Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
    czepiasz do kolegi Echo
    - czepiam się bo mnie obraził ( anonimowo co jest zwykłym chamstwem ) ... a większość jego wpisów na forum to teorie spiskowe.
    poczytaj historie wpisów echo1 na forum i policz jaki odsetek jest jego pomocy innym w stosunku do teroii spiskowych i atakowania rożnych firm i ich produktów)

Plik się zgadza ( odchyłki +/-1dB ) co odbiega nieco od średniej w tego typu mikrofonach po prostu masz taki egzemplarz. A nie wygląda na charce podobnie do innych bo po prostu nie jest wygładzony do 1/3.

Zamieszczone przez djrobo Zobacz posta
    może ustosunkujesz się do opini o swoich produktach ?
    - nie ustosunkuje się do oszczerstw bez rzetelnych i popartych "prawnych" dowodów. Nigdy Nikogo nie oszukałem i wszyscy moi klienci o Tym wiedzą. Nagonka powstała w wyniku tego że jeden klient chciał skorzystać z zwrotu kilku zwrotnic zakupionych w sporych odstępach czasu po 2 latach od zakupu a Ja się na to nie zgodziłem. A to że ktoś chciał być Fajny i zrobić po prostu na złośc i wymyślił swego czasu taką nagonkę świadczy źle tylko o Nim. i co mu z tego przyszło ?? Moja firma nadal istnieje robi usług coraz więcej a firma jego znajomka nie powstała mimo wielkich zapowiedzi ...

Każdy Wie Kim jestem i co robię.
    Nazywam się Adam Zapotoczny jestem właścicielem firmy ZapAudio. moje witryny internetowe to www.zap-audio.pl i www.zap-acoustics.pl zajmuje się tym czym się zajmuje ponad 10 lat. A kim jest Echo1 ??
    I wyobraź sobie że nie interesuje mnie to że ktoś tak kiedyś napisał ze oszukuje klientów. Takie spekulacje krążą wokół każdej firmy i tworzone są przez osoby zawistne lub konkurencje.
    Takie oszczerstwa publiczne w moją stronę wysnuwały także 2 firmy z branży które już nie istnieją i 1 osoba która chciała założyć firmę i sklep i Nic jej nie wyszło.

Chcesz mi coś udowodnić zrób to z sposób poparty dowodami prawnymi !!
    nie będę tolerował nieuzasadnionego obrażania mojej osoby !!

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Przeczytaj wcześniej o czy pisze Yoshi, co dowiedział się u dystrybutora.
    Yoshi pisał o 8000 co by się zgadzało nie pisał o B-5. Ale sprawdź może się czegoś dowiesz sam jestem ciekawy czy coś takiego dają . Jakby dawali była by Fajna alternatywa dla typowych mikrofonów które niekiedy nie radzą sobie z pomiarami przy dużych mocach ( chociazby Harmonicznych )

Jeśli plik od producenta do da nam niewielkie odchyłki od pomiaru, to po co płacić więcej.
    - dokładnie
    Last edited by Zap Projekt; 16.01.2015, 14:33.

Skomentuj

http://www.conrad.com/ce/en/product/...ROFON?ref=list

Skomentuj

parametry słabiutkie

Zakres częstotliwości.................................... ...... 50-20000 Hz
        Czułość........................................... ........................-63 +3 dB (0 dB=1V/µbar @ 1 kHz)
        Maks. poziom wejściowy SPL........................... 105 dB (1 kHz @ 1% THD)

Skomentuj

Zakres chyba od 20 a nie od 50...

http://www.conrad.pl/Pojemno%C5%9Bci..._17122_1412017

Skomentuj

W pdf-ie z dokumentacji jest napisane, że od 50 Hz. Tak więc nie wiadomo która informacja jest prawdziwa.

Skomentuj

a max spl Was nie martwi?

Skomentuj

Wysłałem zapytanie o plik, i porównanie B5 i ECM8000 do celów pomiarowych.
                Do dziś nie mam odpowiedzi. wkurza mnie jak na oficjalnej stronie jest formularz do wysłania zapytania a brakuje adresu email lub telefonu.
                Do dziś cisza.

Skomentuj

Zakres chyba od 20 a nie od 50...
                  Bez podania odchylki decybelowej mozna wpisac 1Hz-1Mhz :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mam ECM8000 i tonsila chyba ME92. Kiedys robila to pracownia prototypow i kazdy mial indywidualna charke :) Mam taka na papierze :) Tylko nic z niej nie da sie wyczytac :( Mam tez panasa 61. Generalnie to wszystkie sa podobne, lekkie zawirowania charek nie maja wiekszego wplywu, bo sam pomiar jest bardziej pofalowany.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ciekawe jest właśnie to że, to 8000 jest pozycjonowany wśród mikrofonów jako pomiarowy, co oczywiście nie oznacza że jest lepszy.
                  Bo ma plaskie pasmo co oznacza ze nie nadaje sie do wokalu, bo glos bedzie plaski :) Pchelka tonsila ME92 dedykowana byla do instrumentow, bo mala i da sie przyczepic do gitary czy trabki :)

Skomentuj

No właśnie, i na tym kończę na razie rzeźbienie w mikrofonach i zostaje przy wkładce i pliku kalibracyjnym do holma..

Skomentuj

A w czym problem, bo nie rozumiem? Nie ma juz zadnych mikrofonow do kupienia czy co? Mozna kupic te 61A na loudspeakershop czy nie mozna?

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        Mozna kupic te 61A na loudspeakershop czy nie mozna?
                        Kupowanie za prawie 17 złotych wkładki wartej złotówkę to naiwność. Tym bardziej że rzekome parametry to skopiowane fragmenty karty katalogowej Panasonica.

Posiadam kilka tanich wkładek i może kiedyś porównam ich charki z WM-61a, bo może któraś się nada do pomiarów.

Skomentuj

To jak masz wkładki warte 1zl to chętni na odkupienie sie znajda
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

http://sklep.avt.pl/mikrofon-pojemno...6-0-3-0mm.html

Skomentuj

Takich to tam jest wiecej
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                  Kupowanie za prawie 17 złotych wkładki wartej złotówkę to naiwność.
                                  Taaa a po czym wnioskujesz? Bo obudowa tych za zlotowke jest taka sama?? :) Nie rozsmieszaj mnie :)

Posiadam kilka tanich wkładek i może kiedyś porównam ich charki z WM-61a, bo może któraś się nada do pomiarów.
                                  Najpierw wez sie za robote a potem bzdury wypisuj!!

Ja juz dawno temu za ciebie kupilem garsc wkladek po zlotowce a nawet i po 5-6zl i je porownalem i do WM61 zadna nie podskoczy! Mam tez kilka metrow rurki aluminiowej i czincze ktore mozna w nia wkrecic. Nawet gwintownik do nich probowalem kupic ale sie nie udalo. Wiec kolega najpierw cos potestuj, zbadaj a potem sie wypowiadaj!

Skomentuj

Taaa a po czym wnioskujesz? Bo obudowa tych za zlotowke jest taka sama?? :) Nie rozsmieszaj mnie :)
                                    Gdzie są pomiary porównawcze wkładki 61a? Bo skopiowany fragment karty Panasonica mnie nie przekonuje.

Najpierw wez sie za robote a potem bzdury wypisuj!!

Ja juz dawno temu za ciebie kupilem garsc wkladek po zlotowce a nawet i po 5-6zl i je porownalem i do WM61 zadna nie podskoczy! Mam tez kilka metrow rurki aluminiowej i czincze ktore mozna w nia wkrecic. Nawet gwintownik do nich probowalem kupic ale sie nie udalo. Wiec kolega najpierw cos potestuj, zbadaj a potem sie wypowiadaj!
                                    Większość tanich wkładek ma na wyjściu kondensator tłumiący zakłócenia który obcina pasmo od góry.

Na razie porównałem UMIK-1 do WM-61a i różnice nie były większe niż 1dB.

Naszła mnie myśl filozoficzna
                                    Nie wiem czemu ale prawie wszyscy elektronicy są kulawi jeśli chodzi o akustykę.
                                    Last edited by Echo1; 20.01.2015, 21:08.

Skomentuj

Naszła mnie myśl filozoficzna
                                      Nie wiem czemu ale prawie wszyscy elektronicy są kulawi jeśli chodzi o akustykę.
                                      To teraz pojechałeś

Taaa a po czym wnioskujesz? Bo obudowa tych za zlotowke jest taka sama?? Nie rozsmieszaj mnie
                                      Irek, z tego gdzie tam coś wyczytałem oryginalna 61 ma estetycznie wykonane połączenie z obudową i zieloną kropkę z boku połączeń. Ale chyba to wszystko co wiemy..

Skomentuj

Arwas czy to jest samoocena?

A może coś z Pacific microphone? Tanio nie będzie!

Skomentuj

A ja korzystam z UMIK-1 mam indywidualną kalibrację dla mikrofonu.
                                          Jak pamiętam bo dawno temu porównywałem, kalibrację firmową z CSL.
                                          Są bardzo porównywalne więc śmiało mogę polecić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X