Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
    Też sie zastanawiam nad Dytonem EMM-6. Napisałem do polinka czy mogą to ściągnąć. Cena w stanach obecnie jest bardzo atrakcyjna bo o ile pamiętam 44 dolary na partexpresie co jest śmieszną kwotą jak za taki sprzęt. Może gdyby było nas więcej to polink chętniej by się zajął tym tematem. Co innego dla nich ściągać 1 a co innego 10 czy 20 szt.
    Zaletą dytonów jest indywidualny plik kalibracyjny który można pobrać ze strony producenta po wpisaniu numeru seryjnego.
    heh ale jaja co za zgranie dopiero teraz przeczytałem ten temat
    rano miedzy godz. 8 a 9 dzwoniłem do polinka w sprawie EMM-6 i wysałem im szczegułowe zapytanie na maila :lol:
    No to jak oni dzisiaj dostali kilka takich zapytań o jednym temacie to ja chciał bym zobaczyć ich miny/reakcje

Skomentuj

Osobiście uważam że pliki kalibracyjne od Daytona to lipa. Kiedyś porównywałem ze sobą kilkanaście ściągniętych ze strony producenta i wyglądały jakby zostały sztucznie losowo wygenerowane. Dlatego wolałem minidsp, bo jak na początku produkcji mieli wtopę z kalibracją i ze zniekształceniami to poprawili te defekty na które zwrócono im uwagę na ich forum.
      Last edited by Echo1; 12.01.2015, 21:54.

Skomentuj

faktycznie lipnie wygląda ten plik kalibracyjny z Daytona:/ za to minidsp sprzedaje już chyba tylko Umika? a swoją drogą wziąłbym z minidsp to http://www.minidsp.com/products/plat...ers/pwr-ice125 i jeszcze parę innych modułów.

Skomentuj

Albo zamówienie z partexpress. Na razie brak odzewu z polinka, jeżeli do jutra nic nie dostanę to do nich dryndnę z rana.
          Jakieś wieści?
          marcinsywala.pl
          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

EMM-6 wymaga zasilania phantom. Do czego zamierzacie go podłączać?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
              Do czego zamierzacie go podłączać?
              preamp z phantomem lub minimikser.

Skomentuj

Zawsze mierzyłem na EMU 0404, która ma zasilanie phantom. Karta droga, ale do pomiarów świetna.

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                  Zawsze mierzyłem na EMU 0404, która ma zasilanie phantom. Karta droga, ale do pomiarów świetna.
                  A mierzyles tak w trybie dualchannel z jigiem?

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                    Do czego zamierzacie go podłączać?
                    do baterii .

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    dualchannel z jigiem?
                    a po co to komu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      a po co to komu ?
                      Przeczytaj instrukcje to sie dowiesz po co :P

Skomentuj

Nie, nigdy tego nie próbowałem. JIG nigdy mi nie był potrzebny, ponieważ mam dodatkowo DATS (Dayton Audio Test System), którym mierzę parametry TS głośnika.

EMU 0404 używam zarówno jako źródło sygnału, jak i do pomiaru mikrofonem. Niweluje to problem różnego zegara taktującego przy użyciu dwóch różnych kart.

Skomentuj

To ja odradzam takie polaczenie. Nie daje takie dokladnosci i mozliwosci jak pomiar dwuknalowy z zew preampem phantom, nie mowiac o wygodzie uzytkownia.

Skomentuj

Mógłbyś mi dokładnie objaśnić jak działa taki pomiar? Dlaczego jest dokładniej i wygodniej? Najwidoczniej czegoś nie rozumiem, a już na pewno potrzeby użycia zewnętrznej karty do mikrofonu (ten preamp phantom). EMU 0404 to karta dwu-kanałowa, ma dwa preampy phantom, które można użyć jako wejście prawe i lewe.
                            Last edited by .3lite; 13.01.2015, 13:53.

Skomentuj

Też jestem zainteresowany mikrofonem, ale nie wiem jak jest w końcu z tym plikiem kalibracyjnym.

Skomentuj

kaczor188, dopisz się do listy by wiedzieć ile jest chętnych
                                marcinsywala.pl
                                Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Ok jestem po miłej i długiej rozmowie z Polinkiem. Na dzień dzisiejszy cena tego mikrofonu wyniosła by 320zł. Zdeklarować należałoby się do końca tygodnia (najlepiej dać znać wcześniej a nie w piątek o 14:30 ) gdyż są oni w trakcie zamykania zamówienia i kolejne może być dopiero za pół roku.

Cena nie jest taka o jakiej zapewne myśleliśmy patrząc na cene z partexpressu, po prostu to wynika z polityki cenowej która jest taka, że oni tam sobie robią promocję na swój rynek ale dla firm jak polink cena jest stara jak była. I polink ma drożej niż detalista w stanach. A jaka była stara cena detaliczna widać, około 80 dolców.

Pytanie czy warto wchodzić w ten mikrofon czy nie? Powiem szczerze, że dla mnie Dyton, Beringer , the bone i kilka innych podobnych, to wszystko to wychodzi z jednej fabryki, to są te same mikrofony tylko napis jest inny. Pozostaje kwestia kalibracji czy ona faktycznie jest dobrze zrobiona czy nie. Za niewiele większe pieniądze możemy kupić mikrofon w audiotranducters , teroetycznie też skalibrowany ale pytanie kto to robi i czy jest dobrze zrobione nadal będzie otwarte.

Zrobienie preampa z phantomem to nie problem. Mam już nawet kupione części, wystarczy jeden opek analoga za 15zł, 4 baterie 9 woltowe i parę elementów biernych. W 50zł się zamknie. Mam plan zmontować go na płytce uniwersalnej a jak będzie dobrze działać to sie zaprojektuje pcb i można zrobić zamówienie większej ilości płytek.

Skomentuj

Cena dupy nie urywa...

Na AS kolega Branża (Adam) zaproponował, że może skalibrować mikrofony.
                                    http://www.audiostereo.pl/kalibracja...l#entry1609730

Może warto by podążyć ten temat?
                                    marcinsywala.pl

Skomentuj

Zobacz kiedy to było...?

Skomentuj

320zł. Zdeklarować
                                        To ja dziękuje postoję :P
                                        Pasuje .

Skomentuj

Hermes - ten link to do postu użytkownika jacek_zagaja. Na niebiesko jest oznaczony fakt, że działa w branży audio. To akurat dość mądre posunięcie ze strony administracji forum AS.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X