłem coś takiego : http://www.avsforum.com/forum/155-di...udyssey-8.html ( 233 post ).
                                    Podejrzewam że "Echo" miał wybitnie wybrakowany egzemplarz lub źle zczytał plik. bo w tym poście autor porównuje kilkadziesiąt takich plików i wszystko wyglądają normalnie. Lub celowo tworzy propagandę ( afere ) bo chce być fajny ( wybacz ale z moich obserwacji tylko tym się zajmujesz na tym forum ) i wkleił 90degres a powiedział ze to onaxis. To by mogło wytłumaczyć osłabienie wysokich częstotliwości

Po za jednym warunkiem !! wygląda na to ze dayton Audio nie wygładza udostępnianych pomiarów.
                                    Last edited by Zap Projekt; 16.01.2015, 12:10.

Skomentuj

Podejrzewam że "Echo" miał wybitnie wybrakowany egzemplarz lub źle zczytał plik. bo w tym poście autor porównuje kilkadziesiąt takich plików i wszystko wyglądają normalnie. Lub celowo tworzy propagandę ( afere ) bo chce być fajny ( wybacz ale z moich obserwacji tylko tym się zajmujesz na tym forum ) i wkleił 90degres a powiedział ze to onaxis. To by mogło wytłumaczyć osłabienie wysokich częstotliwości

Po za jednym warunkiem !! wygląda na to ze dayton Audio nie wygładza udostępnianych pomiarów.
                                      Przeczytaj czyje są to pliki kalibracyjne i dlaczego je zamieściłem w postaci wykresów.
                                      Last edited by Echo1; 16.01.2015, 13:33.

Skomentuj

.
                                        wykresy opublikował kolega Echo NA MOJĄ PROŚBĘ, bo nie potrafiłem otworzyć fabrycznego pliku kalibracyjnego w SW.
                                        nie masz prawa nikogo posądzać o manipulacje!

wszystkie pliki są ogólnie dostępne w moim poście tu http://diyaudio.pl/showthread.php/22...l=1#post433278 ,
                                        ponadto plik fabryczny możesz ściągnąć z tej strony : http://www.daytonaudio.com/index.php...icrophone.html .
                                        numer seryjny mojego mikrofonu to 6284. mam Ci też udostępnić zdjęcia, filmy i fakturę?
                                        więc wszystko możesz sobie sprawdzić.
                                        widzę że ciągle się czepiasz do kolegi Echo. widzisz, On przynajmniej coś zrobił, poświęcił swój czas..

a tak propo teorii spiskowych, kolego Branża vel. KILLER , może ustosunkujesz się do opini o swoich produktach ?
                                        tu jest cały temat http://diyaudio.pl/showthread.php/13...nice-by-killer
                                        Last edited by djrobo; 16.01.2015, 13:49.

Skomentuj

- Bo ten mikrofon nie został do tego celu zaprojektowany i zbudowany
                                          To wiem, zresztą to jest napisane na stronie.
                                          stąd wnioskuje że na etapie produkcji nie robią do nich plików kalibracyjnych
                                          Przeczytaj wcześniej o czy pisze Yoshi, co dowiedział się u dystrybutora.
                                          A dlaczego jest do tego celu używany moim zdaniem wynika to z tego że jest tani i się nadaje podobnie jak kilka innych tego typu.
                                          Jeśli plik od producenta do da nam niewielkie odchyłki od pomiaru, to po co płacić więcej. Zresztą o B5 napisali że nadaje sie szczególnie do wokali, jest detaliczy i takie tam pierdu pierdu audiofilskie. Także, zobaczymy co mi odpowiedzą.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X