Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mikrofon pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja uzywalem elektrolitu bipolarnego :)

Skomentuj

No i lipa, nie działa. Komunikat, że poziom sygnału mikrofonu poniżej 70db.
      PM pisałeś, żeby podłączyć do line-in, ale moja karta asus xonar dx ma mic/line/spdif w jednym, czy to może być powodem że nie działa?

Skomentuj

Skoro masz xonara to nie musisz miec zadnego dodatkowe przedwzmacniacza ani zasilania. Wepinij mik do gniazda minijack i w przestaw w sterownikach na mikrofon. Karta powinna podac potrzebne napiecie.

Skomentuj

Ok, a w jacku stereo mam połączyć lewy i prawy, czy tylko do jednego?

Skomentuj

Możesz połączyć.

Skomentuj

Do lewego

Skomentuj

Zdecydujcie sie ;-)

Skomentuj

Rob jak Ci mowie, lutuj do lewego kanalu. :)

Skomentuj

W mikrofonie mam wtyk mono i większość kart muzycznych ma wejścia mikrofonowe mono. No ale po "bożemu" powinno być do lewego

Skomentuj

Dzięki PM, mikrofon ruszył, ale nadal pokazuje głupoty, tak wygląda pomiar stxa alu
                      :(

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                        W mikrofonie mam wtyk mono i większość kart muzycznych ma wejścia mikrofonowe mono. No ale po "bożemu" powinno być do lewego
                        Niezupelnie. Wejscie jest normalne, stereofoniczne, po wlozeniu mikrofonu po prostu uklad z karty podaje napiecie zasilania.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP Zobacz posta
                        Dzięki PM, mikrofon ruszył, ale nadal pokazuje głupoty, tak wygląda pomiar stxa alu
                        Sprawdz mikser karty, powylaczaj wszystkie ulepszacze dzwieku, micboosty i tak dalej. Najlepiej w mikserze nagrywania wyciszyc wszystko poza mikrofonem. Zrob tez uziemienie komputera, bo masz dzwona na 50hz.
                        Nie zawsze od kopa wszystko dziala, cierpliwosci i krok po kroku dojdziesz co jest nie tak.

Skomentuj

a zmieniles zeby pomiar robiony byl lewym kanałem?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

No faktycznie uziemienia nie mam, a zastanawiałeś się skąd ten pikaczu na 50hz, jutro zmostkuje w gniazdku.

Kabelek do lewego i w holmie też lewy.

Skomentuj

Witam,

w mojej karcie SB Live 24 jest tak, że przy ustawieniu wejścia na mikrofonowe lewy kanał jest wejściem natomiast prawy podaje +5V. Przy podpięciu mikrofonu tylko pod lewy kanał wychodzą głupoty. Dopiero po zmostkowaniu w stereofonicznym jack-u obu kanałów mikrofon mierzy tak jak należy. Może sprawdź ten wariant u siebie. Sprawdź miernikiem napięcia panujące na obu kanałach wejścia przy ustawieniu go w tryb mikrofonowy. Jeśli tylko na jednym będziesz miał napięcie to raczej trzeba zmostkować. Ja tak właśnie doszedłem o co biega z moją kartą...
                              Last edited by Jacek Zieliński; 05.05.2014, 20:05.

Skomentuj

Jutro sprawdzę wszystko co napisaliście (jeszcze raz dziękuję).

Zauważyłem jeszcze jakby highpass (a jest wyłączony) między 100hz a 1khz jest -10db, dopiero wyłączając direct na wzmacniaczu i przekręcając pokrętło basu do oporu, uzyskuję wyrównany poziom.

- - - - - aktualizacja - - - - -

mniej więcej tak to wygląda, rysowane w PSie, nie traktować jako pomiar :)

Skomentuj

Wzmacniacz ma być możliwie direct. Sprawdżałeś go z artą? Sprawdź też czy ten mikrofon cokolwiek rejestruje?

Skomentuj

Sprawdz na TrueRTA czy mic wogole działa
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

najpierw to bym zmierzyc petle wyjscie wejscie na karcie, zeby zerknac czy wszystko jest ok.

Skomentuj

Powoli do przodu, uziemienie podłączone, napięcie mikrofonu 2,5V na L i R.

Skomentuj

Bardzo dobre optymalne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X